IMAJU SKORO 40, A I DALJE IH ŽELE! Godine su za njih samo broj!

Autor:

Sport

19.11.2021

14:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oni su tu i još uvek uprkos godinama, povredama i dolasku mlađih naraštaja, imaju šta da pruže fudbalu.

IMAJU SKORO 40, A I DALJE IH ŽELE! Godine su za njih samo broj!

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Iskustvo, profesionalizam, znanje i trajanje je njihov zaštitni znak. Uprkos činjenici da su uveliko zagazili u četvrtu deceniju, oni su i dalje oslonac svojim timovima i trenerima.

Sa njim prosto moramo početi, Zlatan Ibrahimović je nedavno proslavio 40. rođendan a juče se pojavila informacija da će verovatno pridužiti ugovor sa Milanom do leta 2023. Čovek koji je više pogodaka postigao u razdoblju od 30 do 40, nego li od 20 do 30 godine života.


Fenomen koji se oprobao u svim vodećim ligama braneći boje Ajaksa, Juventusa, Intera, Barselone, Milana, Pari sen Žermena, Mančester junajteda i ostalih...

 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Tek mu je 40 leta

Dugo godina je proveo u Parizu gde je uz Zlatana bio simbol moći novih arapskih vlasnika. Bio je kapiten i stub odbrane, dominirao je kaznenim prostorima širom Francuske, osvajao titule u francuskom šampionatu, međutim glavni cilj i titula prvaka Evrope je izostala.

Taman smo pomislili da bi to bilo to od velike karijere jednog od najboljih brazilskih štopera svih vremena, Tijaga Silve da bi zatim usledio totalni obrt.

Po preuzimanju Čelsija Tomas Tuhel je želeo pouzdanog i iskusnog štopera, kadrog da vodi Čelsijevu omladinu u srcu odbrane. Rezultat je bio izvanredan, titula prvaka Evrope u prvoj sezoni.

Na neki način, pravda je zadovoljena i Tijago Silva sada zaista ima zaokruženu jednu čitavu fudbalsku priču.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Brazilski as traje dugi niz godina

Edin Džeko je pažnju skrenuo još kao mlad fudbaler kada je sa Grafiteom izveo pravo fudbalsko čudo, osvojivši titulu u Bundesligi ispred giganata Bajerna, Borusije pa i Leverkuzena sa ekipom Volfsburga.

Nakon toga usledila je Premijer liga i dugi niz uspešnih godina u Mančester sitiju, nakon čega odlazi u Romu gde se očekivala još koja dobra sezona i kasnije verovatno odlazak na neku fudbalsku egzotičnu destinaciju. Međutim, emisari Intera nisu tako mislili i doveli su napadača koji će u martu proslaviti 36. rođendan.

Trebao je Džeko biti samo podrška dosta mlađem Lautaru, međutim bosanski Dijamant vrlo brzo je demantovao sve sumnjičave i dokazao da još ima baruta u tim nogama. Rezultat je sedam golova uz dve asistencije na 12 utakmica u Seriji A ove sezone.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Sada je valjda svima jasno zašto ga zovu Dijamant

Još jedan fudbaler iz generacije 1986 se nalazi na našoj listi, svojevremeno je bio pravi ubica, strah i trepet neprijateljskih odbrana, mada ga je teška povreda odvojila u ključnom periodu karijere od terena i pravo je pitanje šta bi bilo kad bi bilo.

Reč je naravno o popularnom El Tigreu, kolumbijskom majstoru Radamelu Falkau. Čovek koji je u Portu pokazao da je igrač za velika dela, transferom u Atletiko Madrid pomerio je granice u transfer limitima Jorgandžija, ali je definitivno šokantan prelazak nakon sjajne epizode u Madridu u ekipu Monaka šokirao sve.

Ozbiljna povreda posle koje nikako nije uspevao da se vrati u staru formu, neuspele epizode u Čelsiju i Mančester junajtedu, pretile su da neslavno završe karijeru jednog od najatraktivnijih napadača koje smo u ovom veku imali prilike da gledamo.

Onda je usledio Galatasaraj, nešto lakša turska liga gde se mislilo da će popularni El Tigre otići u fudbalsku istoriju, međutim Falkao je rešio da grebe još malo. U leto 2021. prelazi u simpatični Rajo Valjekano, ekipu bez prevelikih ambicija.

Falkao nije smatrao da je još za staro gvožđe, rezultat su pet golova na osam utakmica.

Republika

Foto: youtube/printscreen

El Tigre još uvek zna da ujede, Barsa zna zašto

Poslednji u nizu je čovek koji se pre nekoliko dana vratio u Barselonu nakon pet godina, sve to be bi bilo toliko čudno da on nema punih 38 godina.

U pitanju je naravno neuništivi Dani Alveš, koji se nakon Juventusa, Pari sen Žermena i Sao Paola vratio da pomogne klubu koji ga je lansirao u orbitu.

Teška vremena u Barseloni, povratak Ćavija ovog puta na mesto trenera, bila je idealna prilika da se još jedan verni sin vrati i pomogne.

Time je upravo i bio vođen sjajni brazilski desni bek koji je pristao da zbog jako loše finansijske situacije igra za platu od samo jednog evra nedeljno.

Dokaz da onaj stari, iskreni fudbal još uvek nije umro.

Republika

Foto: Twitter/Printscreen/ESPN

Dani Alveš u dresu Brazila

Ima na ovoj listi još mesta, pre svega za Ronalda i Mesija, ali oni su ipak fudbalske veličine van svake kategorije i nadamo se da pred sobom imaju bar koju godinu više da ispišu u odnosu na gore navedene. Ne treba zaboraviti ni sjajnog Benzemu koji ove sezone čini čuda sa Realom, Edisona Kavanija, Džejmija Vardija...

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading