KUZMIĆ MOGAO DA SE UGUŠI U KRVI!

Autor:

Sport

18.07.2019

03:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reprezentativac Srbije Ognjen Kuzmić (29), koji je u teškom stanju nakon saobraćajne nezgode koju je doživeo u nedelju ujutru na regionalnom putu Banjaluka-Prijedor, operisan je juče u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije, čime su otklonjene maksiofacijalne povrede.

RepublikaFoto: Starsport
Ognjen Kuzmić

Njegov klub Crvena zvezda saopštio je da je operativni zahvat bio neophodan da bi polomljena gornja vilica i lice bili vraćeni u anatomsku poziciju kako bi snažni centar mogao neometano da diše, a ugledni doktor Miljko Ristić za Srpski telegraf objasnio je koliko je zapravo košarkaš bio ugrožen.

VILICA NIJE BILA OPASNOST

- Važno je da su disajni putevi prohodni, posebno ako se ima u vidu da je fraktura vilice problematična. Moglo je da se desi da krv dospe do disajnih organa, što može biti fatalno po pacijenta. Neophodno je da ljudi znaju da čovek ne diše kroz usta, već kroz nosnu duplju i da prelom vilice sam po sebi nije doveo Ognjena u životnu opasnost, već bi se to desilo da je krv ušla u pluća. Tada bi moglo da dođe do gušenja - ističe ugledni kardiohirurg za naš list.

RepublikaFoto: e-stock/M. JOŠIDA

OSTAJE U KOMI

Doktor Ristić dodaje da je teško donositi prognoze bez detaljnijeg uvida u neurološko stanje momka rodom iz Doboja.

- Od povreda vilice daleko su opasnije po život povrede glave koje je zadobio. Zato je važno znati ima li on kontuziju i neke neurološke ispade. Ognjen je već peti dan u stanju indukovane, odnosno veštački izazvane kome, a sa ciljem da se moždane funkcije svedu na minimum kako bi se što brže i lakše oporavile moždane ćelije i centralni nervni sistem. Ovakvo stanje može da traje i nedeljama - zaključio je dr Ristić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading