Prvi intervju Dragana Šakote od dolaska u klub: Sad Zvezda vlada, Partizan je prošlost!

Autor:

Sport

04.12.2019

04:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dragan Šakota (67) vratio se u Crvenu zvezdu da ekipu ponovo postavi na kolosek uspeha. Klub sa Malog Kalemegdana odmah je upisao dve pobede, atmosfera u svlačionici i oko nje je znatno bolja, a u četvrtak će pokušati da veže treći trijumf u Evroligi na gostovanju Olimpiji u Milanu. U prvom intervjuu otkako je seo na klupu srpskog i ABA prvaka iskusni stručnjak za Srpski telegraf je izneo jasne ciljeve u svim takmičenjima, osvrnuo se na tim koji ima i najavio pojačanja, ali i uporedio Zvezdu koju sada vodi i onu s kojom je 2005. osvojio Kup Radivoja Koraća.

RepublikaFoto: Starsport
ZVEZDIN GENERAL - Dragan Šakota

Po čemu se razlikuju ova Zvezda i klub iz vašeg prvog mandata?

- Tada je suvereno vladao Partizan, bilo je teško suprotstaviti im se. Mi smo bili u formiranju tima, a uspeli smo da osvojimo trofej. Sada je situacija obrnuta. Zvezda vlada i dominira u odnosu na ostale klubove. Favoriti smo protiv bilo kojeg tima na Jadranu. Organizaciono klub je daleko na višem nivou. Uzdignuti smo i na košarkaškoj lestvici, a u odnosu na onaj period imamo i znatno više titula - istakao je iskusni stručnjak.

Da li Zvezda može da odbrani titulu u ABA ligi?

- Trenutno imamo zaostatak, ali to ne znači da menjamo cilj, a to je osvajanje titule na Jadranu i novo igranje u Evroligi. Dokle god smo na poziciji koja vodi u plej-of, sve je u redu. Međutim, mi smo trenutno u paradoksalnoj situaciji, kao i svaki šampion ABA lige, da sledeće sezone u regionalnom prvenstvu plaća danak igranja u Evroligi. Moramo da budemo svesni da nijedan klub koji osvoji ABA ne može da bude bitan faktor u Evroligi - iskren je trener Crvene zvezde.

RepublikaFoto: Starsport
Ruše redom: Crveno-beli košarkaši

Pominjete Evroligu, može li Zvezda u četvrtak da veže treći trijumf i da, uz Efes, postane jedini tim koji je slavio u Milanu?

- Naše ambicije su da pobeđujemo, a ne da jurimo rekorde. Oni nas ne opterećuju. To su manje bitne stvari, ali naravno da želimo da dobijemo meč. Tražićemo svoje šanse i rešenja, gledaćemo da iskoristimo protivničke slabosti. Međutim, moramo da budemo svesni da mi u Evroligi nismo favoriti - rekao je Šakota.

Treba li crveno-belima pojačanje na poziciji plejmejkera i jeste li već razmišljali o novim igračima?

- Kada sam preuzeo klub, zatekao sam ekipu u kojoj je svaki košarkaš dobar i zaslužuje da bude u Zvezdi. Međutim, činjenica je da smo na nekim pozicijama sa manje rešenja. Tako imamo samo dva kreatora igre, pa nam pojačanje treba da bismo imali više mogućnosti u rotaciji. Dobro je na svakoj poziciji imati dva plus jednog igrača jer je sezona duga, a ja se uvek pribojavam povreda i bolesti jer je to realnost koju ne možemo da predvidimo - nastavlja u svom tonu 67-godišnjak.

RepublikaFoto: Starsport
14 godina prošlo od Šakotinog prvog boravka na Malom Kalemegdanu

Mnogo prašine se diglo oko statusa Filipa Čovića. Kao otac i košarkaški trener imate iskustvo sa sinom Dušanom. Šta je rešenje?

- Pričamo o Filipu, koji je pre šest meseci bio glavni protagonista u osvajanju ABA lige. Čovića gledam kao jednog od dva kreatora igre koji ima izrazit karakter i elemente u igri koji mogu da nam pomognu u sezoni. Što se tiče poređenja sa mojim sinom, Dušan mi nikad nije dozvoljavao da pomislim da on treba da se razlikuje zato što mi je sin. Isto je i sa Filipom, na treninzima i utakmicama ni u jednom trenutku nije nikoga naveo na pomisao da je nešto drugačiji jer mu je otac predsednik kluba - jasan je Dragan Šakota.

RepublikaFoto: Starsport
Dragan Šakota nahvalio Filipa Čovića

Kokoškov pun pogodak!

Igor Kokoškov je novi selektor Srbije. Koji su dometi reprezentacije sa njim?

- Sa Igorom sam sarađivao u reprezentaciji, zadovoljan sam njegovim izborom. Sa Kokoškovim možemo da se vratimo seriji dobrih rezultata i medalja, ja mu želim uspeh. Dokazao se u evropskoj košarci sa Slovenijom, to je pedigre za sve klubove sveta. Naravno i za Srbiju, koja ima ambicije da uvek pobeđuje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Igor Kokoškov

Novac vodi ključnu reč u Evroligi!

Imaju li srpski klubovi budućnost u Evroligi s obzirom na to da se ide ka zatvaranju iste i nije tajna da je osnovni motiv lige novac?

- Mnogo toga slušamo o budućnosti Evrolige i svi smo jako zabrinuti za sudbinu nacionalnih prvenstva. Ako se zatvori prolaz u Evroligu, smanjiće se interesovanje i za nacionalnu košarkašku scenu. Da je kvalitet presudan, Srbija, Litvanija, Španija, Grčka i Turska bi imale od po jednog do četiri mesta. Srpski klubovi bi imali dva mesta. Nažalost, kriterijumi nisu košarkaški, već ekonomski i tu smo nemoćni - zaključio je Dragan Šakota.

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading