OVO SU SIMPTOMI BOLESTI OD KOJE JE MIHAJLOVIĆ UMRO! JEDNA stvar ga je dokrajčila, obratite pažnju ako se javi problem!

Autor:

Sport

16.12.2022

15:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najtužnija vest danas je zavila Srbiju u crno!

OVO SU SIMPTOMI BOLESTI OD KOJE JE MIHAJLOVIĆ UMRO! JEDNA stvar ga je dokrajčila, obratite pažnju ako se javi problem!

Foto: Tanjug/AP

Danas nas je zatekla tužna vest da je proslavljeni srpski fudbaler i trener Siniša Mihajlović preminuo nakon duge borbe sa leukemijom.

Republika

Foto: Tanug/AP

Siniša Mihajlović

Lekari su saglasni da ne postoje jasni signali koje nam telo šalje i upozorava nas na postojanje oboljenja. Mnogi od ovih simptoma na samom početku ukazuju na grip, te je potrebno da se ispravno prate promene u našem organizmu ali i odlazi na redovne preventivne preglede.

Siniša je bolovao od posebnog tipa ove bolesti - akutne leukemije.

Simptomi akutne leukemije

Kao posledica akutne limfocitne leukemije javlja se anemija, granulocitopenija i trombocitopenija. Usled anemije javlja se bledilo kože, a bolesnici se žale na malaksalost, otežano disanje, lako zamaranje i vrtoglavicu. Ukoliko postoji uvećana slezina, anemija je delom posledica i pojačane razgradnje eritrocita u uvećanoj slezini. U starijih osoba može se ispoljiti pojavom angine pektoris ili edema pluća. Kod većine slučajeva mogu se javiti i nespecifični simptomi poput povišene telesne temperature, bola u kostima ili zglobovima, oteklina limfnih čvorova, lako nastajanje modrica, krvarenja iz desni, krvarenja iz nosa

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja pregledom razmaza perifeme krvi i citološkim pregledom kostne srži. Nalaz velikog broja blasta u perifemoj krvi, anemija i trombocitopenija ide u prilog akutne leukemije. Dijagnoza se potvrđuje pregledom kostne srži i nalazom preko 30% blasta u njoj.

Simptomi leukemije zavise od tipa oboljenja, a neki od uopštenih su na samom početku bleda koža, jer kada se leukemija razvija u našem organizmu mlade krvne ćelije koje su oštećene kancerom mogu da preplave koštanu srž te i uspore odnosno u potpunosti otežaju proizvodnju zdravih ćelija. Upravo zbog činjenice da u telu imamo manje zdravih, a više oštećenih ćelija može lako doći do anemije, pa samim tim i do bledila kože i to naročito lica.

Umor je još jedan od simptoma koji mogu da ukažu na leukemiju (uostalom kao i kod mnogih drugih bolesti). Međutim, ukoliko pacijent konstantno oseća umor odnosno da je njegovo telo iscrpljeno i bez energije (za razliku od prethodnog perioda) trebalo bi da se obrati svom izabranom lekaru koji će na osnovu ostalih simptoma i dijagnostike utvrditi da li postoji određeno oboljenje. Uzrok umora može biti i anemija, ali to je najbolje da proveri izabrani lekar u nadležnoj medicinskoj ustanovi.

Sledeći simptomi, odnosno znak da imamo leukemiju mogu biti konstantne infekcije, upale kao i temperatura. To dolazi iz razloga jer ukoliko imamo leukemiju krvne ćelije nisu zdrave i onda se pacijenti sa leukemijom uglavnom češće razboljevaju. Upravo su infekcije i temperatura jedan od izraženijih simptoma koji se uglavnom javljaju kod pacijenata sa leukemijom.

Kada nas telo upozorava da nešto nije u redu sa našim zdravljem jeste i osećaj kratkog daha, jer kada nam i nedostaje energija - kratak dah je nešto što takođe nastaje. Ukoliko primetite da vam ponestaje vazduha i da je drugačije nego što je ranije bilo – obavezno recite to svom lekaru.

Ukoliko primetite da vam posekotine sporo zarastaju, a modrice sa druge strane se lako pojavljuju - propratite sve jer upravo i ovo mogu biti simptomi leukemije. Takozvane male crvene tačkice na koži koje su poznatije kao petehije mogu se javiti takođe zbog leukemije, dok se u ovom slučaju one uglavnom javljaju na nogama.

Simptomi koji su takođe izraženi na početku kod obolelih od leukemije, ove opasne bolesti, su: noćno preznojavanje, osetljivi i bolni zglobovi, krvarenje iz nosa, natečeni odnosno uvećani limfni čvorovi kao i pad ili skok telesne temperature.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading