Bertomeu: Evroliga se neće zatvarati - iz domaćeg prvenstva do Evrokupa!

Autor: B92, Republika

Sport

30.04.2019

15:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Evrolige Đordi Bertomeu opširno je govorio o budućnosti tog takmičenja istakavši da neće doći do zatvaranja lige.

RepublikaFoto: Tanjug

Bertomeu je govorio o kontroverznom suradanju kalendara Evrolige i FIBA kvalifikacionih "prozora", kao i o formatu takmičenja koji će se u narednom periodu koristiti.

On je za španski "AS" istakao da "zatvorena" Evroliga – liga iz koje ekipe ne mogu da ispadnu – nije opcija.

- Zatvorena liga nije u našim planovima. Svako mora da ima šansu da igra protiv najboljih, ako to zasluži. Pitanje je da li možemo da spojimo (ne)stabilnost klubova sa ovakvim kompetetivnim konceptom. Odgovor je da se napravi evroligaški piramidalni sistem – Evroliga u koju može da se uđe iz Evrokupa i iz koje može da se ispadne, bez fiksiranih A licenci. Ekipe bi se plasirale u Evrokup na osnovu uspeha u domaćim prvenstvima - izjavio je Bertomeu.

Od naredne sezone Evroliga će ugostiti 18 klubova, dva više nego prošle. To je, kako kaže Španac, savršen broj.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Savršen broj timova u Evroligi je 18. Nemoguće je imati više od 18 klubova i nikada nismo pričali o tome da ga povećamo na 24. Nećemo uzurpirati vikende, koji služe da odigravanje domaćih prvenstava. U njima se igrači razvijaju, kao što je slučaj sa NCAA u SAD.

Bertomeu zna kako bi rešio problem koji je nastao zbog prevelikog broja mečeva, kada se spoje klupske i reprezentativne obaveze.

- 60 odsto povreda se dogodi između oktobra i novembra, nakon što se reprezentativne obaveze završe. Ja mislim da bi savršen kalendar izgledao ovako: 8 meseci igranja za klub, onda deo juna i jul za reprezentacije. 45 dana odmora, 15 dana predsezone u kojima bi svi igrači bili na raspolaganju ekipama - jasan je prvi čovek EL.

Što se tieče rata Evrolige i FIBA oko kvalifikacionih "prozora" on kaže da problem nije na njegovoj strani.

- Ako se desi nešto loše za košarku mi nismo srećni. Ali, izgleda da smo samo mi ti koji misle da nešto ne funkcioniše. FIBA kaže da su FIBA 'prozori' bili uspešni - zaključuje Bertomeu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading