PRE PORAZA U TALINU CRNO-BELI DOŽIVLJAVALI I GORE NEUSPEHE: Koji poraz Partizana u Evropi je najteži (ANKETA)

Autor:

Sport

26.11.2021

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stariji navijači "parnog valjka" pamte Fljamurtari, nešto mlađi Slijemu s Malte i Petah Tikvu, a najsvežija je katastrofa protiv Šamroka, u kojoj je takođe Stanojević bio na klupi.

PRE PORAZA U TALINU CRNO-BELI DOŽIVLJAVALI I GORE NEUSPEHE: Koji poraz Partizana u Evropi je najteži (ANKETA)

Foto: Starsport

Poraz od Flore u Talinu (1:0) višestruko je bolan za navijače Partizana. Osudio je crno-bele da se u poslednjem kolu 9. decembra protiv Anortozisa u Humskoj bore za plasman u nokaut fazu Lige konferencija (remi dovoljan za prolaz), ali i spada u red težih u istoriji kluba iz Humske. Međutim, objektivno ne ulazi u kategoriju takmičarski najgorih jer se desio u grupnoj fazi Evrokupa iako od tima koji je pred taj meč bio 193. u Evropi.

Pre Flore "parni valjak" umeo je da padne i niže, pa stariji navijači Partizana pamte šokantan poraz od albanskog Fljamurtarija u sezoni 1987/88. Igrala se prva runda tadašnjeg kupa UEFA, a Albanci su u prvom meču u Valoni slavili sa 2:0. U revanšu je posle sat vremena igre bilo 2:0 za crno-bele golovima Stevanovića i Vokrija, ali je u 82. minutu projektil Sokolja Kušte završio u rašljama za muk na JNA.

PLOČICE UZ SLIKE KAO POTPISI

1987. Partizan - Fljamurtari 2:1

2000. Slijema - Partizan 2:1

2005. Partizan - Makabi Petah Tikva 2:5

2011. Partizan - Šamrok 1:2

2021. Flora - Partizan 1:0

Nepunih 13 godina kasnije, na prelazu između dva milenijuma, leta 2000, Ljubiša Tumbaković doživeo je možda i najteži blam u trenerskoj karijeri. Partizan je poklekao protiv Slijeme na Malti 2:1 u kvalifikacijama za Kup UEFA. Ispravili su se crno-beli na revanšu u Beogradu, slavili sa 4:1, ali poraz od tima iz zemlje koja spada u red najvećih fudbalskih liliputanaca ostaće zauvek upisan u istoriji kluba iz Humske.

Posle šokantnog i bolnog poraza od Artmedije na penale u kvalifikacijama za Ligu šampiona u sezoni 2005/06. generacija koju je predvodio Vladimir Vermezović spustila se u Kup UEFA i u prvoj rundi slavila sa 2:0 na gostovanju Makabiju iz Petah Tikve. Niko nije ni sanjao da Izraelci mogu dalje, ali usledio je potop crno-belih i šokantan poraz od 5:2, a grobari su upamtili trostrukog strelca za goste Omera Golana.

Zajednički imenilac za poraz od Flore i najsvežiju blamažu u klupskoj istoriji Partizana je aktuelni trener Aleksandar Stanojević. Nakon eliminacije od Genka u kvalifikacijama za Ligu šampiona u sezoni 2011/12. crno-beli su dobili lak zadatak da u plej-ofu za Ligu Evrope eliminišu Šamrok. Ali, ne lezi vraže, u Irskoj je bilo 1:1, u Humskoj isti rezultat posle 90 minuta igre, a u produžecima je vesela družina poluamatera iz južnog Dablina postigla gol i plasirala se u grupnu fazu.

Stanojević je u to vreme nastavio da ratuje s tadašnjim predsednikom kluba Draganom Đurićem, pa je otpušten u januaru 2012, a zamenio ga je Izraelac Avram Grant. Ovog puta za Stanoja neće biti tako teških posledica.

Za najteži poraz Partizana glasajte na portalu Republika.rs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (1)

Loading
Pet

28.11.2021 06:15

Nazalost, niste sve ni nabrojali….