ETO ZAŠTO JE BIO GENIJE: Dudi Ivkoviću je NIKOLA TESLA bio DEDA!

Autor: Republika

Sport

16.09.2021

11:15

Vanserijska inteligencija na košarkaškom terenu Dude Ivkovića ne treba da nas začudi s obzirom da mu je predak bio ni manje-ni više nego Nikola Tesla.

 

Starsport, Wikipedia

Nikola Tesla predak Dude Ivkovića

 

Duda Ivković je preminuo danas u 77. godini života u bolnici u Beogradu od posledica teške bolesti.

Za njim ostaje neizbrisiv trag u jugoslovenskoj i evropskoj košarci. 

Duda je jednom prilikom govorio kako mu je predak naš najveći um Nikola Tesla:

- Najradije ne bih, ali hajde. Jednom su me namestili u neki televizijski žiri kad ulazi Dejan Tomašević sa gradonačelnikom Radojičićem i daje mi dukat. O čemu se radi? Nikola Tesla po majčinoj liniji Mandića meni zaista dođe deda - pojašnjavao je Ivković:

Otac moje bake Olge, dakle moj pradeda Trivun i Teslina majka Đuka su bili rođeni brat i sestra. U njegovom muzeju u Beogradu stoji pismo moje bake Olge koje šalje Tesli u Ameriku, tražeći pomoć za svog sina i mog ujaka. U njemu stoji: „Dragi brate, molim te moj Milenko je isti ti i on će da studira elektrotehniku kao ti...“. Tražila je pomoć, bila su to teška vremena tridesetih godina prošlog veka i Tesla je vodio računa o njima.

- I da se vratim na onaj dukat sa početka priče. Kad su se rađale moje dve sestre i moj brat, Tesla ih je darovao zlatnim dukatima, jedini ga ja nisam dobio jer sam rođen u oktobru 1943, a Tesla je umro na Božić te godine. Zašto o tome nerado govorim? Mislim da je ružno i nepristojno da jednog takvog genija bilo ko po bilo kojoj osnovi svojata. Mislim da to nije u redu. Prvi put sam o tome progovorio u Grčkoj, godinama me bilo sramota da to pominjem - ispričao je čuveni trener.

Komentari (1)

Loading
Veroljub Spasojević

16.09.2021 12:55

Jeste kao meni što je bio deda tesla nešto stvorio a šta je on stvorio čovečanstvu profesionalni nerad