Otvoreni Rik Pitino: Uskoro ću postati Grk, mnogo učim od Željka Obradovića, njegovo vođenje ekipe je sjajno!

Autor:

Sport

12.01.2020

04:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki trener Rik Pitino ostvario je sjajnu trenersku koledž-karijeru, nešto je manje uspešan bio u NBA, a poslednjih godina je aktivan u Evropi. Kao selektor grčke reprezentacije drugi put će sa klupe voditi neki nacionalni tim.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Rik Pitino

Kvalifikacioni turniri za poslednja četiri mesta na Olimpijskim igrama na programu su krajem juna, a grčka selekcija predvođena najkorisnijim igračem NBA Janisom Adetokumbom ima visoka očekivanja.

Pre sam bio trener Portorika, a situacija je tamo slična Grčkoj – zemlje poput te dve i Litvanije prosto žive za košarku. Koristilo mi je iskustvo vođenja PAO, da njega nije bilo ne bih uspeo da shvatim način razmišljanja u Grčkoj. Mislim da ću za jedno dva meseca postati Grk po načinu na koji razmišljam. Ovo je više od turnira, nema tu Olimpijakosa i Panatinaikosa, ne igraju ni AEK ni PAOK. Mnogo mi znači što predstavljam Grčku - izjavio je Rik Pitino.

Veliki problem za grčku reprezentaciju prethodnih godina bio je šut za tri poena.

- Imamo problema sa šutom u nacionalnom timu, ali ja ne želim da stavljam previše šutera na parket jer onda neću imati najkvalitetnije košarkaše na terenu. Tako smo izgubili i na Svetskom prvenstvu. Npr. Nik Kalates, on sjajno šutira na treningu, ali na meču okleva. Govorio sam mu da uvek šutne, motivisao sam ga.

RepublikaFoto: Euroleague.net
Nik Kalates

Najveće šutere na svetu, kao što je Stef Kari npr, ne zanima da li su prethodno promašili šest ili sedam puta zaredom. Sa druge strane, šut nije samo psihološka stvar, već i nešto na čemu se dugo i mukotrpno radi. Sećam se kada je Skoti Pipen došao u NBA – bez preterivanja, on nije mogao da šutira sa tri metra od koša. Brus Boven takođe, ali oni su svi redom postali odlični šuteri.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Stef Kari

I Janis će vremenom postati sjajan šuter. Dok god preti van linije za tri poena, igrači mu se odmiču i on ima priliku da probija I upošljava saigrače - dodao je 67-godišnji stručnjak, koji je govorio i o najtrofejnijem evropskom treneru svih vremena Željku Obradoviću.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Janis Adetokumbo

 

 

- U Evropi sam mnogo naučio, iako imam 67 godina. Ovde je sjajno, a mnogo mi se dopada način na koji Željko vodi ekipu. Mnogo je velikih stručnjaka u Evropi, a u SAD se ne piše mnogo o njima. Ima ovde mnogo napadačke košarke koja mi se dopada - zaključio je američki trener. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading