ODRŽANA KOMEMORACIJA DUDI IVKOVIĆU: Emotivan oproštaj od legende srpske i svetske košarke! (VIDEO)

Autor: Komemoracija Dušanu Dudi Ivkoviću

Sport

20.09.2021

14:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komemoracija povodom smrti legendarnog košarkaškog trenera Dušana Dude Ivkovića održana je u Narodnoj Skupšni Republike Srbije.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Komemoracija Dudi Ivkoviću u Skupštini Srbije

Tom prilikom porodica, prijatelji, kao i mnogi sportski radnici ispratili su legendarnog Dudu, a govor je održao i predsednik Aleksandar Vučić.

Ivković će sutra od 12 sati biti sahranjen u porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu.

Jedan od najuspešnijih evropskih i svetskih trenera svih vremena preminuo je u četvrtak u 78. godine.

Tok komemoracije ste mogli da pratite uživo na na našem sajtu.

16.35. Prisutinima se potom obratio Željko Obradović.

- Zahvalio bih se svima na dolasku, i ljudima koji su izjavili saučešće i zamolili me da ga prenesm porodici. Otišao je čovek koji mi je bio sve, učitelj, mentor, kum, prijatelj... Neću da govorim o neizbrisivom tragu koji je ostavio u košarci. Vaspitavao je puno igrača i pomagao da postanu bolji košarkaši i ljudi, takav je slučaj i sa mnom. Imao sam 28 godina kada sam zaigrao za reprezentaciju, a pozvao me je Duda. Bio sam najstariji u toj generaciji talenata i kasnije velikana. On me je izdvojio i uputio da utičem na te mlade igrače, to je prva lekcija koju me je naučio i dan danas koristim isto. Uvek je znao da me opusti u odnosu trener - autoritet - igrač. Već 30 godina to ne zaboravljam i koristim. Veliku sam tremu imao kada sam želeo da mu saopštim da neću više biti igrač, već trener, i tada je našao način da me relaksira pitajući me da me nije nego od mangupa iz Partizana naterao na to, misleći na prijatelja Dragana Kićanovića. Potom mi je udelio najveći kompliment ikada, da imam odličnu intuiciju. Nekada je reagovao burno, ali je uvek bio spreman za razgovor, da se izvini ako treba... Kada sam bio trener 1992. Partizana, izbacili smo Kinder Bolonju, a kad smo se vratili u hotel posle meča, bar je bio zatvoren. Pila nam se kafa u 4 ujutru gde je bio mini bar, a tamo kafe koliko hoćeš. Duda je odjednom ustao i pokazivao mi rotaciju na zidu sobe, Duda se okrenuo i pitao Radojicu i pitao o čemu se radi - i rekao "nema veze, dajte malom još kafe". Tako je bilo uvek kada smo imali prilike da razgovaramo o košarci. Moja deca su kuma obožavali. Imam anegdota i priča za njega milion, uvek me je tretirao ravnog iako sam bio mlađi 17 godina i znao je da ga iskreno volim i poštujem. Draga kuma Neno, imali ste divnog čoveka. Kumići, budite ponosni na oca i nastavite ono što je radio. Kume, ovde si - zauvek i zauvek ćeš biti.

16.25 - Potom je za govornicu došao Predrag Danilović.

- Savez i košarkaška istorija ne bi bili isti da nije Dude, košarka nije bio deo njegovog života - već njegov život. Teško mi je ovo palo, ponosan sam što sam mu za života rekao da ga volim i poštujem. Kao i da ću ga uvek voleti, kao i njegovu familiju. Mislim da smo se svaki dan čuli poslednjih meseci i viđali se. Za svaku bitniju odluku u košarci sam se sa njim savetovao. Sad... sad teško. Uvek će biti moj selektor, to je bio i ostaće. Iznad svega i moja ljubav prema njemu.

16.15 - Prisutnima se obratio i predsednik Vučić.

Uvaženi članovi porodice, gospođo Neno, Petre, Pavle, poštovani prijatelji porodice Ivković, nemam ja šta u biografiji od onoga da dodam od onoga što je Goran Sultanović izrekao. Mnogi to znaju bolje nego ja. Kao predsednik Srbije ponosan sam što je Srbija imala takvog čoveka i što će imati takvog čoveka. Iako je fizički velikan otišao, on nikada neće otići, ni iz Srbije, niti će ga iko u Srbiji zaboraviti. Ne zato što su to kurtoazne reči. To su sve one medalje, svi oni uspesi o kojima je govorio moj prethodnik ovde, koje je zaslužio Dušan Ivković. Ne samo to, on je nosilac jednog drugačijeg duha, on je ono što mnogi od nas nisu. Bio je istovremeno i veliki gospodin i beogradski mangup, uvek držao, ne samo do sebe, već i do drugih - rekao je predsednik Vučić i dodao:

 

 

 

- Duda je ostavio još nešto, što nisu samo Krst i Radnički. Iako u mnogo čemu nismo bili saglasni, kada smo prvi put dugo pričali, video sam koliko je ozbiljan, odgovoran, posvećen čovek i video sam kako takvim ljudima ne možete da oduzmete ništa. Ono što je najvažnije u ovim teškim trenucima za njegovu porodicu, a probao sam malopre da saopštim i njima: Nećete ga više videti, ali on će uvek biti tu. Nekoga možete da volite i ne volite, ali rezultati i velika dela iza njega ostaju. Budite ponosni na njega, kao što ćemo u Srbiji svi biti ponosni. Srbija ga zaboraviti neće i neka mu je večna slava - pručio je predsednik Srbije.

16.10 -  Glumac Goran Sultanović prvi je govornik na  komemoraciji. Sultanović je istakao da je Duda Ivković zavoleo košarku na svom Crvenom Krstu, gde je započeo svoju karijeru u Radničkom. Naš proslavljeni glumac je zatim govorio o uspešnoj karije Dude Ivkovića u kojoj je osvojio mnogo trofeja.

 

16.08 - Komemoracija je počela tako što se na video bimu prikazane slike iz Dudine trenerke karijere. Nakon toga održan minut ćutanja.

16.00 - Predsednik Vučić se upisao u knjigu žalosti.

15.50 - Stigao je i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

15.45 - Među prisutnima je veliki broj legendi srpske, ali i evropske košarke. Tu su Željko Obradović, Dimitris Itudis, Nenad Krstić, Marko Kešelj, Nikola Peković, kao i Raša Radovanović, Novica Veličković, Raša Nestorović, Nataša Kovačević...

 

IN MEMORIAM: Duda Ivković! 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading