Saopštenje FMP-a: "Kuda ide ABA liga", Damir Javor opet imao svoj šou!

Autor:

Sport

27.01.2020

14:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekipa FMP iz Železnika poražena je u utakmici 17. kola ABA lige od Mornara u Baru 85:82. Ipak iz tog kluba negoduju zbog kriterijuma suđenja, a apostrofiraju loš rad slovenačkog arbitra Damira Javora.

RepublikaFoto: KK FMP
Hala FMP-a u Železniku

FMP je u saopštenju koje je objavio na sajtu i koje je prosledio medijima čestitao Mornaru na pobedi, ali skreće pažnju na broj slobodnih bacanja u ovoj utakmici, kao i na odluke slovenačkog arbitra Damira Javora.   

Saopštenje pod naslovom "Kuda ide ABA liga?" prenosimo u celosti: 

- KK FMP čestita na pobedi ekipi Mornara u derbi utakmici 17.kola ABA lige i zahvaljuje se na velikom gostoprimstvu klubu iz Bara sa kojim gaji višegodišnje veliko prijateljstvo i uzajamno poštovanje.

Međutim, KK FMP primoran je da javno izrazi veliko nezadovoljstvo i da skrene pažnju na pojedine pojave, koje se iz nedelje u nedelju ponavljaju u ABA ligi, i koje prete da u potpunosti dezavuišu i sruše ovu ligu!

Bez obzira na činjenicu da smo sa 9 pobeda uspeli da obezbedimo opstanak u ABA ligi još praktično pre početka kalendarske 2020. godine, naš prvi tim koji je i od strane medija i košarkaške javnosti proglašen za vrlo perspektivan i pravo osveženje za ligu na ovim prostorima, već nedeljama ima tendenciozno loše suđenje i primoran je da izgleda bude kolateralna šteta u namirivanju nekih drugih ili najčešće, trećih strana!

Bez obzira na činjenicu da smo sa 9 pobeda uspeli da obezbedimo opstanak u ABA ligi još praktično pre početka kalendarske 2020. godine, naš prvi tim koji je i od strane medija i košarkaške javnosti proglašen za vrlo perspektivan i pravo osveženje za ligu na ovim prostorima, već nedeljama ima tendenciozno loše suđenje i primoran je da izgleda bude kolateralna šteta u namirivanju nekih drugih ili najčešće, trećih strana!

Kako bi najbolje potkrepili naše tvrdnje, javnosti ukazujemo na utakmicu našeg prvog tima u Baru, koja je označena i kao derbi kola. Površnim pogledom na podatak o broju izvedenih slobodnih bacanja (37-16) u korist domaćina, broju prekršaja (27 je dosuđeno igračima FMP, a 18 igračima Mornara) kao i pogledom na sudijsku trojku koja je delila košarkašku (ne)pravdu u nedelju uveče, svako iole košarkaški obrazovan zna o čemu se radi! Ponovo je "čuveni" Damir Javor imao svoj šou u utakmici i ligi u kojoj postaje nekakva "zvezda" a to je pokazao besomučnim dosuđivanjem nepostojećih prekršaja mladim igračima KK FMP?

Zato ovim obraćanjem, bez obzira što nam je u nedelju uveče uskraćena mogućnost da se ravnopravno borimo za mesto u plej ofu (valjda bi nam to bilo previše) sa nekim drugim klubovima, još jednom dok ne bude kasno za sve ukazujemo na devastirajuće delovanje komesara za suđenje Iztoka Remsa, koji svojim izborom sudijskih trojki iz nedelje u nedelju, ovu ligu čini sve degradiranijom i neregularnijom, a "igrokazima" poput nedeljnog Damira Javora bukvalno proteruje mlade igrače sa ovih prostora i iz regionalne košarke!

Jer kako drugačije da shvatimo ignorisanje sudijske rang liste i konstantno ponavljanje pojedinih "specijalaca" i "biranje" utakmica za iste? Sa kojom namerom i sa kojim ciljem? Da li Damir Javor i njegov kolega ovako sude utakmice u Evroligi? Naravno da ne, jer su u toj ligi predviđene oštre sankcije za ovakav način suđenja, kao i za mnoge druge stvari sa kojima je košarkaška javnost već upoznata.

Ova liga koja je važna za košarkaški region ima mnogo nerešenih pitanja koja zahtevaju hitne odgovore! Javnost treba i da zna da su svi ovi problemi i pitanja jasno izneti na Skupštini ABA lige 3. januara 2020.godine u Zagrebu! Ono što je zabrinjavajuće je da se situacija ne popravlja, problema je sve više, imajući u vidu da predsedništvo ABA lige ne funkcioniše, a direktor i sportski direktor još uvek nisu stupili na dužnost i nemaju nikakva ovlašćenja, zbog velikih nepravilnosti u dosadašnjem radu kancelarije ABA lige u Zagrebu.

Kao odgovoran klub koji ne pristaje da bude dekor, koji je pisao istoriju ove lige, smatramo da javnost mora da zna za brojne pitanja (nepravilnosti) koje ponovo, kao po matrici u isto vreme, na isti način svake sezone prete da sruše ovu ligu  - napisano je u saopštenju FMP-a iz Železnika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading