ON JE ZVEZDI DONEO "ŽUĆKOVU LEVICU": U Srbiju pobegao od Hrvata, preci mu dizali ustanke, A U VITRINI - 14 TROFEJA!

Autor:

Sport

15.02.2021

10:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne voli Marko Jagodić-Kuridža previše da se eksponira, ali to ne znači da u ekipi Crvene zvezde nije skriven pravi dijamant.

RepublikaFoto: Starsport
Jagodić-Kuridža heroj je čete Dejana Radonjića posle osvajanja "Žućkove levice"!

Njegova igra donela je Zvezdi Kup Radivoja Koraća, zalaganjem je postavio idealan primer mlađima kako ginuti za dres kluba, pa nimalo ne čudi što ga Dejan Radonjić smatra klučnom karikom.

Iako je u svoju vitrinu dodao i 14. timski, Jagodić-Kuridža sada je dobio i individualni trofej, i to za MVP-a finala!

Možda jeste imao samo osam poena, ali je njegovih 11 skokova, i to protiv ogromnih i skočnih centara Mege poput Simonovića i Petruševa, još impresivniji učinak. 

Od čega uopšte krenuti kada je on u pitanju?

Marka Jagodić-Kuridžu javnost je upoznala 2014. godine kada je bio deo izuzetno skraćene rotacije Cibone sa kojom je Slaven Rimac uspeo da osvoji F4 ABA lige.

RepublikaFoto: Starsport
Jagodić-Kuridža bio je dominantan protiv Mege u finalu

Dario Šarić i Džerel Blesingejm su bili zaduženi za poene, Marin Rozić je bio kapiten, Ivan Siriščević šuter, a Marko Jagodić-Kuridža, kao i ovde, "iks" faktor, neko ko će "izginuti" na terenu, uzeti ničiju loptu, doći do skoka za koji se mislilo da je izgubljen

Tada je postao poznat široj publici, ali njegova karijera je i pre i posle toga bila vrlo živopisna.

Rođen u Zadru, izbegao u Srbiju tokom rata, a karijeru počeo u Spartaku iz Subotice.

RepublikaFoto: Starsport
Rođen je u Zadru, ali je od Hrvata pobegao kada je izbio rat, pa je izbegao u Srbiju

Posle četiri sezone provedene u Vojvodini – dve u Spartaku i dve u ekipi Novog Sada, otišao je u BIH, gde je zaigrao za Čapljinu, pa za Borac iz Banjaluke.

Tu ga je Cibona primetila, postao je prvi Srbin koji je zaigrao u tom timu posle rata, a onda je krenulo putovanje ovog Dalmatinca ukrašeno mnogim trofejima.

Iako mnogi pamte samo taj F4, sa Cibonom je osvojio i ligu Hrvatske 2013. godine, kao i kup te zemlje.

Iz Cibone je otišao 2015. godine u Nimburk i tu uzeo titulu u Češkoj, a onda je otišao u Ostende, u kome su Srbi uvek bili glavni igrači, gde Dušan Đorđević vodi igru već deceniju i gde je Vesa Petrović dobio čast da mu podignu dres u svod hale.

 

 

 

Nije belgijska liga previše praćena na ovim prostorima, ali Jagodić-Kuridža posle Cibone nije nameravao da stane. U Ostendeu je osvojio dve nacionalne titule i dva kupa, pa se vratio na Jadran.

Primorska je napravila sjajan tim koji je uspeo da osvoji ABA 2, slovenački kup i dva slovenačka superkupa. Sve to je začinjeno i titulom u Sloveniji 2019. godine.

Sa 13 trofeja iza sebe, došao je da zatvara rupu u reketu koja se pojavila u timu Dragana Šakote prošle sezone i po mnogima uspeo u tome. Bio je 19. decembar 2019. godine kada je stigao u Zvezdu.

RepublikaFoto: Starsport
Dragan Šakota je bio čovek koji je Marka doveo u Zvezdu

RATNIČKA KRV I GLAD NA TERENU

Sa 32 godine prvi put je zaigrao Evroligu i nije se nikoga uplašio. Svojim stilom igre i dalje zbunjuje mnoge vrhunske centre, a sa dolaskom Dejana Radonjića deluje da  je došao još jedan trener koji će i te kako koristiti Kuridžine prednosti.

Ratnički, tvrdo, sa mnogo kontakta, sa mnogo bacanja da bi se uzela mrtva lopta, sa mnogo truda i “tuče” ispod koša.

Potomak znamenitog pretka, Petra Jagodića, koji je pre 300 godina podigao ustanak protiv Mlečana, Marko Jagodić-Kuridža nije samo "iks faktor" Crvene zvezde u finalu kupa.

On je veliki borac, umeren van terena, a na parketu požrtvovan i spreman da sve što zna uvek podredi timu..

- Volim svoj košarkaški put. Nisam preskočio nijednu stepenicu. Išao sam od druge srpske lige do Evrolige. Išao sam okolnim putem i volim što je bilo tako. Možda sam i primer šta sve treba da se prođe da bi se na kraju došlo do Evrolige - rekao je Jagodić-Kuridža u razogovoru za "Mondo".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading