ŽELJKO REBRAČA ZA SRPSKI TELEGRAF: Vratili smo Srbiju iz Kamenog doba!

Autor: Marija Stefanović

Sport

29.09.2020

03:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osvajao sam mnoge medalje u karijeri, ali zlato koje smo osvojili 1995. godine za mene nema cenu, kaže u intervjuu za Srpski telegraf legendarni košarkaš Željko Rebrača (48).

RepublikaFoto: Srpski telegraf: Vladimir Lukić
Željko Rebrača

Nekadašnji igrač Partizana, Panatinaikosa i nekoliko NBA timova podsetio se koliko je ljudima značilo kada su postali šampioni Evrope pre 25 godina. Posebno jer je tada naša zemlja bila pod sankcijama i veoma se teško živelo, a srpski narod je smatran najvećim negativcima. Zato je Rebrača taj uspeh u datom trenutku uporedio s vraćanjem Srbije iz kamenog doba.

Sa reprezentacijom Srbije ste osvojili mnogobrojne medalje, kako se sećate tog perioda?

- Prelep deo moje karijere, nešto što nikada neću zaboraviti. Tada je bila specifična situacija u našoj zemlji i bili smo ponižavani kao društvo. Vratili su nas u kameno doba. Zato su se ljudi osećali loše i pali su psihički i moralno. I onda se mi pojavimo na takmičenju, gde niko ništa ne očekuje i osvojimo medalju.

Kako je vaš uspeh uticao tada na narod?

- To je ljudima vratilo samopouzdanje i osmeh na lice. Znate kakav je osećaj kad pobediš nekog s kim ratuješ, ko te omalovažava. Daje ti neki adrenalin da možeš sve. I moram da priznam da ja i dan-danas osetim knedlu u grlu kad o tome pričam. Sećam se da sam posle tog dočeka ušao u taksi. I hteo sam da platim, ali mi je čovek sa suzama u očima rekao, dokle god se budem vozio sa njim, da nikada ništa neću platiti.

Pratite li srpsku reprezentaciju, kako vam poslednjih godina izgleda naš nacionalni tim?

- Mislim da bismo mi morali da zaboravimo devedesete jer imam osećaj da još živimo u tom vremenu kada su u pitanju očekivanja. Moramo da se prilagodimo sadašnjem vremenu. Takođe, moramo da se dogovorimo, kad kažem mi, mislim na Srbiju, da navijačke boje ne smeju da se prenose u reprezentaciju.

RepublikaFoto: Srpski telegraf: Vladimir Lukić

Može li Partizan da se vrati na šampionski put posle nekoliko loših godina?

- Partizanu je teško da napravi rezultat jer svake godine menja igrače. Za dobre rezultate mora da se napravi mlad tim, da on provede neko vreme zajedno i onda bi se lako medalje osvajale. Ali i, pored toga, verujem u rad uprave, ovaj klub je uvek bio izvor mladih talenata.

Poslednjih godina Zvezda je preuzela primat u srpskoj košarci, da li vas to iznenađuje?

- Veoma mi je drago što je Zvezda podigla nivo, što i ona raste i ima dobre rezultate. Možemo da pričamo šta želimo, ali Zvezde nema bez Partizana, a ni Partizana bez Zvezde. Ja bih voleo i da im se i Vojvodina priključi, kao i ostali klubovi. I verujem da će neki naš klub jednog dana da ponovi uspeh Partizana iz 1992. godine.

 

Nakon završene karijere niste se mnogo pojavljivali u medijima, čime ste se bavili prošlih godina?

- Nakon završetka karijere imao sam ponudu da postanem direktor reprezentacije, ali to nisam prihvatio. Bavio sam se nekim privatnim biznisom i to je za mene bilo veliko iskustvo.

Tokom NBA lige bili ste na udaru prevaranata i nakon toga imali ste finansijskih problema. Da li ste uspeli to da rešite?

- Sastavni deo života. Ne bih se vraćao na to. Sve su to pare koje se prave i gube i ponovo prave. Nije ništa što se ne dešava.

Jokić je i Mocart i Betoven košarke

Kako vam izgleda Jokić u NBA ligi?

- Jokić se igra košarke. On je pretalentovan. Njegova glava funkcioniše drugačije. Dražena su zvali Mocart, a Jokić je možda Betoven ili svi oni zajedno. On nije imao fizičke predispozicije, ali je uspeo.

Otvorio sam akademiju za nove šampione

Imate li u planu da postanete funkcioner nekog kluba ili da se vratite u reprezentaciju?

- Ja sam u košarci uvek, prosto, rođen sam s tim. Da sam nešto konkretno pokušavao, nisam, radiću samo kroz akademiju koju otvaram.

Kako će izgledati vaša akademija?

- Već dugo vremena imam tu ideju, a s jednim prijateljem sam to sad sproveo u delo. Plan je da radimo sa mladim generacijama, ali videćemo još, sve je to živa stvar. Suština ove akademije jeste da ne učimo decu samo košarci već da dobiju kompletnu obuku.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading