PODVUKLI SMO CRTU: Stojković u društvu najboljih! Evo ko je sa Srbijom ostvario najbolji rezultat

Autor:

Sport

16.11.2021

15:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fudbalska reprezentacija Srbije uspela je da se končno kvalifikuje na veliko takmičenje, što je u našoj zemlji dočekano uz veliko slavlje.

PODVUKLI SMO CRTU: Stojković u društvu najboljih! Evo ko je sa Srbijom ostvario najbolji rezultat

Foto: Starsport, Profimedia

Naš nacionalni tim je, predvođen Draganom Stojkovićem Piksijem, uspela da u odlučujućem meču grupe A savlada selekciju Portugala. Pobeda ne bi imala takvu slast da Aleksandar Mitrović nije u 90. minutu zatresao mrežu Portugalaca i tako odveo Srbiju na Mundijal, prvom velikom takmičenju, nakon 2014. godine. 

Najviše pohvala ide upravo na račun selektora Dragana Stojkovića Piksija koji je u nekoliko navrata, još pre meča u Lisabonu isticao da Srbija ide u Katar. 

Nepokolobljiva vera, radikalan pristup kondicionim treninzima ali i topliji odnos sa reprezentativcima su samo neke od stvari koje je nacionalni tim dobio dovođenjem legendarnog Piksija na mesto selektora. 

Međutim, Fudbalski savez Srbije poznat je i po tome da neretko zna da smeni selektora koji je sa reprezentacijom Srbije uspeo da ostvari nekakav uspešan rezultat. 

Upravo takav slučaj bio je sa Piksijevim prethodnicima, Slavoljubom Muslinom i pokojnim Radomirom Antićem koji su takođe nacionalni tim kvalifikovali za Svetsko prvenstvo. 

Stoga ćemo u nastavku uporediti rezultate Stojkovića sa njegovim prethodnicima na mestu selektora. 

Radomir Antić 
 

Foto: Starsport

Radomir Antić

Od avgusta 2008. do septembra 2010. Antić je obavljao dužnost selektora fudbalske reprezentacije Srbije.

On je nacionalni tim na 28 zvaničnih susreta (17 pobeda, 3 remija, 8 poraza).

U kvalifikacijama ostvario direktan plasman na Svetsko prvenstvo 2010. u Južnoj Africi pošto je Srbija ciklus završila kao prva u grupi, ispred Francuske, Rumunije, Austrije, Litvanije i Farskih ostrva. 

Srbija je tada osvojila 22 boda, nakon sedam pobeda, jednog remija i dva poraza. 

Od tadašnjih izabranika Antića, bolji su bili samo Francuska (1:2) i Litvanija (1:2), dok je remi odigran takođe sa Francuzima na beogradskoj "Marakani" (1:1). 

Treba napomenuti i to da je Srbija na kasnijem Mundijalu, u prvom kolu poražena od Gane dok je u drugom kolu savladala favorizovanu Nemačku reprezentaciju sa 1:0. 

Ipak, poraz od Australije (1:2) poslao je Antićeve momke natrag kući. 

Posle dve godine i 21 dana na čelu nacionalnog tima Radomir Antić je smenjen jednoglasnom odlukom Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije.

Treba napomenuti i to da je, Antić tužio FSS i dobio odštetu vrednu oko dva miliona evra, jer je bio nezakonito smenjen sa selektorske funkcije koju je potom preuzeo Vladimir Petrović Pižon.

Slavoljub Muslin
 

Foto: Starsport

Slavoljub Muslin

Nakon neuspelih kvalifikacija za prvenstvo Evrope i propuštenog Mundijala 2014 u Brazilu, na čelo reprezentacije dolazi iskusni fudbalski stručnjak Slavoljub Muslin, koji je u najlepšem sećanju tada bio navijačima Crvene zvezde. 

Muslin je nakon kratke reforme igračkog kadra, započeo kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Rusiji. Srbija je bila smeštena u Grupu D sa Republikom Irskom, Gruzijom, Austrijom, Velsom i Moldavijom. 

Srbija je i tada izborila direktan plasman, osvojivši 21 bod, dva više od reprezentacije Irske. 

Izabranici Slavoljuba Muslina su u tom ciklusu ostvarili šest pobeda, tri remija i samo jedan poraz. 

Na iznenađujući način se Muslin rastao sa reprezentacijom Srbije. U oktobru 2017. godine, pred Mundijal je smenjen sa mesta selektora a kao njegov zamenik imenovan je bivši fudbaler Partizana, Mladen Krstajić. 

Da podvučemo crtu
 
Kada se sve sabere Radomir Antić prednjači na ovoj listi sa 7 pobeda dok su Stojković i Muslin izvojevali po 6. 

Sa Antićem na čelu Srbija je direktan plasman ostvarila sa ukupno osvojenih 22 boda, sa Mulinom 21, dok smo sa Stojkovićem stigli do cifre od 20. osvojenih bodova. 

Antićevi "orlovi" su u kvalifikacijama zabeležili dva porza, uz vođstvo Slavoljuba Muslina jednu, a jedino sa Draganom Stojkovićem Piksijem nismo zabeležili niti jedan jedini poraz.  

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading