NAJVEĆA TRAGEDIJA U ISTORIJI FUDBALA: 328 osoba poginulo u STAMPEDU!

Autor:

Sport

24.05.2023

09:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stanovnici Lime nikada neće zaboraviti ovaj dan.

NAJVEĆA TRAGEDIJA U ISTORIJI FUDBALA: 328 osoba poginulo u STAMPEDU!

Foto: Youtube/Printscreen/The Raven's Eye

Stadion u Limi

Na današnji dan, pre tačno 59 godina, dogodila se najveća tragedija u istoriji fudbala, pošto je 328 osoba izgubilo život na stadionu Nacional, u Limi, prestonici Perua, dok je preko njih 500 doživelo povrede.

Domaća selekcija je igrala kvalifikacije za Olimpijske igre, koje su se 1964. godine održavale u Tokiju, a utakmici sa Argentinom je bila ključ plasmana i pobeda je bila pod moranjem, pošto se Peru u tom trenutku nalazio na drugom mestu u kvalifikacijama.

Stadion je u tom trenutku primao 43.000 osoba, ali se u trenutku utakmice na njemu nalazilo makar 10.000 više. Argentina je povela sa 1:0, Peru je stigao do izjednačenja u samoj završnici, urugvajski sudija je poništio taj pogodak, a ono što je usledilo se verovatno nikada neće zaboraviti.

Dvojica navijača, rezignirana odlukom arbitra, su utrčala na teren, jedan je zasutavljen odmah, dok je drugi uhvaćen i pretučen. To je iznerviralo ostale, koji su hteli da ulete na teren i obračunaju se sa sudijom i policijom, ali ih je zaustavila čelična ograda. Dalje nisu mogli, masa ih je pritiskala, pa je na kraju čak 328 osoba poginulo u ovoj tragediji, dok zvaničan bilans kaže da je njih oko 500 povređeno, iako je taj broj verovatno mnogo veći.

Postojali su navodi i da su navijači i ispred stadiona videli mrtve ljude i to sa prostrelnim ranama, ali to nikada nije dokazano.

Podsetimo, pre samo tri dana se desio stampedo i na stadionu u El Salvadoru, u kom je život izgubilo najmanje 12 osoba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading