OSEĆANJA SU MI POMEŠANA! Srbija imala POLOVIČAN učinak, Lazetić POSEBNO POHVALIO bivšeg igrača Zvezde!

Autor:

Sport

31.03.2023

10:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor mlađih kategorija reprezentacije izneo je svoje mišljenje o rezultatima našeg nacionalnog tima.

OSEĆANJA SU MI POMEŠANA! Srbija imala POLOVIČAN učinak, Lazetić POSEBNO POHVALIO bivšeg igrača Zvezde!

Foto: FSS

Nikola Lazetić

Mlađe selekcije fudbalske reprezentacije Srbije ostvarile su polovičan učinak.

Kadeti (U17) plasirali su se na Evropsko prvenstvo, dok su omladinci (U19) nesrećno primljenim golovima u finišu meča odluke protiv Poljske (2:2) ostali bez završnog turnira.

Razloga za optimizam ipak ima, tako bar tvrdi direktor mlađih kategorija u FSS-u Nikola Lazetić.

- Osećanja su mi pomešana, jer su omladinsku selekciju sekunde delile od istog podviga i plasmana na Evropsko prvenstvo. Šteta je što nismo uspeli da ponovimo rezultat iz prošle godine, kada su obe naše selekcije bile učesnici završnog turnira. U svakom slučaju, kadeti su nas oduševili. Nisu klonuli duhom posle poraza od Belorusije na startu kvalifikacija, deklasirali su Bosnu i Hercegovinu i Izrael i u velikom stilu overili vizu za Mađarsku - počeo je Lazetić priču za sajt Saveza, pa zatim pohvalio Aleksandra Lukovića, selektora kadeta:

- Moram da pohvalim Lukovića. Reč je o momku koji je tokom igračke karijere bio primer kako jedan reprezentativac treba da se ponaša na terenu i van njega. Sada u jednoj novoj ulozi to svoje bogato iskustvo prenosi na dečake koji bi trebalo da budu budućnost srpskog fudbala. Mnogi su ga osporavali na početku ciklusa, čak sam i ja bio na udaru, ali sam se vodio idejom da neko ko je kao igrač prošao sve reprezentativne selekcije i kasnije ostavio dubok trag u A reprezentaciji, neko ko je igrao fudbal na najvišem mogućem nivou, mora da ima prednost u odnosu na trenere koji nemaju nikakvo internacionalno iskustvo. Pokazalo se na ovom turniru koliko je to važno. Iako je izgubio prvu utakmicu od Belorusije, bio je strpljiv i pozitivan. Razgovarali smo pre i posle svake utakmice, zračio je optimizmom i ulivao ogromnu dozu samopouzdanja. Rekao sam mu uoči poslednjeg meča da mi se mnogo dopada što je toliko samouveren, on mi je odgovorio ‘Lazo, kako igrači da mi veruju ako kod mene osete strah’. Moja ideja je da u Savezu imamo što više mladih i ambicioznih trenera kojima novac i slava nisu prioritet, već želja da formiraju što više igrača za našu A reprezentaciju.

Žreb za završni turnir Evropskog prvenstva na programu je u ponedeljak u Budimpešti, a Srbija će biti u prvom šeširu sa reprezentacijama Francuske, Portugala, Republike Irske, Španije, Holandije i Hrvatske (u drugom šeširu su Vels, Italija, Nemačka, Poljska, Engleska, Škotska, Švajcarska i Slovenija). Lazetić ističe da ga ne zanima koga će naši kadeti dobiti.

- Uopšte se ne opterećujem imenima rivala. Veoma je važno da smo kvalitetnim radom i dobrim rezultatima u prethodne dve godine, stekli privilegiju da u svakom žrebu budemo među nosiocima. To je odličan preduslov za neki zapaženiji plasman na završnom turniru. Svakako da bismo voleli da i ova generacija ponovi uspeh prethodne koja je pod vođstvom Radovana Krivokapića dogurala do polufinala i nesrećno izgubila tek posle izvođenja penala. Idemo korak po korak. Bitno je da smo maksimalno fokusirani i da pošteno i časno radimo svoj posao. Danas u FSS niko nijednom selektoru ne može da se meša u izbor igrača, taktiku i bilo šta drugo. To nam je jedino važno i samo takav pristup donosi željeni rezultat - istakao je on, pa u dahu nastavio:

- Ne sumnjam da će Mađari ovaj turnir da organizuju na najbolji mogući način. Imali smo priliku da se uverimo u kvalitet infrastrukture na njihovim stadionima i drago mi je što će naša deca već u ovom uzrastu imati mogućnost da osete atmosferu velikog fudbalskog događaja. Moramo samo da povedemo računa o jednom detalju koji se prethodnih godina pokazao kao očigledan problem. Naime, utisak je da klubovi žure sa prekomandom tih klinaca u seniorske timove. Čim neka selekcija ostvari dobar rezultat na Prvenstvu Evrope, oni ih brže bolje priključe prvoj ekipi i to nije dobro za dalji razvoj njihove karijere. Tamo uglavnom greju klupu i ne dobijaju priliku da iskažu svoj raskošan talenat. Svi koji se bavimo mlađim kategorijama, moramo dobro da razmislimo da li je neki igrač zreo za seniorski nivo ili je bolje da ostane sa svojom generacijom i da kroz utakmice nastavi sa razvijanjem. Čemu tolika žurba, bitno je da ta deca imaju kontinuitet i što više minuta u nogama.

Evropsko prvenstvo biće i kvalifikaciono za planetarnu smotru.

- Svakako motiv više i fantastičan izazov za ekipu Aleksandra Lukovića. Evropa ima pet mesta, što znači da plasman u polufinale garantuje učešće na planetarnom šampionatu. Nažalost, Krivokapić nije imao tu sreću, jer turnir u Izraelu nije bio kvalifikacionog karaktera. Nije lako u konkurenciji pet najjačih evropskih selekcija zauzeti jedno od prvih pet mesta, ali ćemo dati sve od sebe da ostvarimo još jedan veliki podvig.

Republika

Foto: FSS

Nikola Lazetić

 

Dotakao se Lazetić i omladinske selekcije.

- Imali smo vođstvo od 2:0 i sve u našim rukama. Nažalost, opet se desilo da ostanemo sa igračem manje i to nas je koštalo poraza. Reč je o veoma talentovanoj generaciji igrača 2004. godište, većina njih igra u Crvenoj zvezdi, Partizanu, Vojvodini, imamo igrače Milana, Ajaksa, Mančester sitija. Ne sme da im se dogodi da olako dobijaju žute i crvene kartone i da svoju ekipu dovode u bezizlaznu situaciju. Pre šest meseci na turniru Ćele Vilotić, poslednju utakmicu protiv Francuske igrali smo bez šest suspendovanih igrača. Sada u Poljskoj isto. Nedopustivo je da odlučujući meč sa domaćinom dočekamo sa 13 fudbalera u protokolu. Šestorica su otpala zbog duplih žutih kartona. Apelovao bih i na klubove da porade na edukaciji igrača. Mi u reprezentaciji nemamo puno vremena na raspolaganju, pripreme su kratke, dva-tri dana i odmah moramo da se posvetimo utakmici. Ne želim da upirem prstom ni u koga, ali je to ozbiljan problem i moramo svi da ga rešimo. Da povedemo računa da se deca koja obuku opremu državnog tima ponašaju u skladu sa obavezama pravog profesionalca. Ne smeju svoje nezadovoljstvo i lične probleme da manifestuju na način koji celu reprezentaciju dovodi u veliki problem

Za kraj, posvetio se Nikola Lazetić i ciljeva mlađih selekcija reprezentacije.

- Zadatak svih nas iz sportskog sektora Saveza je da radimo na stvaranju profila reprezentativca Srbije. Da te igrače edukujemo i pripremimo da jednog dana budu nosioci igre u A reprezentaciji. U taktičkom smislu, postoje objektivni problemi jer nema svaka selekcija dovoljan broj kvalitetnih igrača na određenim pozicijama da bismo mogli da pratimo i kopirmo model igre A tima. Gudelj je polivelantan igrač i sjajno je odradio zadatak u novoj ulozi koju mu je dodelio selektor Stojković na mečevima protiv Litvanije i Crne Gore, ali u nekim selekcijama nemamo igrače njegovih karakteristika i moramo da igramo sa četvoricom u zadnjoj liniji. Nije to neki veliki problem. Meni više smetaju neke druge stvari na koje može da se utiče. Dešava se da neki igrači odbijaju poziv u reprezentaciju jer klubovi žele da ih sačuvaju za prvenstvene utakmice. To moramo da promenimo. Da pošaljemo jasnu poruku da je nacionalni grb nešto najsvetlije i najvažnije. Da nikakva klupska obaveza ili ne daj bože lični interes ne sme da bude ispred onog nacionalnog i reprezentativnog - zaključio je Nikola Lazetić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading