CRVENO-BELI MU OSTALI UREZANI U SEĆANJU: Ma, kakvav Vembli, nama je finale bilo protiv Zvezde i 30.000 pijanih Srba! (VIDEO)

Autor:

Sport

11.10.2021

09:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crvena zvezda je pre 30 godina pokorila Evropu i osvojila Kup šampiona, a isti uspeh mogla je da ponovo i godinu dana kasnije.

Republika

Foto: Starsport

Navijači Crvene zvezde

Crvena zvezda je trijumfom u Bariju protiv Marseja ispisala najslavnije stranice svoje istorije, a da su okolnosti bile drugačije mogla je i da se naredne sezone popne na vrh Evrope.

Iako je veliki broj igrača napustio Marakanu posle evropske titule, crveno-beli su i dalje imali respektabilan sastav sa igračima poput: Mihajlovića, Savićevića, Pančeva, Belodedića... Ipak, početak rata i sankcije koje je dobila Jugoslavija, značile su da Zvezda u odbranu trofeja mora težim putem, pošto nijedan meč nije mogla da igra u Beogradu. Crveno-beli su se preko Portdauna i Apolona kvalifikovali u grupnu fazu poslednjeg izdanja Kupa šampiona.

U grupi je Zvezda za rivale imala Anderleht, Panatinaikos i Sampdoriju. Takmičenje je započela porazom od Sampdorije, ali je onda nanizala tri trijumfa protiv Anderlehta u Budimpešti, Panate u Atini i Sofiji na "domaćem" terenu. Pred poslednja dva kola srpski velikan nalazi se u na prvom mestu grupe sa šest osvojenih bodova, jednim više od drugoplasiranih Italijana.

Peto kolo donelo je duel Crvene zvezde i Sampdorije u Sofiji, a sa trijumfom bi osigurala prvo mesto u grupi i plasman u novo finale Kupa šampiona, koje se te sezone održalo na legendarnom Vembliju. Zvezda je povela sa 1:0, ali je ekipa Vujadina Boškova kasnije stigla do preokreta i pobede od 3:1. Sampdorija je otišla na Vembli, ali je tamo doživela poraz od Barselone.

Jedan od najvažnijih igrača Đenovaljana iz tog perioda, Ivano Boneti, prisetio se duela sa Zvezdom u intervjuu za italijanske medije.

- Finale na Vembliju? Možda će vam zvučati čudno ali za nas je pravo finale Lige šampiona bio meč koji smo odigrali protiv Crvene zvezde u Sofiji i dobili. Pred 30.000 pijanih Srba koji vrište, prete, naoružanih svim i svačim... U svlačionici smo bili bledi kao krpe. Pjetro Vjerhovod je prvi otišao da se zagreva ispred njih i kada se vratio, rekao je: ’Kao što vidite, živ sam’. Pobedili smo i ti ljutiti navijači su nam na kraju aplaudirali. To je za mene bila zaista epska scena.

O timu Sampdorije iz te sezone, koji je predvodio legendarni Vujadin Boškov, i dalje se priča sa velikim poštovanjem i oduševljenjem u Italiji.

Bili smo 15 iskusnih igrača plus trojica klinaca. U pravim godinama. Bili smo svesni snage i da igramo u ekipi koja je sklopljena da uspe. Vodio nas je veliki trener Vujadin Boškov koji je imao ogromno međunarodno iskustvo i bio je pravi čovek za takav tim. Verujte mi da smo od prvog kola znali da ćemo osvojiti titulu. Tih nekoliko grešaka u toku sezone koje smo napravili nas nisu pokolebale - zaključio je Boneti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading