FUDBALERI KOJI SU SVOJIM PREVARAMA UŠLI U ISTORIJU: Na sramnoj listi je MILJENIK DELIJA ali i LEGENDA PARTIZANA!

Autor:

Sport

04.10.2021

13:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da je svet pun prevaranata različitih profesija uverili smo se bezbroj puta. Što putem medije, što, nažalost, putem ličnog iskustva. Ipak, jedno se mora priznati akterima tih prevara, hrabrost i inteligenciju koja ih je podstakla na taj korak. Na korak koji nije nužno za svoj cilj imao prisvajanje bogatstva već je ponekad bio i ostvarenje sna.

Republika

Foto: Tanjug/AP/Ilustracija

Svet će ih sigurno upamtiti

U to ime, predstavljamo vam najveće fudbalske "prevarante" u istoriji ove najvažnije sporedne stvari na svetu.  

Naime, postoje fudbalski talenti, ali i oni kojima igra sa loptom ne leži tako dobro, ali su zato vrhunski lažovi i prevaranti.

Sa pojavom interneta, sve više priča o ovima drugima u svetu fudbala izlazi na videlo.

Lažni igrač PSŽ OBMANUO SVET, čak je i zaradio bogat ugovor!

Prva neverovatna priča stiže nam iz Francuske.

Gregor Akselro bio je fudbaler bez mnogo igračkih kvaliteta. Rođen u Parizu, igrao je za lokalne niželigaše, sve dok nije dobio ideju kako da se na prevaru probije do nekog jačeg kluba.

Igrao je početkom 21. veka za Sen Lo Marše, a zatim i Rasing Pariz, što je bio svojevrsni razvojni tim Pari Sen Žermena. Bilo je to Akselrou dovoljno da po školi priča kako je igrač PSŽ-a. Kada je video da su mu poverovali, otišao je korak dalje.

Nekako se provukao u klupske prostorije “svetaca”, a zatim fotografisao sa dresom PSŽ. Posle toga je počeo da priča kako je postao član prvog tima, a zatim i da na svom sajtu “krade” statistiku od Nikolasa Anjelke. Naime, sve što je slavni napadač uradio, Akselro je pripisivao sebi.

Kada je “nakitio” radnu biografiju, počeo je da je šalje po engleskim klubovima raspitivajući se za probu.

Prvo je probao sa Arsenalom i još nekim premijerligašima, a kada to nije prošlo, pokušao je sa slabijim rangom takmičenja.

“Upecali” su se Svindon taun, Norič i Bornmut, zvali ga na treninge, ali tamo se nije izborio za ugovor.

Konačno, 2009. je jedna ekipa nasela. Ni manje, ni više, najtrofejnija u Bugarskoj - CSKA Sofija.

Dobio je ugovor od Bugara na tri sezone, sa neverovatnom mesečnom platom od 20.000 evra.

Srećom po taj klub, internetom se priča o transferu fudbalera PSŽ proširila do Francuske, pa su navijači “svetaca” razotkrili prevaranta.

- Bio sam dva dana na probi u CSKA i trener je rekao mom agentu da žele da mi daju ugovor. Čak sam se slikao u dresu CSKA i potpisao ugovor. Međutim, oni su onda objavili na sajtu da sam novo pojačanje i da sam bivši igrač PSŽ-a. Tada su me uništili navijači PSŽ-a. Pisali su klubu da nikad niko nije čuo za mene i da nisam uopšte igrao za taj klub. Rekli su da sam sve lažirao i da pogledaju moj sajt. Na stranici je bilo nekoliko istinitih snimaka, poput onog iz Svindona, ali sve oko Pari Sen Žermena je bila laž. Novinari su me razapeli i otkrili su da sam “lažnjak”. Narednog jutra sam spakovao kofere i otišao - rekao je Akselro za Dejli Mejl. 

Nakon tog događaja, Francuz je otputovao u Kanadu i tamo jedno kratko vreme igrao na amaterskom nivou. Ubrzo je i završio karijeru.

On je najveća prevara u istoriji Premijer lige 

Kroz englesku Premijer ligu prošlo je toliko igrača da im se ne zna broj i većini njih posle 20 godina ne možemo da se setimo imena. Ali jedan čovek je ušao u legendu, iako je u Premijer ligi odigrao samo 50 minuta.

Njegovo ime je Ali Dia, znaju ga svi navijači Sautemptona. Njegov transfer poznat je kao najveća prevara u istoriji Premijer lige.

Svoj prvi i poslednji nastup u profesionalnom fudbalu zabeležio je 23. novembra 1996. godine, kada je u 32. minutu utakmice zamenio Sautemptonovu legendu Meta Le Tisijea, koji se požalio na povredu. Ali Dia je bio toliko loš da ga je menadžer “svetaca” Grem Sunes izveo iz igre u 85. minutu igre.

Način na koji je Ali Dia došao u Sautempton može se opisati jedino kao filmski.

Preporučio ga lično Džordž Vea

Dia je u Sautempton došao na preporuku Džordža Vee, koji je u to vreme bio fudbalska megazvezda.

Vea je pozvao menadžera Grema Sunesa, rekao mu da želi da mu preporuči svog rođaka Ali Diu, koji je igrao za Pari Sen Žermen i reprezentaciju Senegala.

Naivni Sunes je prihvatio predlog i pozvao napadača na probu, pa mu odmah zatim ponudio i ugovor na mesec dana.

Raskrinkavanje

Naima, Sunesa je zvao lažni Vea, odnosno prijatelj Ali Die. Ovaj nikada nije igrao za PSŽ, a naročito ne za reprezentaciju Senegala.

Jedva da je i igrao fudbal i to u nižim ligama Francuske i Nemačke. Pokušavao je da zaigra i u engleskoj konferenciji, ali nigde nije prošao probu.

Onda se skovao genijalan plan i dobio priliku da zaigra u Premijer ligi. Zahvaljujući lakovernom Sunesu.

Ispostavilo se da su ovi momci prvo pokušali da “izrade” Harija Rednapa, koji je u to vreme bio menadžer Vest Hema, ali ih je stari preverant prozreo.

U Sautemptonu su brzo shvatili da su ispali budale, ali do danas nije jasno zašto je Sunes odlučio da baš ovog igrača uvede u igru umesto Le Tisijea.

- Bio je to najbizarniji incident za 17 godina, koliko sam proveo u Sautemptonu - izjavio je Le Tisije kasnije.

Ali Dia se, kada je zamenjen pre kraja utakmice, istuširao, spakovao, otišao u hotel, pokupio stvari i pobegao. Niko iza Sautemptona više nikada nije uspeo da stupi u kontakt s njim.

A njegovo ime ušlo je u istoriju. On je, kao neko ko ne zna da igra fudbal, doživeo to da zaigra pred punim tribinama u Premijer ligi. Ono o čemu je sanjao.

Afrikanci koji su NASAMARILI i Zvezdu i Partizan
 

Kada neki igrač iz Afrike dođe u srpski fudbal, često se može čuti komentar o njegovim godinama i da li je zaista tek ušao u dvadesete ili ima preko trideset. Iako uglavnom šaljivi, ti komentari nisu bez osnova.

Širom Evrope dešavalo se da klubovi angažuju nekog igrača sa afričkog kontinenta kao mladu nadu, a da se ispostavi da je on, zapravo, po krštenici bliži završetku karijere. Ili, da uopšte nije fudbaler!?!

Evo nekih primera takvih slučajeva, ali ne samo sa Afrikancima...

Taribo Vest

Navijačima Partizana najpoznatiji primer. 

Nigerijac je 2002. godine stigao u Humsku kao veliko pojačanje, bivši igrač Intera, Milana, Kajzerslauterna...

Kada je doveden, predstavljen je kao 28-godišnji defanzivni fudbaler, međutim, godinama kasnije otkriveno je da je Vest u tom trenutku imao 40 godina!

O ovoj prevari javno je pričao nekadašnji predsednik crno-belih, Žarko Zečević, a ona je otkrivena kada je Vest pokušao da potpiše za Rijeku kao 32-godišnjak, koji je zapravo imao 44 godine.

I dan danas, Vestova godina rođenja ostala je misterija, ali u Partizanu ne brinu mnogo zbog toga, jer mogu da budu veoma zadovoljni njegovim partijama u crno-belom dresu.

Li Adi

Međutim, ispostavilo se da nije samo Partizan imao "prevaranta".

Kada je došao u Crvenu zvezdu, 2009. godine, defanzivac iz Gane Li Adi, predstavljen je kao fudbaler rođen 7. jula 1990. godine.

Ovaj podatak piše i na Wikipediji, međutim, ne na svim njenim verzijama...

Prema informacijama koje su se mogle naći na raznim sajtovima specijalizovanim za fudbal, Adi je rođen 26. septembra 1985!

Bilo kako bilo, i njegove igre u Crvenoj zvezdi bile su za prelaznu ocenu.

Jedan od poslednjih skandala sa strancima u Superligi Srbije je svakako i slučaj fudbalera Zvezde, Gelora Kange koji je takođe optužen za "smanjivanje" godina tako što je, navodno, lažirao podatke. Međutim sport u kojem je on akter još uvek nije okončan, stoga se Kanga ne može svrstati u grupu "prevaranata".  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading