BiH neće izručiti Mamića Hrvatskoj

Autor:

Sport

15.06.2018

13:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sud Bosne i Hercegovine odlučio je da obustavi postupak izručenja bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića Hrvatskoj, u kojoj je nepravosnažno osuđen na 6,5 godina zatvora.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zdravko Mamić

Ovu informaciju novinarima je potvrdio Mamićev advokat Ivica Rajić.

Mamić je posle ročišta u Sudu BiH novinarima rekao da "promišlja zašto mu se sve to dešava", jer, kako je naveo, hrvatsko državno tužilaštvo tvrdi da je fudbalski klub Dinamo oštećen, a Dinamo tvrdi da nije.

- Jednostavno se pitam koji sam to deo ja i kojeg projekta. Sve što se može prekršiti u jednoj državi, prekršio je Zdravko Mamić - kazao je on, dodavši da je državno tužilaštvo Hrvatske u njegovom slučaju "prekršilo sve moguće zakone".

Mamić je naveo da iz Sarajeva putuje u Međugorje, a pozvao je novinare da pozovu hrvatskog ministra pravde i da ga pitaju da li zamenik šefa USKOK-a Sven Mišković ima položen pravosudni ispit.

- On je neovlašćeni tužilac. Ako Dinamo kaže - mi nismo oštećeni, mi smo ponosni na rad uprave i gospodina Mamića, privatna pravna osoba kaže da ne traži oštećenje. Ja sam deo nekog projekta koji niko od nas, pa ni ja, ne možemo dokučiti - ocenio je on.

Pred Sudom BiH danas je održano ročište na kojem je Mamićeva odbrana izjavila da on ne želi da bude izručen Hrvatskoj, pošto ima državljanstvo BiH.

Mamić je u Hrvatskoj nepravosnažno osuđen da je za 15,5 miliona oštetio fudbalski klub Dinamo, a državu za više miliona zbog utaje poreza.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading