PLANETA JE POTPUNO DRUGAČIJA U ODNOSU NA 1999.: Svet se PROMENIO od poslednjeg poraza Italijana kod kuće, dobismo Angelu, Obamu, Jutjub i viruse!

Autor:

Sport

08.10.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fudbaleri Italije poraženi su preksinoć na San Siru u Milanu pred 33.524 svoja navijača od Španije sa 2:1 (2:0) u polufinalu A divizije Lige nacija, što je "azurima" bio prvi neuspeh na domaćem terenu posle čak 22 godine!

Republika

Foto: Tanjug/AP

Fudbaleri Italije u neverici na meču sa Španijom

Naime, pre toga aktuelni vladar Starog kontinenta na Apeninima je poslednji put pognute glave napustio teren još 8. septembra 1999. u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, kada je Danska slavila na San Paolu u Napulju sa 3:2 (1:2), a otada se svet izmenio dobrano, i to na političkom, vojnom, tehnološkom i svakom drugom polju.

Tako su SAD dobile prvog tamnoputom predsednika, Nemci prvu ženu na mestu kancelara, Al Kida je ubila skoro 3.000 ljudi u Njujorku, raspao se savez Srbije i Crne Gore, kao i Britanije i Evropske unije, nastali su Jutjub, Vikipedija, Fejsbuk, Tviter, pojavili su se svinjski i ptičji grip, te virus korona. Srpski telegraf vam predstavlja najupečatljivije globalne promene od septembra 1999. do sada.

PRVI CRNAC U BELOJ KUĆI, ŽENA KANCELAR

Barak Husein Obama (60) pobedio je na predsedničkim izborima u SAD Džona Makejna 4. novembra 2008. i postao prvi Afroamerikanac u Beloj kući. Demokrata je Džordža Buša i odradio je maksimalna dva mandata u Vašingtonu. Obamu je nasledio Donald Tramp, a njega Džo Bajden.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Angela Merkel (67) postala je 22. novembra 2005. prva žena na čelu savezne vlade Nemačke i na funkciji kancelara provela četiri mandata, pa je nedavno, posle 16 godina, najavila odlazak u političku penziju. Ostaće upamćena kao najmoćnija žena u svetu politike.

EKSPLOZIJA NA INTERNETU

Svet kakav poznajemo ne bi bio isti bez mnogobrojnih servisa na internetu i društvenih mreža. Tako je u januaru 2001. nastala Vikipedija, kao onlajn enciklopedija, a četiri godine kasnije "Gugl" je lansirao Jutjub, omiljenu video-platformu.

U međuvremenu se pojavio i Fejsbuk, kao inovativna i najpopularnija društvena mreža na planeti, a u julu 2006. dobili smo i Tviter. Ipak, možda najveći bum napravila je mreža za fotografije i slike Instagram, fenomen 21. veka.

Republika

Foto: Tanjug/AP

AMERIČKI RATOVI

Islamska teroristička organizacija Al Kaida 11. septembra 2001. otetim avionima se zakucala u zgrade Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, ubivši 2.977 nevinih ljudi. Usledila je odmazda Amerikanaca, koji su tek posle 10 godina ubili vođu terorista Osamu bin Ladena.

Republika

Foto: www.profimedia.rs/AP

Takođe, SAD su 2003. započele invaziju na Irak i okončale je nedavno na neslavan način. Pretposlednjeg dana 2006. lišili su života tamošnjeg predsednika Sadama Huseina.

VIRUSI NAPALI PLANETU

Osim virusa korona, s kojim se svet zvanično suočava od decembra 2019, u poslednje 22 godine imali smo još pošasti tog tipa.

Takođe, prva decenija 21. veka donela nam je i pandemije ptičjeg i svinjskog gripa, ali i masovnu pojavu respiratorne bolesti SARS, kao i antraksa, odnosno "crnog prišta". Broj žrtava je milionski i još brojimo leševe.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

PENZIJA ER MAJKLA, POJAVIO SE BREJDI

Takođe, održano je i šest Svetskih prvenstava u fudbalu, a kada je reč o EVRO, Srbija je učestvovala samo 2000. na kontinentalnoj smotri u Belgiji i Holandiji i potom propustila narednih pet takmičenja.

Ne smemo smetnuti s uma ni penzionisanje kralja košarke Majkla Džordana 2003. u dresu Vašingtona, ali ni prvu od sedam Superboul titula najboljeg igrača NFL svih vremena Toma Brejdija u sezoni 2001/2002.

Republika

Foto: Tanjug/AP

NEMA SRJ, OKRNJILA SE EU

Na referendumu u maju 2006. građani Crne Gore su se sa više od 55 odsto glasova opredelili da žele nezavisnost i izlazak iz državne zajednice sa Srbijom, te je na taj način posle skoro 88 godina i formalno nestala Jugoslavija. Važan politički događaj bio je i referendum u Ujedinjenom Kraljevstvu u junu 2016, na kom su Britanci tesnom većinom odlučili da izađu iz članstva u Evropskoj uniji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading