REPREZENTATIVAC HRVATSKE NIJE MOGAO VIŠE DA KRIJE: Zbog OVOG SIMBOLA su napustili dodelu medalja 1995 (VIDEO)

Autor:

Sport

15.09.2021

14:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svet još uvek pamti prvenstvo Evrope 1995. godine koje je odigrani u Grčkoj prestonici Atini. Pamti se sjajna igra tada košarkaške reprezentacije Jugoslavije koja se nakon godina zabrane vratila u svetsku i evropsku košarki od odmah osvojila zlatno odličje, pokorivši Evropu.

Republika

Foto: YoutubePrintscreen/ExYu Sports

Mršić otkrio pozadinu

Svet, a ponajviše Balkan, pamti i siliazak reprezetacije Hrvatske sa postalja na kojem im je dodeljena bronzana medalja. Mislili smo da su sve priče o tome ispričane ali ipak smo se prevarili. 

Naime, nekadašnji hrvatski reprezentativac Veljko Mršić otkrio je do sada nepozante detalje sa pomenute ceremonije.

- Trećina Hrvatske je bila okupirana. Prvi put smo se sastali s Jugoslavijom, oni su došli tamo, zvali su ih Jugoslavija, a na dresu su imali četiri slova "S", to je nama tada bio simbol nečeg drugog. Već posle meča za treće mesto, pričalo se da neće svirati 'Hej, Sloveni', nego će svirati 'Bože pravde' ako Jugoslavija osvoji. Mi igrači smo se tamo skupili, šta ćemo, kako ćemo. Neko je pričao sa Brdoljakom i on je rekao da treba da ostanemo na postolju, da se ne povlačimo. Ta utakmica se završila kako se završila , bilo je tu dosta polemika zbog suđenja. Dolaze Litvanci u jednom trenutku i oni kažu da će se povući sa postolja - rekao je Mršić gostujući u podkastu "Inkubator".

Mršić je zatim opisao i dalji tok dešavanja.

- Kad su oni to rekli, onda se i mi povlačimo. Došli smo na postolje, izašlo se na dodelu medalja, sa idejom da se i mi i oni povučemo sa postolja. U jednom trenutku, Arturas Karnišovas dolazi, govori nama da su Litvanci dobili naređenje da moraju da ostanu na postolju. Mi smo već bili doneli odluku. Kažem, iz današnje perspektive, sigurno takvu odluku ne bismo doneli. Ali ono vreme, 1995. godina, to je bilo pre Oluje, trećina Hrvatske okupirana... Odluka je bila takva kakva je bila. Poznavali smo se, nije to bilo sad nešto da smo stalno bili zajedno. U ono vreme je bilo tako. Kako je njima šahovnica bila simbol za ustaštvo, nama je četiri "S" bilo simbol za četnike - naveo je on.

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
kiki

15.09.2021 17:23

Kažem, iz današnje perspektive, sigurno takvu odluku ne bismo doneli. Ali ono vreme, 1995. godina, to je bilo pre Oluje, trećina Hrvatske okupirana... - Dali ovi ljudi stvarno nista ne znaju ili se prave blesavi. Od koga je to Hrvatska bila okupirana? - Zemlja gde su ziveli Srbi bila je do 1945 zemlja srpskog naroda. Tek stvaranjem AVNOJ-jskih granica, Dalmacija, Slavonija, Baranja, Vojna krajina, prisvojeni su Hrvatskoj. Oni su stvarno pukli ko tikva. Oterali svoje stanovnistvo sa njihove zemlje i zadrzali svu pokretnu i nepokretnu imovinu, cak hoce da prisvoje Teslu, antifasisticki pokret koji su podigli Srbu u Srbu, tekovine NOB-ea gde su najbrojniji bili Srbi a drzavu grade na temeljima NDH-a. Pa sta reci. Kao da sad u Srbiji kazu da su Vojvodina i Raska pod okupacijom od hrvata i muslimana. To tacno tako izgleda i jeste.

Odgovori 14 3
Перагеније

15.09.2021 18:57

Ах, ТитИна мудрост - поредити Србе и Хрвате, као да поредите Стари Рим са Србијом данас...