NE ODUSTAJE: Platini se žalio Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu

Autor:

Sport

24.01.2018

19:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini žalio se Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburgu na suspenziju iz fudbala zbog finansijskih malverzacija.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Platini nastavlja sudski spor

Platini je podneo žalbu krajem prošle godine.

- Želim pravdu. Nisam uradio ništa pogrešno. Želim da se prizna moj integritet. Ovom žalbom Evropskom sudu za ljudska prava osporavam sve kazne Fife i Suda za sportsku arbitražu. Neću odustati - naveo je legendarni francuski fudbaler.

Etički komitet FIFA suspendovao je Platinija u decembru 2015. na osam godina, zbog "nelojalne isplate" od dva miliona dolara, koju je 2011. dobio od tadašnjeg predsednika FIFA Sepa Blatera.

Platini je tada naveo da je retroaktivno dobio novac za konsultantske poslove koje je obavljao za Blatera od 1998. do 2002. godine. Njemu je kazna posle žalbe umanjena na šest godina. Međutim, Sud za sportsku arbitražu (CAS) doneo je odluku da se suspenzija ponovo umanji i to na četiri godine.

Vrhovni sud Švajcarske je u julu odbio Platinijevu žalbu na presudu CAS. Francuz je morao da se povuče sa mesta predsednika UEFA i iz trke za predsednika FIFA.

- Smatram se žrtvom, ne samo nepravde već i političke zavere u Fifi kako bi me sprečili da postanem predsednik te institucije. Bio sam pretnja za pozicije, interese i privilegije mnogim ljudima u Fifi. Pre svega broim se za svoju čast i protiv nepravde. Prioritet je da se objavi da sam nevin - naveo je Platini.

On je na kraju istakao da je zbog suspenzije morao da odbije da bude stručni konsultant na pojedinim televizijama tokom Mundijala u Rusiji.

- Dobio sam ponude, ali moram da podsetim da me je FIFA suspendovala iz fudbala - rekao je Platini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading