Kardiohirurg Miljko Ristić otkriva: DONALD RIZIKOVAO ŽIVOT U ZVEZDI!

Autor: ANA V. MARKOVIĆ, KATARINA MARTIĆ

Sport

09.06.2018

05:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Donald Mičel nije sposoban da se bavi sportom, pisalo je u izveštaju koji je doneo iz Holandije u Zvezdu, priča za Srpski telegraf prof. dr Miljko Ristić, čuveni kardiohirurg i predsednik Medicinske komisije Fudbalskog saveza Srbije.

RepublikaFoto: Starsport
Pravi vođa: Donald prvi stranac sa kapitenskom trakom

Sada već bivši kapiten Fudbalskog kluba Crvena zvezda, kao i većina tamnoputih stranaca, ima hipertrofiju, odnosno zadebljanje srčanog mišića, zbog čega su u Holandiji, u kojoj je igrao fudbal kao klinac, lekari potpisali dokument da ni pod kojim uslovima ne sme da trenira!

RUSI IZRADILI ZVEZDU

- Evo ne znamo šta da radimo, podvalili nam za tog Donalda, dobili smo papir gde piše da on uopšte ne sme da se bavi sportom, a potpisali smo ugovor s njim - prepričava Miljko razgovor sa Zvezdanom Terzićem, generalnim direktorom crveno-belih.

Naime, Donald je tada došao iz ruske Mordovije u Zvezdu za 200.000 evra. Tek tada je doneo lekarski izveštaj, u kom je pisalo da ima hipertrofiju, odnosno da mu je deo srčanog mišića zadebljan čak 15 milimetara i da je nesposoban za bavljenje sportom.

RepublikaFoto: Starsport

- Ali važno je znati da je to deo mišića kojem ne smeta fizički napor. Ipak, lekari u Holandiji su mislili da je to onaj deo srčanog mišića koji je kritičan za sport, ali nije tako. Taj važan deo mišića kod njega nije uvećan ni 11 milimetara, tako da sam mu odobrio da igra - priseća se nekadašnji direktor Kliničkog centra Srbije.

On objašnjava da je inače kod tamnoputih fudbalera problem sa srcem stvar genetike.

- Većina njih ima hipertrofiju. Kada je taj mišić u granicama normale, čak imaju veće i bolje fizičke mogućnosti za bavljenje sportom nego belci. Međutim, postoji granica za zadebljanje srčanog mišića. Deo mišića, koji je važan, ne bi smeo da pređe 13 milimetara, a već kad imaju 12,5 smatra se da je na granici za zabranu bavljenja sportom - kaže prof. dr Ristić.

RepublikaFoto: e-stock/M. JOŠIDA
Dr Miljko Ristić

Međutim, iako je nastavio sa igrom, Mičel se u poslednjih nekoliko godina više puta našao u bolnici zbog zdravstvenih problema.

- Kada mu je istekao ugovor sa Zvezdom, Donald je grubo rečeno "morao da se proda". Verovatno je bio u strahu da neće biti dovoljno dobar, pa je odlučio da se dopinguje da bi se bolje pokazao na terenu. Počeo je redovno da pije energetska pića, koja loše utiču na srce. Pio je i po pet ovih napitaka u toku dana, što je prevelika količina za sportistu. Uglavnom je uzimao energetska pića koja su mu ubrzo izazvala zdravstvene probleme - naglašava doktor.

MOGAO VRAT DA SLOMI

U martu ove godine, kada je Mičel silazio niz stepenice u svojoj kući, pozlilo mu je i završio je u Kliničkom centru.

- Dobro je ostao živ, mogao je vrat da slomi. Izgubio je svest i završio u bolnici. Pregledali smo ga i utvrdili da nije u životnoj opasnosti, ali kada smo ga pitali šta se dešava i da li nešto uzima, priznao je za ta silna energetska pića koja konzumira svakodnevno. Jedan kolega kardiolog napisao mu je tada da može da trenira, ali da ne sme više nikada da igra fudbal! Ipak, nisam smatrao da je to toliko opasno i kada je obećao da će prestati, izdao sam mu dozvolu da profesionalno igra. Rekao sam mu da se čuva i sad je sve na njemu - zaključio je naš poznati kardiohirurg.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading