Iskreni Đorđević: Sagledati poziciju klubova i ukinuti im porez na plate, sport će osetiti posledice

Autor:

Sport

27.03.2020

22:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na evropskom tlu pošast naziva COVID-19 najveću štetu napravila je u Italiji i Španiji, gde je gotovo 150.000 zaraženih i gotovo 15.000 preminulih od posledica virusa.

RepublikaFoto: Starsport
Aleksandar Đorđević

Za Aleksandra Đorđevića i njegovu igračku karijeru obe države imale su ogroman uticaj, a uprkos njegovim naporima da treninzima sa ekipom pokuša da skrene misli sa loših vesti i događaja, bivši selektor Srbije morao je ponovo da obustavi timski rad na još neko vreme, dok se virus ne dovede pod kakvu-takvu kontrolu.

U slobodnim danima Đorđević je razgovara za radio Marku gde je govorio o mnogim aktuelnostima... Pre svega – životu u trenutnim okolnostima.


 - Jako smo zabrinuti. Svaki dan i svaka noć nose određeni pritisak i svi su zabrinuti zbog svega što se dešava. Ovu situaciju moramo da shvatimo najozbiljnije. Nedeljama unazad rade samo apoteke i supermarketi. Profesionalni sportisti su dobili su delimičnu dozvolu da nastave sa treninzima. Hala u kojoj mi treniramo je u vlasništvu kluba i imamo taj luksuz. I pored toga doneli smo odluku da ipak prekinemo s radom kako bi igrači ostali kod kuće. Lično nisam izašao iz kuće tri dana. Danas sam otišao do supermarketa i trebalo mi je pola časa samo da uđem - prepričava Đorđević i nastavlja:

 - Srećom ovde sam sa suprugom i mlađom kćerkom. Starija kćerka se vratila u Beograd zajedno sa košarkašima Crvene zvezde dok su bili u Madridu. Broj ljudi koji umire na svakodnevnom nivou je neverovatan.

I dalje vlada ogromna dilema oko toga šta će se desiti sa aktuelnom sezonom... Mnogo je različitih predloga, a Evroliga i dalje ne odustaje od ideje da završi takmičenje onako kako je bilo planirano, makar se igralo do avgusta...

 - Svi imaju svoje mišljenje u ovom trenutku. Videćemo šta će nadležni organi da kažu, ali igrati utakmice bez publike stvarno nema nikakvog smisla. Zaustavite ovo sada, poništite sezonu, da nema šampiona i ispadanja. Mi bismo to prihvatili, umesto da razmišljamo kako da zatvorimo sezonu na pogrešan način. Treba da razmišljamo već sada kako da odigramo narednu sezonu i da sve bude kako treba. U košarci nema novca koji može da utiče na ovu ili onu odluku. Sada je najvažnije da razmišljamo o klubovima i kako da se spremimo za narednu sezonu.

RepublikaFoto: Starsport

O posledicama koje će virus korona imati na sport takođe se naširoko priča. Sve je jasnije da se sport u globalu od vanrednih okolnosti neće oporaviti nekoliko sezona...


 - Verujem da će sport osetiti posledice, ali i svetska ekonomija. Zato moramo svi da sednemo za sto i dođemo do zajedničkih rešenja. Sada je jako teško. Svi gube, od igrača, do sponzora i navijača. Vlade svih zemalja treba da shvate ekonomsko stanje klubova i tako odlože plaćanje poreza na plate. To bi bilo potpuno fer, jer bi šteta bila manja.

Odluka da se Olimpijske igre u Tokiju pomere za 2021. viđena je kao istorijski presedan, ali drugačije nije moglo, bez obzira na to što će pomeranje imati jak finansijski uticaj na Japan, ali i sve učesnike...

 - Izuzetno sam saglasan s odlukom da se Olimpijske igre pomere. Ne vidim kako bi to mogle OI da se odigraju ovog leta, kada je praktično svaka zemlja u opasnosti od virusa. Da su se Olimpijske igre odigrale bez publike... Ni to ne bi imalo smisla. Ko sada uopšte razmišlja o tome ko će biti šampion? Najvažnija stvar je život. Sport je nešto u čemu uživamo - zaključio je Đorđević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading