Ovo je zemlja košarke! Vanzemaljska partija srpskih lavica za plasman u polufinale, Šveđanke potučene do nogu!

Autor:

Sport

04.07.2019

18:23 >> 20:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Košarkašice Srbije plasirale su se u polufinale Evropskog prvenstva. "Orlice" su u "Štark areni" odigrale jednu od najboljih utakmica u poslednjih nekoliko godina i sa ubedljivih 87:49 demolirale nemoćne Šveđanke.

RepublikaFoto: ST/Nebojša Mandić
Veliko slavlje srpskih košarkašica

U polufinalu koje je na programu u subotu, izabranice Marine Maljković igraće protiv evropskih šampionki iz Španije.

Srbija je tako upisala i četvrtu pobedu na prvenstvu iz isto toliko utakmica. Ipak, ova je bila zaista posebna. Naše "lavice" su od prvog do poslednjem minuta u potpunosti dominirale i u odbrani i u napadu.

Šveđanke do kraja meča nisu uspele da se snađu, pa su doživele rezultatski debakl.

Od samog starta dominirala je Ana Dabović koja je od prvih 16 poena Srbije postigla neverovatnih 12 poena.

RepublikaFoto: Nebojša Mandić
Majstorska igra... Ana Dabović

Naše košarkašice su igrale frenetičnu odbranu za koju rivalke nisu imale rešenja, pa je posle prvih deset minuta bilo 21:12 za Srbiju. Tokom drugog perioda prednost ne neprestano rasla. Nevena Jovanović postigla je dve uzastopne trojke, a uz to je precizna bila i Sonja Petrović, pa smo poveli sa 33:17.

Šveđanke nisu imale odgovor i srljale su iz greške u grešku, a izabranice Marine Maljković su se smenjivale u postizanju poena, pa je na poluvremenu bilo ogromnih +22 (43:21).

Šveđanke su bolje otvorile treću četvrtinu serijom 4:0. Ipak, tu je sve stalo. Dabović i Bruks su zaustavile nalet rivalki i sve se vratilo u normalu..

Gošće su tokom treće deonice pokušale da odgovore nešto višom postavom, što im je, u neku ruku, uspelo, ali je Maljkovićeva imala odgovor za svaki pokušaj iznenađenja.

Iako je prednost već bila ogromna, Bruks, Jovanović i Čađo su u četiri napada pogodile tri trojke i na kraju treće deonice Srbiji donele +31 (64:33).

RepublikaFoto: ST/Nebojša Mandić
Čestitke su stigle i od predsednika KSS Saše Danilovića

Tokom četvrte četvrtine Maljkovićeva je polako ubacivala neke igračice sa manje minuta tokom prvenstva, ali ni one nisu htele da popuste. Igrali se koš za koš, a odlična je bila Aleksandra Crvendakić, dok su Butulija i Miljković postigle sedam, odnosno šest poena.

Švedska je na kraju završila sa 24 izgubljene lopte, naspram 12 Srpkinja, pre svega zbog fenomenalne odbrane Srbije i velike doze zonskog presinga.

Najbolja kod pobednica bila je Ana Dabović sa 19 poena i pet skokova, dok su Aleksandra Crvendakić i Jelena Bruks ubacile po 11. Poen manje imala je Saša Čađo.

Sa druge strane, istakle su se Frida Eldebrink sa 12, odnosno Regan Magariti sa 11 poena. Amanda Zahui je podbacila sa devet.

Bitno je istaći, takođe, da je Srbija plasmanom u polufinale obezbedila mesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Oba meča polufinala na programu su 6. jula, dok su meč za treće mesto i finale zakazani za dan kasnije.

SRBIJA - ŠVEDSKA 87:49

IV ČETVRTINA

10. minut - Upisala se i Maja Škorić, i to naravno trojkom, 87:47. Švedska uspeva da smanji na 87:49. SRBIJA JE U POLUFINALU EVROPSKOG PRVENSTVA. DOKTORSKA PREDSTAVA IGRAČICA MARINE MALJKOVIĆ. BRAVO LAVICE.

9. minut - Sjajna centarska tehnika Nikoline Milić, Srbija na +40, 84:44. Šveđanke su toliko nemoćne da su krenule da prave i komične greške u napadu, ali ipak uspevaju nekako da stignu do trojke, 84:47.

8. minut - Nastavlja se granitna igra u odbrani našeg tima, Šveđanke nisu uspele da pređu polovinu terena za osam sekundi. 

7. minut - Šveđanke dobro moraju da se pomuče za svaki koš, pa će ponovo morati da liniju penala. Lundkvist je polovična, 82:44.

6. minut - Nastavlja se rafalna paljba Srbije, nova trojka za Crvendakić, 79:40. Uzvraćaju trojku Šveđanke preko Lojd, 79:43. Ali, neverovatna Aleksandra Crvendakić ponovo precizna za tri, 82:43.

5. minut - Lep prodor Maje Nikolić, 74:38. Šveđanke prave i 22 grešku, a Maja Nikolić novim prodorm diže razliku na 76:38. Pogodile su Šveđanke za dva uz faul, ali nisu uspele da iskoriste dodatno bacanje, 76:40.

4. minut - Prelepa igra Srbije, divnu akciju poenima kruniše Butulija, +36 za naše lavice, 72:36. Imaće rivalke priliku sa penala da malo umanje ovu ogromnu prednost Srbije, i uspevaju to da učine, 72:38.

3. minut - Kakav pogodak Jelene Bruks, magičnih 70:36. Šveđanke sa druge strane potpuno nemoćne.

2. minut - Sjajna Nikolina Milić uvećava na 68:35. Magariti polovična sa penala, 68:36.

1. minut - Dominira sjajna Čađo, krade loptu i pogađa uz faul. Nije uspela da ubaci i dodatno bacanje, pa Srbija vodi sa 66:33. Pogađaju Šveđanke za dva, 66:35.

III ČETVRTINA

10. minut - Neverovatna igra Srbije, trojku pogađa i Butulija, 61:33. Auuuuuu, pogađa još jednu trojku Saša Čađo, ogromnih 64:33 za Srbiju posle 30 minuta.

9. minut - Kapiten, kapitenski. Trojka Jelene Bruks za neverovatnih 58:31. Šveđanke sa penala prekidaju seriju Srbije, 58:33.

8. minut - Srbija stiže i do 11. skoka u napadu. Taj-aut traži Marina Maljković. Nismo uspeli da pogodimo, ali smo zato još jednom ukrali loptu indisponiranim Šveđankama.

7. minut - Posle dužeg vremena jedan loš napad Srbije, ali uzvraćaju nam rivalke na drugoj strani. Sjajna Dajana Butulija prodire i pogađa za 55:31.

6. minut - Kakva igra Srbije, sjajna kombinacija Bruksove i Čađo, koja cepa mrežicu šutem za tri poena, 53:29. Šveđanke pogađaju oba penala i smanjuju na 53:31.

5. minut - Zahuj iz teške pozicije preko ruke pogađa, a onda posle greške našeg tima, precizna i Magariti, 49:29. Ofanzivni skok Jelene Bruks, koja je zatim iznudila i faul, pa će imati dva slobodna bacanja. Polovično precizna, 50:29.

RepublikaFoto: Nebojša Mandić

4. minut - Jelena Bruks se dobro snalazi u reketu i pogađa uz faul, a potom i dodatko bacanje, maksimalnih +24 za naš tim, 49:25. Frenetična odbrana Srbije, Šveđanke sa baš, baš muče u napadu.

3. minut - Još jedna ukradena lopta Srpkinja, ali u nastavku Ana Dabović neprecizna sa distance. Školski napad Srbije, Čađo je probila i uposlila neverovatnu Anu Dabović koja postiže trojku i upisuje 19. poen, 46:25.

2. minut - Loše je naš tim počeo poluvreme u napadu, nikako ne možemo do koša. Na drugoj strani Šveđanke srećom ne pogađaju za tri.

1. minut - Treći period počeo je košem Švedske, 43:23. Ponovo poentiraju Šveđanke, ovog puta posle skoka u napadu, 43:25.

II ČETVRTINA

10. minut - Šveđanke ne mogu do koša, naš tim, jednostavno igra savršenu odbranu. Ukrala je Sonja Petrović loptu i uposlila Draganu Stanković, ona je pogodila, ali je vreme isteklo, pa na poluvremenu Srbija vodi sa ogromnih 43:21.

9. minut - DOMINACIJA SRBIJE. Pogađa trojku i Saša Čađo, a onda odmah i ukradena lopta i poeni iz kontre za naš tim, 43:19. Magariti prekida dugom dvojkom seriju Srbije, 43:21.

8. minut - Maja Miljković nije uspela da pogodi iz teške pozicije, a na drugoj strani indisponirane Šveđanke prave faul u napadu. Sjajno se snašla Aleksandra Crvendakić, Srbija na +20, 39:19.

7. minut - Još jedan loš napad rivalki i još jedna magična odbrana našeg tima. Kraći period bez poena na obe strane.

RepublikaFoto: Nebojša Mandić
Perfektna odbrana srpskog tima!

6. minut - Ponovo ukradena lopta našeg tima, a u kontri Sonja Petrović pogađa za maksimalnih 37:19. Tajm-aut traži Švedska ponovo. 

5. minut - Smanjuju Šveđanke posle našeg promašaja na 33:19. Na drugoj strani sjajna finta Ane Dabović, opet smo na +16, 35:19.

4. minut - Ne da se Frida Eldenrink i vraća trojku, 30:17. Neverovatno, treća trojka u nizu za Srbiju, Sonja Petrović ovog puta pogađa, 33:17.

3. minut - U listu strelaca se trojkom upisuje i Nevena Jovanović, 27:14. Vezuje Nevena još jednu trojku, ogromnih 30:14 za Srbiju.

2. minut - Aleksandra Crvenadkić pogađa sjajnu trojku preko ruke, 24:12. Velika borbenost srpskih košarkašica je umalo donela još jednu ukradenu loptu.

1. minut - Početak četvrtine doneo je rastrzanu igru na obe strane, pa je prvi minut protekao bez koša.

I ČETVRTINA

10. minut - Uspela je Magariti iz teške pozicije da pogodi ponovo, ubrzo i trojka za Zahui, serija Švedske 5:0, vodimo sa 21:12. Butulija nije bila precizna, pa posle prvih deset minuta Srbija ima vođstvo od +9.

9. minut - Magariti skače u napadu i smanjuje na 19:7. Sjajno je izgradila poziciju Nikolina Milić i poentirala za 21:7. 

8. minut - Ponovo sjajna odbrana Srbije, ukrali smo loptu, a onda je Ana Dabović stigla do 14. poena, ubedljivih 18:5 za Srbiju. Još jedna ukradena lopta našeg tima, a Milićeva pogađa jedno bacanje, 19:5. 

7. minut - I šesta greška za Švedsku. Ana Dabović nastavlja da dominira i sa poludistance povećana na 16:5. 

RepublikaFoto: ST/Nebojša Mandić
Spremne za prolazak u polufinale

6. minut - Pored sjajne odbrane, naše košarkašice imaju i prevlast u skoku. Nema promene rezultata, Srbija je imala nekoliko šansi da uveća prednost, dok Šveđanke i dalje greše, pa su već stigle do pet izgubljenih lopti.

5. minut - Eldebrink smanjuje na 12:5.  Faulirana je Ana Dabović prilikom šuta, pa će imati dva slobodna bacanja. Pogodila je oba, 14:5.

4. minut - Opet greše naše rivalke, nemaju rešenja za odbranu Srbije. Sonja Petrović pogađa sa pozicije niskog posta, 12:3.

3. minut - Šveđanke trojkom prekidaju seriju Srbije, a na drugoj strani trojku odmah vraća sjajna Ana Dabović, 10:3.

2. minut - Srbija igra sjajnu odbranu, a u napadu sve ide kako treba, još jedan pogodak Ane Dabović za 7:0. Švedska zatražila tajm-aut. Pefektna odbrana Ane Dabović, koja je naterala Šveđanke na novu grešku.

1. minut - Utakmica je krenula serijom 5:0 našeg tima. Bruks je pogodila za dva, a Dabović za tri.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading