PRIČA KOJA ĆE VAS OSTAVITI U ČUDU! Kako je Duda odbio ponudu iz NBA pre 20 godina: Žao mi je, zakasnili ste!

Autor: Republika

Sport

16.09.2021

08:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legendarni Dušan Duda Ivković mogao je da bude prvi neamerički trener u NBA ligi, ali je pre skoro dve decenije odbio Denver Nagetse.

Republika

Foto: Starsport

Denver se nije javio na vreme, pa je Duda Ivković potpisao za CSKA

Dušan Duda Ivković preminuo je jutros u Beogradu u 78. godini života. U velikoj trenerskoj karijeri osvojio je gotovo sve, kako na klupskom, tako i na reprezentativnom nivou, gde mu je nedostajalo jedino zlato sa Olimpijskih igara.

Koliko je Duda bio veliki trener i čovek, govori i situacija iz 2002. godine, kada je odbio Denver Nagetse i priliku da postane prvi neamerički trener u najjačoj ligi sveta.

Nagetsi su tada baš zagrizli za Dudu, pregovori su već bili u poodmakloj fazi, ali se na kraju desio obrt i srpski stručnjak nije otišao "preko bare",

- Imao sam prvi sastanak u Nici sa CSKA. Istovremeno sam dobio ponudu Denvera, otišao sam u Njujork, razgovarao sa Kikijem Vandevegeom, tadašnjim generalnim menadžerom Nagetsa, a onda smo zajedno sa mojim agentom i još trojicom skauta otišli na ručak. Celu noć, dok smo jeli, su mi postavljali pitanja. Na kraju mi je agent Bil Dafi rekao: "Spremi se da potpišeš ugovor ujutru" - rekao je svojevremeno Ivković za grčki list "Ta Nea".

Kako bi tranzicija iz evropske u američku košarku bila lakša i bolja kako po tim, tako i po samog Ivkovića, dogovoreno je da legendarni stručnjak najpre preuzme ulogu savetnika, a potom da bude i prvi trener ekipe.

- Dogovorili smo uslove ugovora, ujedno i moju ulogu. Dogovorili smo se da ću tokom prve godine biti savetnik, odnosno učiti o NBA ligi, a potom da ću poptisati dvogodišnji ugovor - istakao je Duda.

Međutim, pred samo potpisivanje ugovora, desio se obrt, a u sve je bio umešan moskovski CSKA.

- Sledećeg jutra bili smo na kafi i rečeno mi je da su vlasnici na odmoru i da ne može ništa da se završi. Pitali su me da budem strpljiv nekoliko dana, na šta sam im odgovorio da za dve nedelje imam sastanak sa CSKA. Dani su prolazili, Amerikanci se ne javljaju. Dođe dan za satanak sa Rusima, ja odem, ispoštuju me, i potpišem za CSKA - objasnio je Duda.

Svega nekoliko dana nakon što je stavio paraf na ugovor sa "armejcima", usledio je poziv iz Kolorada.

- Posle nekog vremena dobio sam poziv Denvera. Zove me generalni menadžer i kaže: Treneru, mi smo spremni. Odgovorio sam im: "Žao mi je, potpisao sam za CSKA" - poručio je Ivković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading