Duda se oprostio od Stankovića: Mirno spavaj, dragi moj Boro!

Autor:

Sport

21.03.2020

04:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

- Voleo je konjak, morske specijalitete moje supruge i dobru cigaru. Bio je veliki šarmer - istakao je Ivković povodom smrti košarkaške legende.

RepublikaFoto: Starsport
Bora Stanković

Otac moderne košarke Borislav Stanković preminuo je u petak u svom domu u Beogradu u 95. godini. Kao igrač, trener, funkcioner i revolucionar-reformator igre pod obručima Bora ostavio je neizbrisiv trag na svim meridijanima.

Odlazak na večni počinak legendarnog čika Bore posebno je zaboleo njegovog velikog i višedecenijskog prijatelja, trenerskog maga Dušana Ivkovića (76), koji za Srpski telegraf otkriva detalje iz Stankovićevog života.

Dušan: Žao mi je što Boru zbog korone nećemo moći da ispratimo kako dolikuje

- Mirno spavaj, dragi moj Boro. Pamtiću naša mnogobrojna druženja sa Radomirom Šaperom, posebno kada nam je moja supruga spremala morske specijalitete. Stanković ih je obožavao. Voleo je i po koji gutljaj konjaka, ali i dobru cigaru. Bio je veliki šarmer, duhovit i pun života. Za košarku je disao do zadnjeg dana iako je pred kraj jako slabo video - oprostio se Ivković od svog prijatelja, uz žal što sahrane i komemoracije verovatno neće biti kako dolikuje zbog epidemije korone:

BROJKA: 26 godina Stanković je bio generalni sekretar FIBA

- Mnogo mi je teško što nećemo moći da ispratimo Borislava onako kako je to svojim delima zaslužio. Saučešće sam izjavio njegovoj ćerki telefonom.

Vučić: Bora je obeležio epohu košarke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća porodici legendarnog trenera i funkcionera Borislava Stankovića.

- Primite izraze mog najdubljeg poštovanja i saučešća povodom Borine smrti. On je bio i uvek će ostati jedna od najistaknutijih ličnosti naše i svetske košarke. Obeležio je čitavu epohu u istoriji sporta na ovim prostorima i uvek će imati posebno mesto kod svih nas - piše, između ostalog, u telegramu šefa države.

Proslavljeni trener posebno se osvrnuo na dubok trag koji je Stanković ostavio u svetskoj košarci.

RepublikaFoto: Starsport
Duda Ivković

- Vaši čitaoci, posebno mlađi, moraju da znaju da je Stanković unapredio i ubrzao košarku. To je uradio dok je bio generalni sekretar FIBA od 1976. do 2002. godine. On je najzaslužniji za uvođenje šuta, odnosno linije za tri poena, skraćivanje napada u svetu na 24 sekunde, po uzoru na NBA ligu - naglasio je Ivković.

IN MEMORIAM

BORISLAV STANKOVIĆ 1925-2020

KAKO JE BORA PROMENIO KOŠARKU

- Uveo liniju za tri poena

- Skratio vreme za napad na 24 sekunde

- Skratio vreme za prenos lopte na osam sekundi

- Uveo četvrtine umesto dva poluvremena

- Povećao dimenzije terena

* Promena se odnosila na FIBA pravila

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading