Fenomen Nikola Jokić: Nije ni super atleta, niti je super brz, ali ima blistavi košarkaški um!

Autor:

Sport

10.10.2019

15:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpskog košarkaša Nikolu Jokića su kao 41. pika na draftu izabrali Denver Nagetsi, a pet godina kasnije Srbin je član idealne petorke lige i pravo lice franšize. NBA je na svom sajtu posvetila opširan tekst Nikoli Jokiću, a o fenomenu srpskog igrača govorili su brojni sagovornici.

RepublikaFoto: Starsport/Xinhua News Agency
Nikola Jokić

Autor teksta Seku Smit u uvodu navodi da Jokić nije redefinisao poziciju centra, već ju je zauvek promenio.

- Ako vam kažem da sam znao da imamo nešto posebno u svojim rukama, lagao bih.

Ali kada je protiv San Antonija i Tima Dankana postigao 26 poena, uz 13 skokova i osam asistencija, rekao sam: Vau, ovaj momak je poseban!

On je sjajan momak, vredno radi i posvećen je. Tada sam prvi put pomislio da bih trebalo da mu dajem više minuta u igri- objašnjava trener Majk Maloun.

Jokićev sunarodnik, i jedan od trenera u Nagetsima Ognjen Stojaković uporedio ga je sa jednom NBA legendom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- On je kao Stiv Neš među centrima. Nije ni super atleta, niti je super brz. Ali jednostavno može da radi sve. Druga stvar koju bih rekao o njemu je da je on prvi među igračima svoje vrste. U prošlosti je slično bilo sa Divcem i Sabonisom. A onda i braća Gasol. A Jokić je sada prvi centar koji može da igra kao plejmejker, hvata loptu, dodaje, šutira, transformiše svaki posed. On je prvi među tom novom vrstom igrača- objašnjava Stojaković.

Njegov saigrač Pol Milsap kaže da se iza Jokićevog osmeha krije izuzetan košarkaški um.

- On je kao sunđer. Dovoljno je da mu sve kažete jednom. Potpuno razume svaki koncept i sprovodi ga.

Mnogi igrači imaju redak talenat, naporno rade i pokazuju pravi potencijal, ali koliko njih može to da prenese na teren? Jokić to može. Otuda dolazi sav respekt koji ova liga oseća prema njemu- rekao je Milsap.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading