Žarko, druže, bio si veseo, a otišao rano...

Autor:

Sport

25.06.2019

03:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska i jugoslovenska košarka izgubile su veliko ime. Žarko Varajić preminuo je u 68. godini posle duge bolesti, a ostaće zlatnim slovima upisan u istoriju zbog rekordnih 45 poena u finalu Evrolige 1979. za Bosnu protiv Emersona.

RepublikaFoto: KSS
Žarko Varajić

NE TREBAJU HVALOSPEVI

Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je Olimpijske igre u Moskvi 1980. i Evropsko prvenstvo 1977. kao važan šraf te generacije. Zajedničkih igračkih dana, ali i druženja u zasluženoj penziji, u razgovoru za Srpski telegraf prisetio se Dražen Dalipagić (67), Varajićev dugogodišnji saigrač u nacionalnom timu.

- Ne volim da pričam o pokojnicima, kao što ne bih voleo da se o meni jednog dana pišu hvalospevi. Međutim, Žarko je stvarno bio izuzetan igrač, čovek i prijatelj. Rano nas je napustio, baš kao i Krešimir Ćosić i Mirza Delibašić. On je, kao i oni, bio velika i vesela osoba. Stalno smo bili u kontaktu, a otkako je devedesetih godina došao u Beograd, često smo se i viđali. Najviše smo voleli da odemo na ručak negde kod mene na Novom Beogradu, da se ispričamo i prisetimo starih dobrih dana. Nedostajaće mi to - ističe Dalipagić.

RepublikaFoto: Starsport
Dražen Dalipagić

DUGA BORBA

Skoro celu igračku karijeru Žarko Varajić je proveo u KK Bosna, ali nije mirovao ni u zasluženoj igračkoj penziji. U Košarkaškom savezu Srbije je dugi niz godina imao više zaduženja, pa je i aktuelni sport u našoj zemlji puno izgubio.

- Teško sam primio vest da je Žarko iznenada preminuo. Znao sam da se borio sa bolešću, da se dugo patio, ali sam se nadao da će pobediti ovu utakmicu. On je samo mesec dana mlađi od mene, zato mi je još teže. Zapitaš se jesi li ti sledeći. Pogotovo jer je Varajić radio sve i svašta i to ga je održavalo u formi - zaključio je popularni Praja.

Divac: Otišao je velikan naše košarke

Vest o preranoj smrti Žarka Varajića stigla je i do dalekog Sakramenta, odakle se od prijatelja oprostio generalni menadžer "kraljeva" Vlade Divac.

- Tužan dan. Otišao je jedan od velikana naše košarke. Počivaj u miru - napisao je Divac na Tviteru.

Vučić: Veliki gubitak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je saučešće porodici.

- Svaki rastanak je gubitak. Rastanak sa Žarkom Varajićem je veliki gubitak za našu državu, narod i košarku. Napustio nas je veliki čovek, sportista i radnik - naveo je predsednik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading