FUDBAL RUŠI GRANICE: Žene puštene na stadion posle 37 godina!

Autor:

Sport

12.11.2018

04:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dan za istoriju, čekan (pre) dugih 37 godina! Iranske vlasti dopustile su prvi put nakon 1981. godine ženama ulaz na fudbalski stadion u Teheranu, gde je Persepolis u subotu igrao revanš susret finala Lige šampiona Azije protiv japanske Kašime.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Iranke navijaju!

Na krcatim tribinama okupilo se preko 80.000 navijača, a među njima i oko 500 žena, uglavnom rodbine igrača i članica iranskih ženskih fudbalskih selekcija. Ipak, nisu donele sreću Persepolisu, budući da je u revanšu bilo 0:0, dok su Japanci dobili prvi meč sa 2:0 i postali šampioni Azije.

Iranska novinska agencija objavila je da su navijači oko stadiona klicali, dok su žene ulazile na deo tribine posebno rezervisan za njih. Prošlog meseca je oko stotinak pripadnica lepšeg kola iskoristilo pravo da prisustvuje prijateljskoj utakmici između Irana i Bolivije, ali su restrikcije ponovo uvedene. To je bio prvi put nakon Islamske revolucije da je damama dopušten ulazak na stadion na kojem igraju muške selekcije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

U martu ove godine čak 35 Iranki je uhapšeno jer su pokušale da uđu na meč između Persepolisa i Esteklala. FIFA već godinama vrši pritisak na Fudbalski savez Irana da dozvoli i damama da nesmetano prisustvuju mečevima u ovoj kontroverznoj islamskoj državi i veruje se da je konačno na pragu rešenje koje bi zadovoljilo sve strane.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading