VELIKI USPEH ZA ZVEZDU: Crveno-beli značajno NAPREDOVALI na UEFA listi

Autor:

Sport

31.08.2021

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beogradska Crvena zvezda je ovog leta petu godinu zaredom obezbedila grupnu fazu nekog od evropskih takmičenja. Time je dodatno uvećala koeficijent i sada se nalazi na sjajnom 41.mestu klupske liste UEFA.

Republika

Foto: Starsport

Značajan podatak za crveno-bele

Niz dobrih rezultata započet je u sezoni 2017/18, kada se klub prvi put posle 10 godina plasirao u grupnu fazu Lige Evrope.

Podsetimo se, redom su padali Florijana, Irtiš, praška Sparta i Krasnodar. Grupnu fazu crveno-beli su završili na drugom mestu, iza Arsenala, a ispred BATE Borisova i Kelna, čime su prvi put posle 1992. godine dočekali proleće u Evropi.

U šesnaestini finala usledio je dvomeč sa CSKA, gde je Zvezda bila ravnopravan rival. Te sezone, ekipa pod vođstvom Vladana Milojevića uvećala je klupski koeficijent za 8.000 bodova.

Sezona 2017/2018 bila je samo uvertira za ono što će uslediti naredne godine.

Crvena zvezda se prvi put plasirala u Ligu šampiona, a kvalifikacije je zavšila bez ijednog poraza, sa četiri pobede i četiri remija. Eliminisani su Spartaks, Suduva, Spartak iz Trnave i Salcburg. U grupi sa Liverpulom, PSŽ-om i Napolijem, ostvarena je nezaboravna pobeda nad Liverpulom, koji je na kraju i osvojio to takmičenje, na prepunoj „Marakani“, a bodovni saldo na UEFA listi bio je bogatiji za još 7.000 osvojenih poena. Novi ciklus kvalifikacija doneo je ponovo odlično izdanje crveno-belih. Eliminisani su Suduva, Helsinki, Kopenhagen i Jang Bojs. Sezonu smo počeli na 88. mestu UEFA liste, da bi nakon kvalifikacija bili 68. na bodovnoj tabeli. Grupna faza sa Bajernom, Totenhemom i Olimpijakosom, završena je sa osvojena tri boda i time je Zvezda ukupno „upisala“ novih 6.000 bodova.

Prošlog leta, posle eliminacije Evrope i Tirane, te nesrećnog poraza od Omonije, a potom i trijumfa nad Araratom, obezbeđena je grupna faza Lige Evrope.

U grupi sa Gentom, Hofenhajmom i Slovanom iz Libereca, crveno-beli su ostvarili tri pobede, dva remija i jedan poraz, i završili sa 11 bodova kao drugi u grupi. Herojski dvomeč sa Milanom doneo je eliminaciju, iako Zvezda nije poražena, ali zbog pravila gola u gostima, koje više nije na snazi, zaustavljena je tu.

Prethodna sezona donela je rekordnih 10.000 bodova na UEFA listi, tako da je naš tim sada ponovo među 50 najboljih klubova „starog“ kontinenta, što je značajan podatak za naredne kvalifikacije u kojima će crveno-beli učestovati i olakšati im put do grupne faze evropskog takmičenja.

U dosadašnjem delu sezone ekipa Dejana Stankovića je ubedljivo pobedila Kairat, zatim doživela ispadanje od Šerifa, da bi se nakon toga dvostrukom pobedom nad rumunskim prvakom Klužom ponovo plasirali u Ligu Evrope, čime su povećali klupski i nacionalni koeficijent za 3.000 bodova i sada se srpski klub nalazi na 41.mestu, sa ukupno 34.000 bodova.

Pred izabranicima Dejana Stankoviće je grupna faza Lige Evrope u kojoj će se susresti sa Bragom, Ludogorecom i Midtjilandom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading