DERBI DELA MADONINA, PRAZNIK GRADA MILANA: Evo šta zapravo označava naziv ovog rivalstva! (VIDEO)

Autor:

Sport

22.04.2024

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je još i derbi razdružene braće.

DERBI DELA MADONINA, PRAZNIK GRADA MILANA: Evo šta zapravo označava naziv ovog rivalstva! (VIDEO)

Foto: youtube/screenshot

Večeras će se od 20.45 na čuvenom stadionu San Siro, odigrati jedan od najstraijih derbija, poznatiji kao Dela Madonina’između Inter i Milana u okviru 33. kola italijanske Serije A. Ovaj derbi ima veliko značenje, a naziv je dobio po Bogorodici koja već 250 godina stoji na vrhu katedrale ‘Duomo’ i naziva se Madonina.

Sa velikim motivom obe ekipe ulaze u ovaj duel. Sa jedne strane Neroazuri bi pobedom overili Skudeto i to protiv ljutog rivala, što bi verovatno bila poslastica za plavi deo Milana. Sa druge strane Rosoneri bi trijumfom pokvarili slavlje. Očekuje nas u svakom slučaju fenomenalan okršaj.

Koliku važnost i značenje ima ova simbolika, tamošnje vlasti su 1930. godine uvele zakon koji je onemogućavao izgradnju građevine koja će nadvisiti Madoninu, postavljenu na 108 metara visine. Ovo je bio je to s jedne strane simbolički manevar kojim se onemogućavalo bacanje zaštitnice grada u senu, ali istovremeno je taj zakon imao i praktičnu svrhu.

Naime, tlo ispod Milana isprepleteno je podzemnim vodama koje su dugo vremena bila prepreka inženjerima željnima gradnje velikih zgrada, a priroda tla značila je da bi građevina teža od katedrale Duomo bila nestabilna. Mnogi građani ovog najjačeg industrijskog grada su smatrali da ‘Madonina’ treba da stoji na ‘San Siru’/Đuzepe Meaci.

Prvi lokalni derbi odigrao se davne 1908. godine, a pobednik u tom duelu bio je Milan, koji je i stariji klub. Ovaj derbi se može nazvati i ‘razdružena braća’ pošto su dva rođena brata vodila ‘rosonere’, koji je bio sastavljen samo od Italijana. Ovaj drugi brat je hteo i internacionalce u klub, međutim, došlo je do raskola i osniva se Inter, poznatiji kao Internacionale, jer je bio sastavljen mahom od stranaca.

Milan je trofejniji klub, a vodi i u pobedama 89, dok ih Inter ima 79, a nerešeni ishodi 69. Međutim, u poslednjih godina ‘neroazuri’  su bili nešto uspešniji, a  na poslednjih 10 susreta izabranici Simonea Inzagija su ostvarili 6 trijumfa, ‘rosoneri’ su slavili dva puta i dva puta je bilo nerešeno.

Najveća legenda Milana je sigurno Paolo Maldini koji je za 25 godina koliko je proveo u seniorskom pogonu odigrao 902 nastupa i postigao 33 gola. Sa druge strane i najveća legenda Intera nije Italijan, već Argentinac, Havijer Zaneti koji je branio boje ‘neroazura’ 858 puta i bio 21 put precizan.

Ono što je obeležilo ovaj rivalitet, a može se reći da je druga simbolika čuvena fotografija Materacija i Rui Košte, 2005. godine u polufinalu Lige šampione.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading