Ivan Golac EKSKLUZIVNO otkrio do sada NEPOZNATE detalje sa Ostrva!

Autor:

Sport

31.10.2021

10:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Upisan zlatnim slovima u istoriju Partizana, Sautemptona i Dandi junajteda... Sve je to gospodin svetac Ivan Golac (71), koji je u razgovoru za Srpski telegraf govorio o fudbalskom životu sa akcentom na period u Velikoj Britaniji. Na Ostrvu je igrao s mnogim velikim igračima, a među njima je i Džordž Best, legendarni as Mančester junajteda, a naš sagovornik, između ostalog, ispričao je kako je izgledalo druženje sa čuvenim Ircem.

Republika

Foto: Vladimir Lukić

Ivan Golac

*Odigrali ste 350 utakmica u Partizanu. Šta najviše pamtite?

- Mnogo prelepih trenutaka za tih desetak godina. To je upravo razlika tadašnjeg i sadašnjeg vremena. Imali smo pripadnost klubu, niko nije želeo da ode.

*Kako je došlo do transfera u Sautempton?

- U jednoj firmi u Londonu radio je naš čovek Sava Popović iz Vršca. On je s vlasnikom firme kontaktirao sa Sautemptonom i trenerom Lorijem Makmenemijem kada se otvorila granica za dovođenje stranih fudbalera. To je krenulo u leto 1978. i ja sam postao prvi stranac u istoriji njihove lige.

*Turci zamalo nisu pokvarili posao?

- Da, bio sam pet dana gost Galatasaraja, želeli su me. Nisam mogao da dobijem kuću iz hotela u Istanbulu i supruga Bratislava se doseti da se čujemo preko ambasade. Ona mi je i rekla da me hoće Sautempton. Već sutradan sam otišao u Englesku i potpisao.

*Poznavali ste i Džordža Besta. Kako ga pamtite?

- Best je genijalan, provodili smo mnogo vremena zajedno. Bio je simpatičan, dobra duša, skroman i tih momak. Uvek smo pili kafu i čaj posle treninga u Bornmutu. Nikada nije pio preda mnom, čak nije ni pričao o alkoholu.

Jedan sam od Isusovih apostola

*Da li smatrate da ste zaboravljeni u Srbiji?
- Znate šta znači biti prvi stranac u istoriji engleskog fudbala, i to iz kakve zemlje i kluba, zamislite da je to neko drugi uradio. Isus je govorio apostolima: "Najmanje ćete biti voljeni tamo u svojim selima odakle ste".

*O čemu ste razgovarali?

- Moja supruga Bratislava i ja bili smo gosti Milana Mandarića na utakmici Portsmuta i Sautemptona (večito rivalstvo). Tada smo Džordž i ja stajali na šanku i on mi pokaže šaku lekova i kaže: "Na ovom ja živim, dragi Ivane". Osam meseci kasnije je preminuo. To je tragedija, neće biti popularnijeg fudbalera za štampu.

Republika

Foto: Vladimir Lukić

Golac sa suprugom Branislavom

*Odakle ljubav prema engleskom fudbalu?

- Potiče od 11. maja 1960. i susreta Engleske i Jugoslavije (3:3) pred 100.000 ljudi na starom Vembliju. Tad sam imao 10-11 godina i rekao sam sebi da je to jedina zemlja gde ću igrati i da ću istrčati na Vembli.

*Na kraju se san ispunio?

- Da. Igrao sam finale Liga kupa 1979. na Vembliju osam meseci od dolaska u Sautempton. Izgubili smo od Notingem Foresta, koji je tada bio dvostruki prvak Evrope. To je bila istorijska utakmica, poslednja na starom Vembliju pred 100.000 ljudi.

*I u Sautemptonu ste igrali s velikim igračima?

- Imali smo jaku svlačionicu, trener je uvek govorio: "Ivane, kad igraš ti, igramo i mi". To je bila trojka, Alan Bol, Majk Šenon i ja, a potom se pridružio i Kevin Kigen. Napisana je i knjiga "Kultni heroji" Sautemptona, u kojoj mi je posvećeno deset strana.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

 

 

Kigen i ja smo ispalili Rolingstonse

*Veliki ste ljubitelj rok muzike?
- Da, rok i pank muzika posebno. Šenon, Kigen, Bol i ja smo bili na turneji s klubom, a trebalo je da budemo gosti na koncertu Rolingstonsa. Na kraju smo zakasnili dan-dva. Sretali smo redovno i Eltona Džona, a Dejv Klark mi je poslao potpisanu poruku: "Srećno, Ivane".

*Kao trener Partizana, izbacili ste Seltik?

- Revanš utakmica iz Škotske sa Seltikom 1989. (5:4) trebalo je da se prikazuje kao istorijski dokument. UEFA je taj meč uvrstila među deset najboljih u istoriji fudbala.

*Posebno vas pamte u Dandiju.

- Kao trener sam Dandi junajtedu doneo prvi trofej Kupa Škotske u istoriji. Pobedili smo Rendžers 1994. sa 1:0 na Hempden parku. Prethodno smo ih pregazili u ligi sa 3:0. Tada smo poveli u 21. sekundi, a već u 21. minutu bilo je 3:0 za nas.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading