Najviši i najniži košarkaši ABA lige

Autor:

Sport

10.12.2018

13:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Centar Igokee Robert Rikić sa 219 centimetara i plej Crvene zvezde Filip Čović sa 178cm su najviši i najniži košarkaš u ABA ligi, najkvalitetnijem sportskom takmičenju na ovim prostorima. Zanimljivo da pored hrvatskog igrača u dresu kluba iz Laktaša, pod obručima dominiraju još trojica igrača koju su visoki 216 centimetara. To su Majkl Odžo iz Crvene zvezde, Mirza Begić iz Olimpije, kao i Alen Omić iz Budućnosti. Iza njih je Uroš Luković, košarkaš Mornara, sa 213cm.

RepublikaFoto: Starsport
Filip Čović

Rikić je u dosadašnjem delu najboljeg klupskog takmičenja u regionu najbolju utakmicu odigrao protiv Mornara (79:93), kada je postigao 20 poena i zabeležio 13 skokova. Svojom visinom privlači pažnju na svakom koraku, i kako sam kaže, već je navikao da komenatrišu njegovu visinu. Često u šali kaze da je naplaćivao selfije sa ljubiteljima košarke već bi bio milioner. Najveći problem mu stvara kupovina odeće i obuće, ali među obručima njegovih 219 centimetara puno znači saigračima u borbi za što bolje rezultate.

Sa druge strane Filip Čović je najniži košarkaš u ABA ligi, ali to mu ne stvara problem da bude jedan od vođa crveno-belih u ovoj sezoni. Na terenu je do sada proveo 143 minuta, postigao 43 poena, i imao 36 asistencije. On je punih pet godina nastupao za FMP, ali odlične partije u klubu iz Železnika su ga preporučili da ponovo obuče dres Zvezde na početku ovog šampionata. A, najbolji pokazetelj je učinak u prošloj sezoni kada je bio šesti strelac ABA lige sa 15,7 poena, i ubedljivo prvi asistent sa 7,4 dodavanja po meču.

Što se tiče liste najnižih igrača, pored Čovića tu su plejmejker Igokee Filip Adamović sa 181cm, zatim Slovenac Matic Rebec iz FMP koji ima identičnu visinu, iza njih su Džejkob Pulen, košarkaš Cedevite i Majk Pejdž iz Partizana sa 183 cm. 

RepublikaFoto: Igokea/Nenad Vuruna
Robert Rikić

ODŽO IMA NAJVEĆU NOGU NA SVETU

Kuriozitet za centra Crvene zvezde Majkla Odža je da ima najveće stopalo od svih profesionalnih košarkaša na svetu. Verovali ili ne, Odžo nosi broj 55 i trenutno nije poznato da neko od preofesionalnih košarkaša ima veću nogu.  Interesantno je da je, dok je Amerikanac, nigerijskog porekla nastupao za univerzitet Florida u NCAA, i jedna od najpoznatijih kompanija za proizvodnju sportske opreme morala je da uloži 15.000 dolara u mašinu koja bi mogla da napravi patike specijalno za njega, jer patike takve veličine se ne proizvode nigde. 

VRANEŠ REKORDER

Crnogorski košarkaš Slavko Vraneš sa 230 centimetera je najviši igrač koji je ikad igrao u ABA ligi. On je slavu dostigao igrajući za Partizan kada je sa crno-belima 2010. godine uspeo da se plasira na fajnal-for Evrolige. Pored kluba iz Humske, nastupao je još za FMP, Crvenu zvezdu, Budućnost, Uniks, Metalac, Tofaš, Efes. Čak je bio draftovan od Njujork Niksa, i jedan kratak period proveo je u Portlandu.

NAJNIŽI IGRAČI ABA LIGE

Filip Čović

Klub: Crvena zvezda

Visina: 178 cm

Poeni u ovoj sezoni: 43

Asistencija: 36

Najvise asistencija na jednoj utakmici:10

Filip Adamović

Klub: Igokea

Visina: 181 cm

Poena u ovoj sezoni: 83

Asistencije: 59

Najvise asistencija na jednoj utakmici: 10

Matic Rebec

Klub: FMP

Visina: 181 cm

Poeni u ovoj sezoni: 119

Asistencija: 64

Najvise asistencija na jednoj utakmici:9

Džejkob Pulen

Klub: Cedevita

Visina: 183 cm

Poeni u ovoj sezoni: 87

Asistencija: 12

Najvise asistencija na jednoj utakmici: 3

Markus Pejdž

Klub: Partizan

Visina: 183

Poena u ovoj sezoni:  125

Asistencija: 52

Najvise asistencija na jednoj utakmici: 7

NAJVIŠI U ABA LIGI

Robert  Rikić

Klub: Igokea

Visina: 219 cm

Poeni u ovoj sezoni: 46

Skokova: 26

Najviše skokova na jednoj utakmici:13

Majkl Odžo

Klub: Crvena zvezda

Visina: 216

Poeni u ovoj sezoni: 67

Skokova: 61

Najviše skokova na mecu:10

Alen Omić

Klub: Budućnost

Visina: 216

Poeni u ovoj sezoni: 62

Skokova: 56

Najviše skokova po meču: 11

Mirza Begić

Klub: Olimpija

Visina: 216

Poeni u ovoj sezoni: 94

Skokova: 48

Najviše skokova po meču: 9

Uroš Luković

Klub: Mornar

Visina: 213

Poeni u ovoj sezoni: 99

Skokova: 77

Najviše skokova po meču: 11

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading