SRPSKA DECA SA KOSMETA uživala u Pioniru i Humskoj!

Autor:

Sport

28.11.2018

04:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šest mališana iz sela Cernice kod Gnjilana na Kosovu i Metohiji, učenici šestog i sedmog razreda škole "Branko Radičević", za svojih nešto više od 12,13 godina, kako sami kažu, nisu imali mnogo razloga za sreću.

RepublikaFoto: FK Partizan
Deca sa Kosova u pobedi Beogradu!

Ugnjetavali su ih komšije Albanci od malih nogu, svaki dan trče kući iz škole u kojoj je sve malo, pa i veliki odmor traje samo deset minuta. "Valja pobeći pre sumraka u dom", kažu. Svi žive u ulici dugoj 50 metara, a svugde okolo su komšije koje ih bez razloga mrze. Ipak, uprkos svakodnevnoj torturi koju proživljavaju, znaju ko su, vole Srbiju svim srcem, ali i Partizan. Zbog toga su Biljana i Nenad iz PR i marketing tima FK Partizan odlučili da im ostvare jedan od snova: da dođu u Beograd, gledaju crno-bele na košarkaškoj i fudbalskoj utakmici i svojim kućama ponesu dresove sa potpisima svih fudbalera, njihovih junaka!

TRČALI KROZ KNEZ

Prvi put su u srpskoj prestonici i odmah ih put vodi ni manje ni više nego na košarkaški derbi sa Crvenom zvezdom (71:77). Pun Pionir Grobara, mališani su s njima. Posle meča, najvatreniji navijači sa tribina uzvikuju "Kosovo", a razdragana ekipa iz Cernice sa parketa punog srca i glaščinom koja se čuje do Kosmeta odgovara: "Srbija"! I tako pun minut!

- Ovo je nešto što rečima ne može da se opiše, za ovo se živi - u dahu je izjavio mlađani Stefan Stojanović posle meča i mnoštva najlepših utisaka.

RepublikaFoto: FK Partizan

Sutradan je fudbalski meč. Pre toga šetnja srpskom prestonicom. Prvi put na Kalemegdanu, u zoološkom vrtu, luna-parku, pica u centru grada...

- Oni su trčali kroz Knez Mihailovu. Navikli da trče od škole do kuće, da im se nešto ne desi. Jedva sam ih usporila, objašnjavala da ovde niko neće da ih dira. Uživajte bar ova dva dana, rekla sam im - priča nastavnica fizičkog Marija Stojanović, a Radovan (12) dodaje:

- Moramo da žurimo iz škole, da dođemo ranije kući, da nas ne diraju šiptari!

NASTAVNIKU UBILI BRATA

Inače, ideja da dečicu dovede u Beograd potekla je od Marijinog kolege Lazara Petrovića, nastavnika ruskog jezika i velikog navijača Partizana. Njemu su Albanci ubili brata Miloša kada je imao samo četiri godine. U Cernici je ubijeno sedam Srba otkako je KFOR došao na Kosovo 1999. godine.

Nemanja R. Miletić, reprezentativac i štoper tima iz Humske, takođe poreklom sa Kosmeta, platio je prevoz za mališane, a dočekao ih je kapiten iz Leposavića - Miroslav Vulićević, ali i ostali prvotimci Partizana. Pred utakmicu sa Dinamom iz Vranja (6:0) klinci i njihovi učitelji su u trofejnoj sali imali priliku da upoznaju i svetsku zvezdu, Portugalca Deka, koji se sa svima fotografisao.

- Jedva čekamo da dođemo opet - rekli su uglas na rastanku sa svojim idolima, sa osmehom koji je raznežio sve u Humskoj, a nekim čak naterao i suze na oči!

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading