DEFIBRILATOR PORED TRAVNJAKA: Fenomen fudbalerskog srca!

Autor:

Sport

14.04.2022

09:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Problem o kojem mnogi ćute.

DEFIBRILATOR PORED TRAVNJAKA: Fenomen fudbalerskog srca!

Foto: Tanjug/AP

Kristijan Eriksen

Sport, kao takav, zahteva mnogo fizičkog napora i može predstavljati zdravstveni rizik. Fudbal nije izuzetak. U poslednje vreme se sve više u medijima čuje kako vrhunski fudbaleri imaju problema sa srcem.

Mnogi su zaboravili, ili nisu znali, ali na današnji dan, 14. aprila 2012. godine, 25-godišnji igrač Livorna, Pjermario Morosini, se na utakmici Serije B, protiv Peskare, srušio na terenu. Iako je bio svestan dok su ga iznosili sa terena, klub je ubrzo objavio da je mladić preminuo u bolnici.

Nažalost, nije bio ni prvi ni poslednji.

Fudbalski svet je nekoliko godina ranije bio potrešen vešću da je "zlatna leva noga" Sevilje, 22-godišnji Antonio Puerta izgubio život na terenu, 25. avgusta 2007. godine, gotovo na rukama našem Ivici Dragutinoviću. Ceo grad je danima tugovao, čak i navijači suparničkog Real Betisa. Ulica blizu Seviljinog stadiona sada nosi Puertino ime.

 

 

Svi se dobro sećamo prošlogodišnjeg incidenta u Kopenhagenu, na utakmici Danska - Finska, kada je Kristijan Eriksen, nakon što je prihvatio loptu na grudi, jednostavno pao na zemlju u momentu koji je, nažalost, obeležio Evropsko prvenstvo. Ipak, Eriksen je imao sreće i ugrađen mu je defilibrator. On se vratio na teren i zaigrao za Brentford, kao i za reprezentaciju. Dao je gol dva minuta nakon povratka u nacionalni dres.

 

Serhio Aguero je, takođe, imao mnogo sreće. Iako nije doživeo srčani udar, on je upravo zbog problema sa srcem morao da završi svoju igračku karijeru.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Primeri su, nažalost, mnogobrojni i prosto je nemoguće svima posvetiti dovoljno pažnje. Ovo nije zaobišlo ni naše prostore. Hrvatski igrači Marin Ćaćić, i Dejan Oršuš su 2021. godine preminuli upravo na travnjaku. 2018. godine je ista sudbina zatekla i Bruna Bobana.

Neki od igrača koji su nas na takav tragičan način napustili su Gregori Mertens, Stelios Markozis, Bernardo Ribeiro, Majkl Umanika, Ben Idrisa Derme, Džek Etkinson, Gofaone Tiro, Ben Voker, Čeik Tiote, Luk Jakobs... Svi navedeni su preminuli u razmaku manjem od jedne godine.

Ovi podaci su alarmantni i lista je predugačka. Ovo nisu samo nesrećni slučajevi, ovo je ozbiljan problem kome bi međunarodne fudbalske organizacije morale ozbiljno da se pozabave. Pogotovo u ovom vremenu kada je fudbal zahtevniji nego ikada.

To su ljudska bića, nisu mašine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading