KO IMA VEĆE PRAVO NA USPEHE JUGOSLAVIJE? Svetislav Pešić UZBURKAO REGION, pa spomenuo Saleta Đorđevića!

Autor:

Sport

04.10.2021

08:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Selektor Srbije Svetislav Pešić je rekao kako nije u redu da Srbija prisvaja uspehe reprezentacije Jugoslavije, i pritom apostrofirao veliku ulogu Aleksandra Đorđevića u novoj eri naše košarke.

Republika

Foto: Starsport

Svetislav Pešić i Aleksandar Đorđević

Pešić je bio prvak Evrope (2001) i sveta (2002) u zajednici Srbije i Crne Gore, ali za ranije zlatne medalje kaže da podjednake zasluge imaju ostale članice velike SFRJ.

Objasnio je i da je Aleksandar Đorđević napravio veliku stvar osvajanjem tri srebra na najvećim takmičenjima.

- Sale Đorđević je uradio fantastičan posao. Možeš da gledaš ovako ili onako, ali osvojiti srebrne medalje na tri prvenstva na kojima je učestvovao, pa i to Svetsko prvenstvo... To je za poštovanje. Drugo, smanjili smo se, nije sada cela Jugoslavija već Srbija- počeo je Pešić za "Mozzartsport".

I dotakao se da li je pošteno da Srbija prisvaja medalje Jugoslavije.

Foto: Starsport

Svetislav Pešić ima nove ambicije

- Naravno da nije. Sigurno da nije. Zajedno smo ih osvajali- aludirao je na nekada veliku Jugoslaviju, ali i napomenuo jednu stvar.

Uticaj srpskih trenera je bio najveći, podvukao je Pešić.

- Taj Ranko Žeravica je bio trener kada smo osvojili prvu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu i jedina olimpijska zlatna medalja je pod njegovim vođstvom. A trener je sa prostora Srbije. To moramo da priznamo, bez ikakvog umanjivanja vrednosti trenera u Hrvatskoj, Bosni, Makedoniji ili Crnoj Gori, ipak su tvorci jugoslovenske metodike trenera i selekcije, jedinstvene u svetu, bili profesor Aca Nikolić i Ranko. I svi ostali koji su dolazili, vrhunski treneri poput Mirka Novosela, Skansija su proizvod toga... Boša je odavde izašao, ja sam odavde izašao. Trener koji je imao najveći uticaj na mene bio je Ranko Žeravica- dodao je.

Pešić se dotakao i tima koji će biti pod njegovim vođstvom.

- Smene generacije sigurno neće biti. Dolaziće neki igrači, neki će završiti karijere. Kao što sam ja išao kod Saleta Đorđevića, igrao je tada u Madridu. Razgovarali smo da igra za reprezentaciju, bio je kapiten. On je rekao da ne može više, da ga sve boli, da nađem neke mlađe, da može da pomogne na neki drugi način. Sve ima svoj kraj. Ali smena generacija se neće sigurno dešavati. Napravićemo balans, mladih i iskusnih igrača. Na taj način se pravi pobednički tim- zaključio je.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Branislav

04.10.2021 23:21

Srbiji te medalje pripadaju formalno pravno, jer u svim sportskim federacijama Srbija je naslednik SFRJ. FIBA pokušava da izmisli svoja pravila, ali u istoj stvari se donosi ista odluka, kaže rimska izreka.