SEGUNDA SPASAVA KARIJERE BIVŠIM UZDANICAMA "ORLOVA": Srbi vaskrsenje traže u drugoj ligi Španije!

Autor: DANIJEL KOKANOVIĆ

Sport

02.09.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslednjeg dana prelaznog roka povremeni član "orlova" Lazar Ranđelović prešao je na pozajmicu iz Olimpijakosa u Leganjes, dok je dan ranije bivši mladi reprezentativac Srđan Babić poslat iz Crvene zvezde u Almeriju, takođe na kaljenje.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Lazar Ranđelovič

Time je nastavljena praksa da srpski fudbaleri karijere oživljavaju u Segundi. Naime, druga liga Španije, u kojoj sa velikim uspehom igraju nekadašnja uzdanica našeg nacionalnog tima Radosav Petrović (Saragosa), te bivši štoper Rada Nikola Šipčić (Tenerife), poslednjih sezona je obećana za preporod bivših i sadašnjih asova mlade i A selekcije Srbije.

ZLATNE POZAJMICE

Koliko je igranje u drugom rangu na Pirinejima značilo za dalji razvoj najbolje potvrđuju primeri "orlova" Marka Dmitrovića i Uroša Račića, ali i braće Marka i Stefana Šćepovića, te Igora Zlatanovića.

Dmitrović, prvi golman "orlova" i odnedavno Sevilje, od 2015. do 2017. kalio se u Alkorkonu, što mu je i te kako pomoglo u daljoj karijeri. On je za samo četiri godine prošao put od Segunde do Lige šampiona, u kojoj će nekadašnja "jedinica" Eibara ove sezone igrati prvi put.

Sličnom stazom koračao je i vezista Račić, budući da je drugi deo sezone 2018/2019, kao pozajmljen igrač Valensije, proveo u Tenerifama. Danas bivši igrač Crvene zvezde vredi 10 miliona evra.

- Igranje u Segundi je svakako koristilo jer sam ja tamo odradio svoju adaptaciju na neki način na Španiju i na španski jezik, ali bez obzira na Segundu mislim da svi koji ne igraju,  a veruju u sebe i žele da uče i napreduju treba da idu negde da igraju . Ako je to Segunda super. ali ja sam išao da igram i u Portugalu kasnije, što mi je takođe jako koristilo, tako da po meni je ključ u utakmicama koje fale svim mladim igračima, a kroz koje rastu i razvijaju se - rekao je Račić u izjavi za naš portal.

Marko Šćepović (pet mečeva za "orlove") deo sezone 2014/2015. odigrao je efikasno za Majorku, dok su njegovom mlađem bratu Stefanu (osam nastupa za Srbiju) golovi za Sporting iz Hihona u sezoni 2013/2014. doneli milionski transfer u slavni Seltik. Bivši napadač Radnika i omladinaca Partizana Zlatanović posle Numansije i Kasteljona završio je u Izraelu.

S druge strane, Raća Petrović (44 meča za "orlove") posle odlaska iz lisabonskog Sportinga sreću je našao u španskoj drugoj ligi, gde je već treću sezonu. Dres Almerije nedavno je zamenio za Saragosin, pa deluje da bi rado do kraja karijere ostao na La Romaredi.

UROŠ PRELETAČ

Kada je reč o srpskim igračima u Segundi, ne možemo da ne spomenemo napadača Sportinga iz Hihona Uroša Đurđevića, koji je prošle sezone sa 22 gola bio drugi strelac takmičenja, odmah iza Raula de Tomasa (Espanjol). Bivši centarfor Partizana i Rada odigrao je 26 mečeva za mladu selekciju Srbije, ali je krajem marta, svestan da će teško dobiti šansu u najjačem timu, uzeo državljanstvo Crne Gore i debitovao za njihovu A reprezentaciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading