EKSKLUZIVNO: Ranko Stojić upozorava! Piksijeva Srbija ne sme da napravi grešku kao Zvezda protiv Šerifa!

Autor: Republika/Z.M

Sport

08.10.2021

10:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fudbalsku reprezentaciju Srbije ove subote očekuje nastavak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru. "Orlovi" će gostovati Luksemburgu a pobeda je prioritet ukoliko Srbija želi da ostane u igri za direktan plasman na Mundijal.

Republika

Foto: Starsport/Ilustracija

Stojić tvrdi da Srbija ima šanse

O ovoj temi ali i o srpskom fudbalu uopšte, razgovarili smo sa nekadašnjim reprezentativcem, Rankom Stojićem

Nekada golman raprezentacije, nakon igračke karijere uplovio je u menadžerske vode koje ga vode širom Evrope. Od 2002. do 2012 bio je u upravi beogradskog Rada. 

Iskusni fudbalski stručnjak je povodom predstojećeg meča u Luksemburgu za portal Republika.rs najpre istakao da Srbija mora nastaviti sa ofanzivnom igrom, kao do sada. 

- Nema razloga da Srbija ne nastavi sa ofanzivnom igrom. To je osnova Piskijevog tima. To je potencirao još pre nego što je preuzeo ulogu selektora. Uostalom, tako je koncipiran i tim. Napadački - istakao je Stojić za naš portal. 

Stojić takođe upozorava da u subotu treba biti dodatno oprezan. Motiv više za domaćina biće to što će meč sa Srbijom biti prvi na novom stadionu. 

- Sigurno će Luksemburg biti dodatno motivisaniji jer ipak ovaj meč im otvara novi teren. Veliki i bogat, sa savršenim terenom. To ranije nije bio slučaj. Sećam se jedne moje utakmice sa Luksemburgom kada sam igrao za reprezentaciju. Prvi gol smo dali tek u osamdeset i nekom minutu, teren je bio pun džombi i rupa - u očajnom stanju. Sada, ova situacija je svakako motiv više za domaćina i Srbija mora biti oprezna - rekao je Stajić za Republika.rs

Foto: Starsport

Stojić u društvu pokojnog Radomira Antića

Ono o čemu se već dugo piše i razmišlja je svakako meč koji bi, ukoliko Srbija na predstojećim utakmicama uzme svih šest bodova, mogao da reševa pitanje direktnog plasmana na Mudnijal. 

Naravno, reč je o meču Srbije i Portugalije u Lisabonu. Iskusni Stajić ipak je mišljenja da je o tome rano da se priča ali je i naveo veoma dobar primer. 

- Mislim da ne treba pričati o tome. Tako se i pred meč Crvene zvezde i Šerifa uveliko pričalo o meču Zvezda - Dinamo Zagreb. Svi znamo kako se to završilo. Da sam ja na mestu selektora Stojkovića zabranio bih igračima da se uopšte i priča o meču sa Portugalijom. Ono na šta mi moramao da obratimo pažnju su utakmice pre toga, pre Lisabona. 

Ipak, i za to treba uspostaviti neku taktiku koja će prethoditi meču, ističe Stajić.

- Portugaliji ovo ne bi bio prvi put da na ovaj način rešava pitanje u grupi. Pre nekoliko godina slično je bilo i sa, čini mi se, Švajcarskom kojoj je u Lisabonu bio dovoljan bod. Ipak, Portugal je pobedio sa 3:0. Mi moramo isticati da su oni favoriti u tom meču. Tako ćemo ih uspavati, nećemo im da ti dodatni motiv da igraju motivisanije i agresivnije. Jer, Portugal je veoma opasan kada im se da mnogo prostora.

Foto: Starsport

Ranko Stojić (levo)

Analizirao je nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i kompletan tim Portugalije i u tome je video šansu za izabranike Dragana Stojkovića Piksija. 

- Imaju ozbiljan tim. Međutim, sva ta imena su na zalasku. Gledao sam prethodni meč sa Irskom kada je Kristajano Ronaldo dao dva gola. Da, dao ih je ali ga do tog trenutka nisam ni video na terenu iako je igrao sve vreme. 

Osim predstojećih mečeva reprezentacije, tema ovih dana u Srbiji je izbor za mesto predsendika Fudbalskog saveza Srbije. Stojić je mišljenja da ime nije bitno. 

- Rano je da se o tome priča. Najavljena je neka skupšina na kojoj su trebali da se raspišu izbori, međutim, ništa od toga. Po mom mišljenju, od imena je mnogo bitnija strategija Fudbalskog saveza. Treba ulagati u mlade ljude, u mlade trenere. Tu je naš deficit. Treba pojačati trenersku školu. Moramo se ugledati na uspešne saveze širom sveta - izjavio je Stojić i dodao:

- Država mnogo ulaže u srpski fudbal, spominje se i infrastruktura, novi stadioni...Uloga savaze treba da bude ta da ona podstakne državu na još veća ulaganja. Tada bi se i neke ozbiljne firme, kakve Srbija i ima, zainteresovale za dodatna ulaganja u jednu ozbiljnu priču kakva bi tada bila - zaključio je Stajić za naš portal.  

Meč Luksemburg - Srbija na programu je u subotu od 20.45. 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading