Bertomeu novom informacijom "osakatio" ABA ligu!

Autor:

Sport

12.10.2019

15:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogo se stvari prethodnog leta poklopilo širom evropskog kontinenta u košarkaškim ligama. Kao epilog svega toga, desilo se da je jedno mesto u Evroligi ostalo upražnjeno i moralo je da bude dodeljeno putem vajldkarda. Kandidati su bili brojni. U red su između ostalog stali litvanski Ritas, prebogati Uniks, beogradski Partizan, a poslednja ulaznica na kraju je otišla u ruke Zenita iz Sankt Peterburga.

RepublikaFoto: Tanjug
Đordi Bertomeu

Tim sa samog severa Rusije juče je odigrao prvu utakmicu u najelitnijem košarkaškom takmičenju, a kao svečana zvanica, meču protiv Barselone prisustvovao je i generalni predsednik Evrolige, Đordi Bertomeu. Pred početak utakmice, on je zajedno sa glavnim čovekom Zenita, Aleksandrom Cerkovnim, naglasio da nije imao razgovore sa glavnim sponzorom kluba, Gaspromom, pre dodeljivanje licenci.

- Nikada nismo imali nikakve razgovore sa Gaspromom, ni u smislu kooperacije, ni komercijalno, nismo uopšte pričali. Ne mogu da tvrdim da se to neće desiti nekada u budućnosti, ali za sada nije bilo kontakata. Time bih demantovao sve priče vezane za učešće Zenita u Evroligi. Odlučili smo da ih uvrstimo u takmičenje samo zbog toga što smo u tom momentu mislili da je pravi klub na pravom mestu, kojem možemo pomoći da raste. To je sve - izjavio je Bertomeu.

Nadovezao se Bertomeu tvrdnjom da je sadašnji sistem dodele specijalnih pozivnica u potpunosti fer i da oslikava vrednosti koje gaji Evroliga.

- Smatram da je trenutni sistem sasvim korektan, jer ne uzima u ozbir samo pobede. Nama su neophodni klubovi sa dobrom strukturom, odličnim arenama, koji mogu da generišu profit i koji u svakom trenutku mogu da imaju od 10.000 do 12.000 navijača na domaćem parketu. To nam je nedostajalo u Rusiji u prethodnih nekoliko godina, ali mogu da kažem da se situacija u minule tri-četiri godine dosta popravila. Ovo su domaći zadaci koje ostali ruski klubovi treba da ispune. Sarađujemo veoma blisko sa VTB ligom, pomažemo im da stanu na noge, da ekonomski postanu jači, ali ispred njih je dug put. Jedan od razloga zbog kojih smo izabrali Zenit je činjenica da imaju odlične navijače, što je za nas fundamentalno. Za nas nije važno da li će CSKA pobediti ili Fenerbahče izgubiti, bitno je da imamo profesionalne timove - dodao je glavni čovek Evrolige.

Za sam kraj, osvrnuo se na planove Evrolige u godinama koje dolaze. Bertomeu tvrdi da neće biti novih licenci za klubove i da se čeka da se vidi kako će proći Asvel i Bajern.

- Nemamo nameru da podelimo još licenci u predstojećim sezonama. Trenutno imamo prelaznu situaciju sa Asvelom i Bajernom i videćemo da li će oni nakon dve godine zadržati specijalne pozivnice ili dobiti samo jednu. Zenit ima otvorena vrata da se putem VTB lige domogne Evrolige, jer je jedno mesto uvek obezbeđeno za timove iz ovog takmičenja i tako će biti uvek - zaključio je Bertomeu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading