(VIDEO) Prošlo je 40 godina od Magije

Autor:

Sport

17.05.2020

09:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na današnji dan 1980. godine Los Anđeles Lejkersi su postali prvaci NBA lige.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Medžik Džonson

Karim Abdul-Džabar je pojačao Lejkerse, ali tim nije uspeo da uđe u doigravanje drugu sezonu u nizu. Pred početak sezone 1979/1980 Džeri Baz kupuje Lejkerse i spletom srećnih okolnosti dobijaju mogućnost i prava na prvi izbor na draftu.

Lejkersi su se odlučili za Irvina "Medžika" Džonsona, koji će na kraju iste godine biti najzaslužniji za titulu, iako je celu sezonu prethodno briljirao Abdul-Džabar.

Medžik je u šestoj utakmici finala zamenio Karima i ostvario nestvaran učinak od 42 poena uz 15 skokova i sedam asistencija, čime je Lejkersima odlučio naslov (4:2 u seriji finala). 

Nova sezona donosi brojne nesuglasice u ekipi, a uz povredu Džonsona, Lejkersi ispadaju već u prvom krugu doigravanja. Već 1982. godine stigla je nova titula, a kasnije su zauzeli tron uz "šoutajm".

Brojne brze kontre i atraktivne asistencije Džonsona uz veliki broj poena Lejkese su učinili pravom "zabavom" i ljudi su obožavali da ih gledaju. U tituli osvojenoj 1988. godine, nakon finala protiv Detroita, Medžik je ponovo bio čovek odluke jer je imao tripl-dabl učinak u sedmoj, odlučujućoj utakmici.

Iako su sezonu 1988/89 završili prvi i delovali izuzetno snažno, nakon povrede Džonsona gube u NBA finalu od Pistonsa 4:0, nakon čega se Abdul-Džabar povlači, u svojoj 41. godini života, i nakon 20 sezona košarke.

Lejkersi su osvojili 16 naslova u istoriji kluba, poslednji 2010. godine, a Medžik ih je osvojio pet - 1980., 1982., 1985., 1987. i 1989. godine. Tri puta bio je MVP velikog finala i tri puta najkorisniji igrač u regularnoj sezoni, dok je ukupno 12 puta bio učesnik All-Star utakmica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading