NAJVEĆI IKADA: Dijego je imao samo jednog neprijatelja... Maradonu

Autor: Ekspres.net

Sport

30.10.2023

15:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nacionalni ponos Argentine. Heroj Barselone. Nekrunisani kralj južne Italije. Simbol fudbala. Najveći ikada... Sve je to bio Dijego, odnosno Maradona.

NAJVEĆI IKADA: Dijego je imao samo jednog neprijatelja... Maradonu

Foto: Tanjug/AP

Dijego Armando Maradona rođen je na današnji dan 1960.

Potiče iz siromašne porodice koja je silno želela da završi školu. Međutim, kako je vreme odmicalo bilo je sve jasnije da je malog Dijega Bog stvorio za fudbal.

Već a devet godina se priključio timu "Little Onion", da bi sa 15 godina dobio priliku da zaigra profesionalni fudbal za Argentinos Juniorse. U tom klubu je proveo pet sezona, nakon čega prelazi u Boku juniors, za četiri miliona dolara, za koji je navijao od detinjstva. Baš zbog te dečačke ljubavi je i odbio unosniju ponudu koju je tada nudila River plata.

Bio je to period kada je u Argentini vladala velika kriza. Bio je to period tranzicije iz diktature i vreme kada su samo retki mogli da žive od fudbala... Ali su, makar u Argentini, mnogi živeli za fudbal i do koske voleli ono što je Dijego radio na terenu.Ž

Nisu bili jedini... Ubrzo mu se divio ceo svet, a prvi koji su, pored Argentinaca, imali priliku da uživaju u njegovoj magiji bili su Španci.

U Barselonu je prešao za sedam i po miliona dolara što je u to vreme predstavljao rekordan transfer. Koliko je to bio značajan događaj u svetu fudbala potvrđuje i to da je baš Maradona dobio priliku da popuni jedno od dva mesta koja su bila rezervisana za strance u postavi Barselone.

Za dve godine provedene u Barseloni ostavio je neizbrisiv trag… Postao je legenda kluba i igrač za kojim je Barselona tragala sve do pojave Mesija.

Za dve sezone postigao je 38 golova na 58 utakmica.. Neki od njih su bili spektakularni, naročito u važnim mečevima. Međutim, čelnici Barselone su u nekom trenutku shvatili da ne mogu da kontrolišu Maradonin karakter.

Smatra se da je masovna tuča koju je posle jednog Goikoečeinog starta započeo na finalu Kupa Kralja protiv Atletik Bilbaoa bila tačka kada je klub shvatio da sa njim više ne može da izađe na kraj.

Međutim, to ga nije sprečilo da pređe u Napoli i to za rekordnu cifru u to vreme – 10 i po miliona dolara.

Napoli u tom trenutku nije bio klub kakav je danas. Nećemo pogrešiti ako kažemo da je današnji Napoli zaostavština Dijega Armanda Maradone.

Jer pre nego što je Maradona došao, Napoli je mogao samo da mašta o tituli.

Italija je u to vremem bila u političkoj krizi, a jug zemlje je karakterisalo siromaštvo i kriminal… Međutim, za Maradonu to nije bio problem. Naprotiv… Mnogo je bolje plivao u takvom okruženju nego u mirnoj Španiji.

Atmosfera koja je vladala u Napulju bila je najpribližnija onoj u Argentini. Ljudi su živeli fudbal, a Maradona je bio njihov Bog. Maradona je već posle dve godine podigao Napoli na vrh italijanskog fudbala. Postao simbol južne Italije, njen nekrunisani kralj.

Napoliju je doneo dve titule. Prvu u sezoni 1986/1987 (baš kada je osvojio Mundijal) I drugu u sezoni 1988/1989 i time stekao status božanstva.

To je ostao do dana današnjeg iako mu se boravak u Italiji nije slavno završio… Epizoda provedena na jugu Italije nije mogla da prođe bez dodira sa mafijom, ali i sa kokainom.

O Maradoninom poroku se šuškalo još dok je igrao za Barselonu 1983. godine. ali je priča eskalirala dok je bio fudbaler Napolija. Lumpovao je i izalazio više nego što je trenirao… Vodio je život koji je bio daleko od sportskog, zbog čega je i bio suspendovan na 15 meseci… Međutim, talenat sa kojim se rodio bio je toliko božanski da ga ništa nije sprečilo da pleše po terenu kada bi na njega izašao. 

Kad je reč o nacionalnom timu, Maradona je učestvovao na četiri Mundijala. O njegovoj “božijoj ruci” pričaće se dokle bude i fudbala.

Odabrati momenat kada je rođen najveći fudbaler svih vremena jako je teško. Na kraju krajeva nije ni važno. Važna je njegova ostavština i priča o Dijegu koji je imao samo jednog neprijatelja u životu – Maradonu - ali bez kog verovatno ne bi ni postojao, piše Ekspres.net.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading