SALE PORUČIO HRVATIMA: Nemate opravdanja za silazak sa postolja 1995!

Autor: Index.hr/Republika

Sport

23.09.2017

15:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Selektor košarkaša Srbije i trener Bajerna Aleksandar Đorđević razgovarao je sa hrvatskim novinarima o EP u Turskoj, Draženu Petroviću...

RepublikaFoto: fiba.basketball/eurobasket
Đorđević govorio i o Draženu, EP...

Đorđević je sa Srbijom osvojio srebro na EP u Istanbulu, a trenutno sa Bajernom igra na turniru u Zadru.

- Nismo imali sreće sa povredama, ali nije dolazilo u obzir da to stavimo kao izgovor pred naciju i igrače koji putuju na Evrobasket. Ja sam tako odlučio, rekavši da je sastav promenjen, ali ambicije ostaju iste -naveo je Đorđević za Index.hr i nastavio:

- I mamo ludi takmičarski karakter, snagu grupe koja veruje i živi zajedno, koja se druži i izvan terena, na šta sam jako ponosan. Puno mi znači njihov odnos i pristup, ponosan sam na njih, ponosan sam na ovo što smo napravili. Ovo je proizvod vrhunskog rada i odnosa, pre svega igračkog odnosa prema obavezama i planu koji smo stavili na papir.

Đorđević je ponovo čestitao Sloveniji na zlatnoj medalji.

 - Zasluženo, svaka čast. 11 Slovenaca i jedan Amerikanac su osvojili medalju. Sve čestitke Igoru Kokoškovu, on je jako zaslužan za slovenačko zlato. Smeta mi kada kažu da je Slovenija iznenadila. Nisu iznenađenje, ni blizu, a kamoli najveći šok u istoriji Evrobasketa. Ko prati košarku, zna da imaju dobre rezultate iza sebe - rekao je selektor Srbije, a potom je prokomentarisao suđenje na EP.

- Ma, nebitno je. Nisu bili na nivou duela i košarke koja se igra na Evrobasketu, mnogi su došli iz zemalja gde nema ovakvih turnira i igrača. Čestitam Slovencima, zasluženo su prvaci.

On se osvrnuo na EP 1995. kada je reprezentacija Hrvatske sišla sa postolja (osvojili su bronzu) jer je Jugoslavija stigla do zlata.

 - Pritisak državnih vrhova na sportiste bio je veliki, i ne samo tada. Sećam se kako su Zdovca uklonili iz reprezentacije Jugoslavije iz polufinala u Rimu. Bio sam tamo, svi smo zajedno plakali. Tako je bilo. Sportisti su se uvek koristili u razne nacionalističke svrhe i interese. Neki pametniji su se isključili, neki su to radili iz uverenja, što je sasvim legitimno. Silazak sa postolja? Ne mogu da kažem da je to bio ružan čin, ali je svakako bio neprimeren za jedno tako veliko takmičenje. Nema opravdanja - rekao je Đorđević.

On je ponovio da je to bio nepotreban potez.

"Mi to danas prihvatamo kao deo ludog vremena. Iste godine igrali smo kvalifikacije za Evrobasket u Sofiji, a reprezentacija BiH nije htela da igra protiv nas iz političkih razloga. Sportisti su često žrtve jer se nađu u tim situacijama koje ih obeleže ili ostanu ucrtane u njihove biografije - naveo je Đorđević.

Đorđević je istakao da Luka Dončić i Dražen Petrović ne mogu da se porede.

 - Niko se ne može meriti sa Draženom, on je bio najbolji. Dončić je čudo, ali svoj je igrač i neka ide svojim putem. Sazreva brzinom svetlosti, Real mu u tome pomaže i biće jedan od najboljih - rekao je Đoković.

On se osvrnuo na izjavu Dražena Petrovića, koji je posle utakmice Cibone i Partizana rekao Đorđeviću da više nikada neće da igra za Jugoslaviju. 

 - Da, rekao mi je da nikad neću igrati za Jugoslaviju, Duda Ivković me zaista nije vodio na turnir, ali danas razumem. Trebalo je povesti još nekoga ko je jak u odbrani, a Dražen je uvek mogao da postigne 40 poena. To su bila sportska rivalstva i bila su vredna. Nisam hteo da igram sa Draženom nego protiv njega, tako je bilo i sa Rađom ili Kukočem - naveo je Đorđević.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading