KADA PRE PROĐE: Decenija od Terijevog klizanja u odlučujućem momentu

Autor:

Sport

21.05.2018

15:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tačno je decenija prošla od finala Lige šampiona, odigranog na stadionu "Lužnjiki" u Moskvi, u kome su se sastali Mančester junajted i Čelsi.

RepublikaFoto: twitter.com/John Topliss ‏
Džon Teri

Posle 90, pa i 120 minuta igre rezultat je bio 1:1 (Kristijano Ronaldo 26 - Frenk Lampard 45) i pitanje novog prvaka Evrope rešavano je udarcima sa 11 metara.

Jedini neuspešan izvođač u prve četiri serije bio je Ronaldo, čiji je poluvisok udarac zaustavio Petr Čeh. Nani je na početku pete serije izjednačio na 4:4 i sav teret prebacio na ramena Džona Terija, kapitena "plavaca".

Imao je Teri šansu da posle tri eliminacije u polufinalu (od Monaka 2004, od Liverpula 2005. i 2007) i jedne u osmini finala (od Barselone 2006) donese Čelsiju prvi trofej Lige šampiona i time potvrdi klub kao novu velesilu evropskog fudbala.

Međutim, kiša koja je padala, u kombinaciji sa neopreznošću tada 27-godišnjeg štopera, uticala je da se on oklizne baš prilikom šuta. Već savladani Edvin Van der Sar, koji se bacio u pogrešnu, desnu stranu, čuo je zvuk lopte koja pogađa stativu i Junajted je ponovo bio u igri.

U nastavku su precizni bili Anderson i Gigs, a na drugoj strani Kalu.


Nikola Anelka imao je zadatak da izjednači na 6:6. Međutim, posle šest šuteva njegovih saigrača u levo, odlučio je da promeni stranu. Van der Sar ga je "pročitao" i tom intervencijom doneo Junajtedu treću evropsku titulu iz tri finala, nakon onih iz 1968. i 1999.

"Crveni đavoli" nakon toga su igrali finala 2009. i 2011. i oba puta doživeli poraze od Barselone - 0:2 i 1:3.

Čelsi je na sledeću šansu čekao četiri godine i uspeo da je iskoristi. Na "Alijanc areni" je izvukao 1:1 protiv domaćeg Bajerna (Tomas Miler 83 - Didije Drogba 88), pa su ponovo odlučivali penali, u kome su "Plavci" imali više sreće.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading