Fudbal je DOTAKAO DNO! Mito, korupcija, polno uznemiravanje - FIFA je postala KRIMINALNA ORGANIZACIJA!

Autor:

Sport

25.11.2022

13:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogo mutnih radnji koje vuku najvažniju sporednu stvar na dno.

Fudbal je DOTAKAO DNO! Mito, korupcija, polno uznemiravanje - FIFA je postala KRIMINALNA ORGANIZACIJA!

Foto: Tanjug/AP

Svetsko prvenstvo u Kataru trenutno je glavna tema planete.

Najbolje selekcije bore se za "zlatnu boginju" i bar na trenutak skrenuta je pažnja na velike probleme sa kojom se suočava fudbal. Sve zahvaljujući Svetskoj fudbalskoj organizaciji (FIFA).

Već godinama je FIFA centar velikih skandala koji uključuju mito, korupciju, pa čak i polno uznemiravanje, a za sve postoje i više nego očigledni dokazi. Dokazi koji pokazuju da je FIFA postala kriminalna organizacija.

Da krenemo redom...

SKANDAL OKO KATARA

Fudbal je krenuo da se menja još 90-ih godina, ali u poslednje vreme novac je sve prisutniji i sve veći. Inicijalna kapisla koja je pokrenula lavinu ovih događaja bila je dodela organizacije Svetskog prvenstva u Kataru.

U Kataru vlade šerijatski zakoni, zabranjena je konzumacija alkohola, kao i predbračni odnosi, a homoseksualnost se kažnjava tako da su mnoga ponašanja koja su legalna i posve uobičajena u zapadnim liberalnim demokracijama, pa i drugde, u Kataru ne samo kontroverzna već i ilegalna. Londonski "Gardijan" napravio je veliko istraživanje i zaključio je da je u pripremama Mundijala od 2010. do 2021. umrlo više od 6.500 migrantskih radnika koji su radili na izgradnji sportskih objekata.

Nedavno objavljeni Netfliksov dokumentarac "FIFA Uncovered" govori o tome da je organizacija ovog Mundijala zasnovana na modernom robstvu.

KORUPCIJA U RUSIJI

Svetsko prvenstvo 2018. godine održano je u Rusiji, a i ono je propraćeno skandalima. 

U optužnici koju je objavilo Ministarstvo pravosuđa SAD-a iz 2020. godine navodi se da su bivši predsednik CONCACAF i potpredsednik FIFA Džek Varner primili su preko 5 miliona dolara mita kako bi glasali za Rusiju. Za mito je osumnjičen i Rafael Salguero iz Gvatemale.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Sep Blater i Vladimir Putin

 

I pored svega, etička komisija FIFA objavila je 2014. godine da nije pronašla dovoljno dokaza za korupciju u procesu odabira domaćina za Svetska prvenstva 2018. i 2022. godine. Tada je krenuo novi haos...

MITO OD 150 MILIONA

Mnogi ozbiljni mediji krenuli su u istraživanje sa postavljenim pitanjem - kako je Katar dobio organizaciju bez mita i korupcije? 

Britanski "Dejli Miror" objavio je tada naslov da je igra prodata, dok je španski "El Mundo" objavio naslov "Moć plina i nafte". U Sjedinjenim Američkim Državama "Sijetl Tajms" se zapitao: "Katar? Stvarno?"

Od tog trenutka počele su se otkrivati sve afere FIFA. U maju 2015. godine američko ministarstvo pravosuđa podiglo je optužnicu na 164 strane kojom se sedam čelnika FIFA tereti za primanje 150 miliona dolara mita u razdoblju dužem od dve decenije!

Ovu sedmoricu po nalogu američkih vlasti je uhapsila je u Cirihu, gde je sedište FIFA, te su ih zatvorili. U optužnici je pisalo da je FIFA pretvorena u korumpiranu organizaciju. Bivši predsednik CONCACAF Džek Varner kasnije se predao policiji u Trinidadu. Pet drugih okrivljenih je priznalo krivicu. Osobe najvišeg profila koje su privedene su potpredsednici FIFA Džefri Veb i Eugenio Figueredo.

BLATEROVA OSTAVKA

Sep Blater jedna je od centralnih figura u skandalima FIFA. On je peti put postavljen za predsednika FIFA 2015. godine baš kada se taj skandal desio, tri dana kasnije dao je ostavku, uz obrazloženje da je organizaciji potrebna temeljna revizija, ali da će ostati na dužnosti dok se ne izabere novi predsednik.

Blater ni u jednom trenutku nije prihvatio nikakvu moralnu odgovornost za ono što se dogodilo tokom njegovog mandata. Umesto toga okrivio je ljude koji su uhapšeni da su pokušali da mu zabiju nož u leđa.

Nešto kasnije Blater je dobio suspenziju od 90 dana od etičkog odbora organizacije, zajedno s glavnim advokatom Mihaelom Valkeom i Mičelom Platinijem, predsednikom UEFA, koji je jedno vreme figurirao kao mogući predsednik FIFA.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Sep Blater

 

Uskoro su Blater i Platini dobili osmogodišnju suspenziju, a Valke je dobio zabranu svih fudbalskih aktivnosti na 12 godina zbog financijskih prestupa. Bivši potpredsednik FIFA Čung-Mong Jon iz Južne Koreje dobio je šestogodišnju zabranu bavljenja fudbalskim aktivnostima. Blater je dobio dodatnih šest godina zabrane 2021. godine.

Nedavno su Blater i Platini oslobođeni svih optužbi koje su glasile da su na štetu FIFA prisvojili dva miliona švajcarskih franaka.

SKANDAL IZ 1998. GODINE

Veliko je pitanje i da li je Blater na regularan način stigao na čelo FIFA 1998. godine.  

Lenart Johanson, tadašnji predsednik UEFA, koji je bio potpredsednik FIFA, obećao je finansijsku transparentnost. Podupirale su ga Evropa i Afrika i činilo se da će dobiti više glasova od protivkandidata Blatera.

Mohamed bin Hamam iz Katara tada je bio član izvršnog odbora FIFA i ključni nosilac Blaterove kampanje. Postojale su indikacije da se pre glasanja intenzivno lobiralo u hotelima i da se afričkim delegatima davalo 50 hiljada dolara za glas. Blater je pobedio 111-80, dovoljno da Johanson prizna poraz pre drugog kruga.

POLNO UZNEMIRAVANJE

Američka fudbalerka Houp Solo je optužila Blatera za polno uznemiravanje tokom dodele nagrada za najbolje fudbalerke godine u januaru 2013. godine. Ona je tvrdila da ju je Blater uhvatio za pozadinu pre nego što je izašla na binu kako bi dodelila nagradu svojoj sunarodnici Ebi Vambah. 

Solo je u razgovoru za portugalski "Ekspreso" komentarisala temu polnog uznemiravanja u sportu pa se prisetila situacije s Blaterom. 

- Bilo je to na dodeli Zlatne lopte, par trenutaka pre nego što sam izašla na binu. Sep Blater me zgrabio za zadnjicu. Polno uznemiravanje je postalo normalno. Bila sam šokirana, morala sam se brzo pribrati kako bih saigračici dodelila najveću nagradu u karijeri. Slavila sam s njom i potpuno se okrenula ebi - rekla je Solo.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Houp Solo

 

Švajcarac se o svemu oglasio rečima:

- Te optužbe su smešne.

Imao je Blater i pre slične ispade, kao kada je predložio da fudbalerke igraju u kraćim šortsevima, kao odbojkašice, sve kako bi popularizovao ženski fudbal među muškarcima.

Jednom prilikom je nove članice izvršnog odbora FIFA pozdravio rečima:

- Ima li žena u prostoriji? Recite nešto. Kod kuće uvek pričate, sad možete govoriti i ovde.

SLUČAJ VARNER

Treba svakako spomenuti i ulogu bivšeg potpredsednika FIFA Džeka Varnera, koji je, kako smo spomenuli, priveden u velikoj akciji FBI 2016. godine. Varner je bio član Izvršnog odbora FIFA od 1983. i predsednik CONCACAF od 1990. godine

Varner je bio upleten u brojne optužbe za korupciju još iz 1980-ih. Njegova porodična putnička agencija monopolizirala je ulaznice namenjene navijačima Trinidada na Svetskom prvenstvu 2006. godine. Revizija je pokazala da je Varnerova porodica zaradila više od 900.000 dolara.

BEKENBAUER

Optužbe oko korupcije pratile su i Svetsko prvenstvo 2006. godine. Tu je u glavnoj ulozi bio legendarni nemački fudbaler Franc Bekenbauer. Suđenje mu je trajalo pet godina, ali je okončano bez presude nakon što je slučaj zastareo.

Podsetimo, "Špigel" je pisao kako je Bekenbauer uplatio 6,7 miliona evra za kupovanje glasova pomoću kojih je Nemačka dobila domaćinstvo SP-a. Nemački fudbalski savez je sve optužbe demantovao.

Bekenbauer je priznao "grešku" kod uplaćivanja novca nadzornom odboru FIFA, ali je rekao kako se tu ne radi o kupovanju glasova.

Sve ovo dovoljno govori da je FIFA skrenula sa puta i da je Svetskoj fudbalskoj organizaciji potreban restart kako bi se najvažnija sporedna stvar  vratila na pravi put.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading