Klatenburg krivi sebe što na Mundijalu nema sudija iz Engleske

Autor:

Sport

29.05.2018

14:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Svetskom prevsntvu u Rusiji neće biti sudija iz Engleske. Prvi put za 80 godina. A Mark Klatenburg kaže da je on krivac za to.

RepublikaFoto: twitter.com/Mark Clattenburg‏
Mark Klatenburg

Mark Klatenburg dugo je važio za jednog od najboljih engleskih sudija. A onda je odlučio da napusti Premijer ligu i ode u Ujedinjene Arapske Emirate. Sada kaže da je on kriv što će Mundijal u Rusiji proći bez engleskih arbitara.

- To je moja greška. Pre dve godine sam započeo program. Otišao sam u Italiju, i obavio sam prvi trening. Imanovali su sudije za šampionate U20 i U17 prošle godine i trebalo je da sudim na njima. Ali, ja sam otišao i nije bilo vremena da uvedemo nekog drugog sa dovoljno iskustva - kaže Klatenburg.

- Ako pogledate Martina Etkinsona, on je previše star. Sa druge strane imate mlade sudije kakvi su Majkl Oliver i Entoni Tejlor koji nisu sudili ni mečeve Lige šampiona u tom trenutku. Možda su mogli da ih stave na spisak, ali može da ide samo devet sudija iz Evrope, tako da je pitanje da li bi Majkl dobio priliku i tada. Odgovor je ne, jer, ako pogledate Jonasa Erikosana iz Švedske na primer, on je išao na prošlo Svetsko prvenstvo, sudio je na dva šampionata Evrope, sudio je finale Lige Evrope, polufinala Lige šampiona, a opet nije otišao U Rusiju - objašnjava Klatenburg.

- Možda ni ja ne bih bio na spisku putnika za Rusiju i da sam ostao, možda bih pao u formi. To što sam iz Engleske ne znači da imam neko posebno pravo da idem na Mundijal. Moraš da ispunjavaš očekivane standarde - kaže Klatenburg.

I ove sezone je suđenje u Engleskoj bilo veoma česta tema, a Klatenburga to očigledno ne iznenađuje.

- Što se tiče standarda, mislim da nema promena. Ali u brojevima, a malo i u kvalitetu, ima. Posebno kada se gledaju brojevi. Svakako da je broj sudija koji mogu da sude velike i važne mečeve smanjen i to pravi mnogo problema. Generacija koja dolazi nema potrebno iskustvo da iznese utakmicu Arsenal - Totenhem ili nekio sličan derbi jer su ti mečevi daleko drugačiji od svih ostalih. Uz sve kamere, tehnologiju, usporene snimke - nema više mesta za skrivanje. Sudijske greške su izloženije svačijem oku nego ikada ranije - poručuje Klatenburg koji kaže da mu je život mnogo lakši u poslednje dve godine od kada je shvatio da postoji i život koji se ne sastoji od stalnih pritisaka i kritika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading