NBA zvezda pozvala na bojkot nastavka lige

Autor:

Sport

13.06.2020

08:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zvezda Bruklin Netsa Kajri Irving se prema navodima više američkih medija usprotivio predloženom planu nastavka NBA sezone. Na videokonferenciji na kojoj je učestvovalo više od 80 košarkaša, čak je predložio bojkot ostatka sezone u znak protesta protiv rasizma.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kajri Irving

Na videokonferenciji igrača nije učestvovala najveća košarkaška zvezda današnjice LeBron Džejms, pa je u njegovoj odsutnosti glavnu reč preuzeo njegov bivši saigrač iz Klivlenda, Irving, sa kojim je 2016. godine osvojio titulu NBA prvaka.

 - Ja sam protiv odlaska u Orlando. Tu mi nešto smrdi... Protiv sam rasizma i spreman sam da se odreknem svega što imam za društvene reforme - citiran je Irving na internetskoj stranici The Athletic.

Irving je dodao da će podržati igrače ako ipak odluče da nastave sezonu prema planu lige, gde će se 22 tima okupiti u Diznilendu i na jednom mestu odigrati ostatak ligaškog dela sezone i celo doigravanje.

Videokonferencija igrača trajala je oko dva sata, glavna tema nisu bili uslovi koji će igrače dočekati u Orlandu, nego poziv na reforme u društvu.

 - Iako su igrači apsolutno zabrinuti zbog korone i tema o njihovoj zaštiti je bila vitalni deo razgovora, glavna je tema bila rasna nejednakost - objavio je Turner Sports, dok je cenjeni ESPN-ov novinar Adrijan Vojnarovski citirao neimenovanog, ali "vrlo cenjenog" igrača koji mu je kazao:

 - Kada jednom počnemo da igramo košarku, glavna tema vesti više neće biti rasizam nego što je ko učinio u utakmici protekle večeri. Ključni je trenutak da možemo našu igru stopiti sa uticajem na ono što se događa u našoj zajednici. Pitamo se međusobno: Gde i kako možemo napraviti najveću promenu? Važan deo rasprave je bilo i mentalno zdravlje igrača i kako se nositi sa svim tim.

Mnogi igrači ne žele da nastave sezonu na jednom mestu jer "žele veću slobodu kretanja". Prema planu koji je usvojilo vođstvo lige, NBA sezona bi trebalo da se nastavi 31. jula u Orlandu. Doigravanje bi počelo u istom gradu 17. avgusta, veliko finale bi trebalo da počne 30. septembra i da traje najkasnije do 12. oktobra. Klubovi bi pre nastavka sezone prekinute 11. marta zbog izbijanja pandemije koronavirusa trebalo da održe i trening-kampove, takođe u Floridi, od 9. do 29. juna.

Tokom pauze u NBA ligii, u Mineapolisu je tamnoputi Amerikanac Džordž Flojd smrtno stradao kao žrtva policijske brutalnosti, što je za posledicu imalo velike proteste protiv rasne nejednakosti širom SAD-a koji su se proširili i na ostatak sveta i osnivanje pokreta Crni životi vrede.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading