Najmlađi golman u istoriji Superlige slobodan igrač

Autor:

Sport

25.01.2022

12:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U proleće 2017. godine, tada golman Bačke, Novosađanin Kristijan Župić ušao je u istoriju srpskog, ali i fudbala u jugoslovenskom podneblju, kao najmlađi čuvar mreže u elitnom takmičenju.

Najmlađi golman u istoriji Superlige slobodan igrač

Foto: Privatna arhiva

Kristijan Župić

Stao je na gol Bakopalančana u poslednjem superligaškom kolu, na gostovanju kod Spartaka u Subotici. Pun lepih utisaka, sa pozitivnim komentarima iza sebe, ispred je video budućnost ispunjenu odrazima sopstvenih parada i uspešnih odbrana.
 
Kako da ne budem uzbuđen, bio sam dete – priseća se svog debija pre četiri godine danas 21-godišnji mladić. – Dečački snovi bili su mi ispunjeni. Nisam obraćao pažnju na statistiku i na to da sam najmlađi golman u istoriji. Meni to nije značilo toliko, koliko mi jeste značilo da sam stao na gol seniorskog superligaškog sastava. Moj jedini imperativ bio je da dam sve od sebe i da se pokažem u najboljem svetlu.

Počeo je u školi fudbala profesora Bolesnikova, ali je Proleter sa Slane bare označio svojim matičnim klubom. Za četiri godine, posle Proletera i Bačke, stigao je poziv iz Osijeka, kluba koji je imao evropske ambicije. Branio je za ekipu do 19 godina, kada mu je rukovodstvo Javora nagovestilo seniorsku perspektivu, ali je posle šest meseci u Ivanjici, pre tačno godinu dana, osvanuo u svom matičnom klubu. Danas je Župić slobodan igrač.

 
Nisam mogao da odbijem poziv iz Proletera – kaže mladi golman. – To je moj klub, moj grad. Ni danas se ne kajem zbog toga, ali Proleter ima na golu Nikolu Petrića, najboljeg čuvara mreže u prvom delu prvenstva. U međuvremenu, dobio sam ponude iz Slovenije i sa Kipra. Najradije bih da ostanem u Srbiji, finansijska ponuda neće biti presudna. Verujem da ću do kraja prelaznog roka dobiti priliku da stanem na gol nekog srpskog kluba.
 
Uz debi u Subotici, Župić se rado priseća gostovanja na stadionu „Rajko Mitić". Uprkos tada ubedljivom porazu Proletera, susret sa ambijentom najvećeg stadiona u Srbiji učvrstio mu je veru da je na dobrom putu, uprkos činjenici da golmani teže stižu do startne pozicije u timu. Ali kad do te pozicije stigne, veli, niko ga više pomeriti neće.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (2)

Loading
Vukasin

25.01.2022 15:14

Šteta što nisi dobio pravu šansu u NS, ali mlad si uspećeš. I kad se vratiš ti postavljaš uslove.

Nemamja

26.01.2022 01:43

Bravo mali sto si napustio klub ceka te bolji ali van granica Srbije