KONAČNO JE SVE RAZREŠENO: On je JEDINI KRIVAC za Kobijevu smrt!

Autor:

Sport

09.02.2021

17:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sad je sve jasno.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kobi Brajant

Više od godinu dana prošlo je od tragične smrti jednog od najboljih košarkaša u istoriji sporta, Kobija Brajanta. Konačno je otkriven razlog njegovog stradanja.

Tog 26. januara se ugasio Kobijev, ali i život još sedam ljudi iz helikoptera uključujući njegovu ćerku Đijanu i pilota Aru Zobajana. Nešto više od godinu dana kasnije, obelodanjen je zvaničan izveštaj o padu helikoptera.

Istražitelji su utvrdili kako krivicu za pad helikoptera snosi samo pilot, koji je poleteo u oblake, iako je to zakonom zabranjeno.

Takođe, u izveštaju koji ima više od 600 strana, navodi se i da je pilot verovatno izgubio orijentaciju neposredno pred sam udarac u planine Kalabazasa. Nije bilo nikakvih menhaničkih kvarova na helikopteru Sikorski S-76, a očekuje se da nakon ove nesreće i izveštaja, Federalna agencija za avijaciju u SAD da i preporuke kako bi se ubuduće izbegle nesreće ovakvog tipa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ara Zobajan

Iako je u prošlosti bilo priča kako bi nesreća možda mogla da se izbegne, da je helikopter imao uređaj za skeniranje tla i određivanja daljine između tla i letelice, to je demantovano tokom obelodanjivanja izveštaja. Rečeno je da ovakav uređaj kod nesreće u kojoj je poginuo Brajant, ne bi bio od pomoći da se spreči tragedija.

Brdoviti teren u kombinaciji sa prostornom dezorijentacijom pilota u oblacima bio je zbnjujući faktor. Pilot nije znao kojim putem je krenuo - rekao je glavni istražitelj Bil Ingliš.

Istražitelji su takođe okrivili Zobajana što je krenuo ulevo, umesto da je pokušao da se popne više i da se izvuče iz lošeg vremena.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Podsetimo, u ovoj tragediji je poginulo devet osoba. Osim Kobija Brajanta, njegove ćerke Đijane (13), kao i pilota Aje Zobajana, u nesreći su život izgubili bejzbol trener Džon Altobeli, njegova supruga Keri i ćerka Alisa, Kristina Mauzer, koja je Kobiju pomagala da trenira tim njegove ćerke, Sara Čester i njena ćerka Pejton.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Darko

09.02.2021 18:12

Kako je on dobio dozvolu da upravlja helikopterom ako nije znao da leti po instrumentima i po navođenju kontrole leta?