SRPSKI ĆE BITI LEPŠI NEGO U MINHENU: A, evo kako izgledaju nacionalni stadioni u regionu (VIDEO)

Autor:

Sport

24.11.2021

15:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako je danas šredsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio, do kraja godine počeće izgradnja Nacionalnog stadiona, koji će se nalaziti u Surčinu. Prema rečima predsednika naša zemlja će dobiti moderan stadion, koji će biti lepši i od čuvene Alijanc arene, na kojoj igra minhenski Bajern.

SRPSKI ĆE BITI LEPŠI NEGO U MINHENU: A, evo kako izgledaju nacionalni stadioni u regionu (VIDEO)

Foto: ministarstvo finansija

Kako se već i najajvljivalo, stadion će se verovatno zvati "Srbija", a kapaciteta će iznositi oko 52.000 mesta.

I dok čekamo da se zariju prve lopte i postave prvi temelji za nacionalni stadion "Orlova" koji su obezbedili učešće na Svetskom prvenstvu u Kataru, osmotrićemo region i zemlje koje su to već učinile. 

Naime, naši susedi su već uložili i do nekoliko stotina miliona evra kako bi sagradili moderne "domove" za svoje reprezentacije. 

Ovo su neki od njih. 

Nacionalni stadion, Bukurešt (Rumunija)

 

Otvoren: 2011  

Kapacitet: 63.000

U obližnjoj nam Rumuniji, 2011. godine, otvoren je Nacionalni stadionu u Bukureštu, na kom se igraju finala Kupa i Superkupa Rumunije. Takođe je na ovom velelpnom stadionu odigrano i finale Lige Evrope 2012. godine.

Stadion je otvoren utakmicom Rumunija - Francuska (0:0) 6. septembra 2011, a sam objekat pripada četvrtoj elitnoj kategoriji UEFA.

Ono što se takođe povezuje sa postupkom izgradnje ovog stadionu su i brojne kontroverze oko troškova i kašnjenja jer je još 2005. doneta odluka o renoviranju, a objekat sada može da primi 55.600 gledalaca, sa potencijalom širenja na 63.000.

Takođe su uložena i velika sredstva u pokretni krov koji se može zatvoriti i otvoriti za 15 minuta.

Osim što se je namenjem fudbalskim utakmicama, na njemu su održani i koncerti Red Hot Chili Peppersa, Depeche Mode, Kings of Leon, Ed Sheeran, Metallica...

Arena Toše Proeski, Skoplje (S. Makedonija)

 

Otvoren: 2009

Kapacitet: 36.400

Nekada pod nazivom "Filip II" a sada Nacionalna Arena "Toše Proeski" još jedan je relativno mlad objekat, u upotrebi od 2009. godine, ali je tek u aprilu 2011. potpuno završen. 

Ovaj stadion sada ima kapacitet od 36.400 sedećih mesta, a tu je i igran meč za Superkup UEFA 2017, kada su se sastali Real i Mančester junajted (2:1).

Sveobuhvatni troškovi oko izgradnje ovog stadiona iznosili su 60. miliona evra, a od 2008. godine, u stadion se investirala suma od 32 miliona evra. Takođe se dugo se radilo na rekonstrukciji atletske staze, koja je proširena sa šest na osam traka.

Air Albania, Tirana (Albanija)

 

Otvoren: 2019

Kapacitet: 22.500

Ovaj stadion sagrađen je na mestu nekadašnjeg stadiona Kemal Stafa, ima 22.500 mesta za sedenje, a izgradnja je koštala čak 85 miliona evra.

Evropska kuća fudbala (UEFA) donirala je 10 miliona evra, a preostalih 40 miliona dali su investitori koji su postali vlasnici najvišeg tornja u Albaniji (112 metara) koji je sagrađen u sklopu stadiona, a u kojem su smešteni hotel i poslovni prostori.

Upravo je taj toranj skupo koštao Albance jer je znatno ugrožavao stadion.

Name, nedugo nakon otvaranja, stanje skupocenog terena se konstantno pogoršavalo, a razlog je neverovatan: nedovoljno sunčeve svetlosti.

Kao razlog navodi se kobna greške koju su arhitekti stadiona napravile prilikom projektovanja, jer je jedan veliki deo terena konstantno u senci zbog visoke kule.

Nezvanično, već su postavljena posebna "veštačka svetla" kako bi se situacija spasila.

Puškaš Arena, Budimpešta (Mađarska)

 

Otvoren: 2019.

Kapacitet:  68.000 mesta

Budimpeštu od 2019 godine krasi prekrasan velelepni stadion kapaciteta 68.000 mesta, čija je izgradnja koštala 620 miliona evra.

Na mestu gde je nekada bio Nepstadion sada je "Puškaš Arena", koja je ime dobila po legendarnom Mađarskom napadaču Ferencu Puškašu, koja je otvorena pobedom Urugvajaca nad domaćinima Mađarima sa 2:1. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO
 

 

 

 

Komentari (0)

Loading