Čović potvrdio: Dragan Šakota napušta Zvezdu

Autor:

Sport

08.06.2020

11:06 >> 11:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Malom Kalemegdanu novinare su okupili predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović i, još, aktuelni trener Dragan Šakota kako bi rezimirali sezonu koja je završena pre vremena i bez konačnog plasmana.

RepublikaFoto: Starsport
Čović i Šakota

 - Dragan Šakota nije više trener Crvene zvezde - potvrdio je Čović.

- Završavamo sezonu 19/20. Znate i sami kako je završeno, nažalost ne na terenu. Konferenciju smo zakazali da bi vam preneli informaciju da Dragan Šakota neće biti više prvi trener. Imali smo takav dogovor kada je on došao. Šakota je došao u jednom od najtezih trenutaka u Zvezdi. Imali smo puno razgovora sa trenerima. Jedni nisu hteli, a sada mozda bi, drugi su bili po ugovorima... Šakota je uradio dobar posao, saradnja je bila izvanredna. Zahvalan sam njemu i stručnom stabu - rekao je Čović.

Predsednik kluba osvrnuo se i na prekid sezone.

 - Nije bilo lako. Prošli smo ovakvu sezonu, uspeli da podignemo ekipu i žao mi je jer sam siguran da bi Zvezda uzela dva trofeja, u ABA ligi i KLS. Nemamo nikakav osećaj da nam je nešto poklonjeno. Da li je to umetnost ili nije, zaključite sami. Mi smo napravili nešto što su bili naši ciljevi u okolnostima u kojima smo se našli. Nije bilo lako. Zahvaljujem se Šakoti, mi ćemo ostati u kontaktu i u saradnji. Postoji ponuda naša njemu da ostane u klubu kao deo stručnog tima. Rad sa njim za mene je bilo veliko iskustvo. Radio sam sa mnogim trenerima, ali za kratko vreme sam odlično sarađivao i mnogo naučio od njega - rekao je Nebojša Čović, istakavši da mu je žao što dolazi do rastanka sa Šakotom i naglasio da su mu vrata Crvene zvezde zauvek otvorena.

Šakota će možda ostati u klubu.

 - Postoji ponuda da Šakota bude uključen u struku za klubu. Videćemo u narednom periodu, ali veliko hvala i za mene veliko iskustvo, nisam imao ni sa jednim trenerom ovako dobar odnos sa kao Šakotom.

 - Želim da se zahvalim Zvezdi na poverenju. Za mene je ovo predstavljalo veliki izazov jer sam se vratio u klub posle mnogo godina. Bilo mi je zadovoljstvo raditi ponovo u klubu. Pre nego što sam dosao ovde ,zahvalio sam se igračima. Hemija u ekipi nije bila sjajna kada sam došao u ekipu. To smo popravili, igrači su dolazili i odlazili. Sve su to bili problemi sto inače sezona nosi. U završnici smo izgledali dobro i nismo sretni što se ovako zavrsila sezona - rekao je Šakota.

Iz kluba odlazi sa dobrim uspomenama.

RepublikaFoto: Starsport

 - Odlazim iz ekipe smatrajući da je moja misija završena. Kada neko odlazi iz sredine, to su uglavnom sukobi... ovoga puta odlazim iz ekipe i nastavljam da navijam za klub. Sa najboljim uspomenama odlazim iz kluba - zaključio je Šakota.

Kakva je situacija sa igračkim kadrom?

 - Situacija je vrlo stabilna. Selekcija ce biti pravljena sa novim trenerom, nema potrebe da ih licitirate - rekao je Čović.

O novom treneru i strahu da se preuzme klub.

 - Dolazite u selekciju koju je neko drugi selektirao, kada su odigrane neke utakmice u ABA ligi. Očekivanja zvezdaške populacije su veoma visoka. Možda je postojao strah oko saradnje jer ima raznoraznih priča. Dosta smo temeljno analizirali situaciju kada je Šakota dolazio i šta su očekivanja. Stabilizovali smo ekipu i pozicije u takmičenjima. Što se tiče novog trenera, imaćemo konferenciju i promociju kada bude konačno. Dok ja radim taj posao, biće tačno samo kada mi objavimo. Sve ostalo su medijske spekulacije.

Uvek je nezahvalno izdvajati igrače imenom i prezimenom, ali Dragan Šakota je izdvojio jednog:

 - Nije možda uobičajno ali moram da kažem da je Branko Lazić igrač koji je mene oduševio. Ima i onih koji su talentovaniji od njega. Međutim, on je onaj koji je potreban timu i na koga uvek možeš da se osloniš. Svako je u ovom timu znao svoju ulogu. Najbolji je onaj igrač koji od velikog broja utakmica najviše odigra dobro. Niko ne može da igra stalno dobro. Konkurencija je bila jaka.

Interesovalo je novinare da li je Dragan Šakota imao osećaj straha kada je dolazio, usred sezone, u Zvezdu.

 - Nebojša priča o strahu ja mogu da kažem da ga ja ne osećam ni jednog trenutka. To su godine trenerskog rada. Uvek se nadaš, želiš, imaš osećaj neizvesnosti, ali ja ne pamtim kada sam osetio strah. Ja u karijeri nisam osvojio samo trofej Evrolige. Nisam došao u Zvezdu da bih taj cilj ostvario. U našim dogovorima nije bio dogovor ni da uđemo u prvih osam - rekao je Šakota.

O ciljevima Crvene zvezde govorio je i Nebojša Čović.

RepublikaFoto: Starsport

- Ono što mi kao uprava postavimo kao cilj je za nas realno. I mi bismo voleli da osvojimo Evroligu, ali to nije bila naša ambiciju. Međutim, krenula je neka drugačija medijska kampanja, čak i plaćena, kako smo mi ovakvi i onakvi. Mi znamo odakle sve to ide. Ali da ne mešamo sada te loše stvari u ovu priču. Naš cilj je i da koristimo našu bazu igrača kojih ima mnogo. Zvezda će igrati Evroligu, a ja čestitam i Partizanu i Cedeviti i Mornaru... Ne možete da osvojite nešto što je otkazano. Otkazano je ovog puta u korist zdralja i života ljudi. Na skupštini ABA lige ste mogli da vidite ko je kakav - rekao je Čović.

Koliko je Zvezda spreman finansijski spremna da ispuni zahteve sledeće sezone?

 - Videćemo kakvi su zahtevi novog trenera i stručnog štaba. Videćemo koje su želje za trenera za sastav. Mi imamo veliku bazu i ima mnogo bivših igrača Zvezde koji su slobodni i na raspolaganju. Ja nisam neko ko se zaljubljuje u igrače, naročito ne u strane. Ovde mesta ima samo za one koji mogu da doprinesu klubu - rekao je predsednik Crvene zvezde.

O ABA ligi.

 - ABA liga nam je bila egzotična ove godine u mnogim situacijama. Da se ne vraćam na situaciju vezanu za Podgoricu. Važno je da smo to rešili na poslednjoj skupštini. Moramo da bude oprezni. Regularnost mora da bude na visokom nivou. Malo je da jedna ekipa ide u Evroligu, ali mi se ne pitamo i poštujemo odluke Evrolige. Probaćemo da dođemo i do dva mesta. Nastavak je otkazan – a ne sezona je poništena. Niti je poništen niti prekinut, ni ABA liga ni Evroliga - objašnjava Čović.

Finansijski gubitak je veliki.

 - Zvezda je pretrpela udar od 2,2 miliona evra do sada. Koliki će budžet biti zavisi od sponzora. Bice specifična sezona, očekujemo pomoć od naše države. Nismo nezahvalni, ali u ovakvim situacijama verujem da ćemo naići na razumevanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading